Exclus din PSD, fostul preşedinte al formaţiunii, le trimite o scrisoare membrilor PSD. „Destinele noastre se vor reîntâlni”, le spune Geoană.Iată textul scrisorii:
Este un moment greu și dureros pentru mine, și pentru noi toți, membri, simpatizanți și votanți PSD. Am condus cu bună-credință acest partid timp de cinci ani de zile, având cel mai lung mandat de președinte al PSD, răstimp în care am fost în fruntea partidului în nu mai puțin de șase campanii electorale, în care știm cu toții cât de greu ne-a fost.
Am reușit să țin unit acest mare partid. Acest lucru nu a fost întotdeauna ușor, dar am tras mereu nădejde și forță din credința că uniți suntem puternici, iar dezbinați suntem slabi. Am pus unitatea partidului înainte de orice pentru că am înțeles că puterea unui partid atât de mare precum PSD este dată de solidaritatea membrilor săi.
Am democratizat și descentralizat partidul. Am considerat și continui să consider că partidul nu este al liderului, ci al bazei noastre de militanți și de aleși locali, de tineri și de bătrâni, de bărbați și de femei, uniți în idealul nostru social-democrat.
Această bază este cea care asigură de fiecare dată, an de an, campanie electorală de campanie electorală, alegeri de alegeri, forța cu care se prezintă partidul în fața electoratului. Această bază este cea care oferă liderilor partidului legitimitate și forță în negocierile politice.
Sunt convins că ați urmărit, cu dezamăgire și mâhnire întreaga suită nefericită de evenimente care au condus la decizia rușinoasă din Comitetul Executiv Național.
Pentru prima dată în ultimii cinci ani de zile, destinul PSD nu mai este în mâinile membrilor săi. Pentru prima dată în ultimii cinci ani de zile, conducerea partidului s-a rupt de această bază largă de partid, din motive pe care nu le cunosc.
Nu am căutat şi nu am provocat măsurile nestatutare, ilegale şi nedrepte care au fost luate împotriva mea. Nu m-am aşteptat şi nu am evitat în niciun fel o confruntare de o asemenea amploare.
Adevărata măsură a valorii unei conduceri de partid este dată de modul în care se comportă atunci când se confruntă cu o criză. Actuala conducere a partiduluia a creat această criză, pentru ca tot ei să iasă din această situaţie, făcând rău în mod iremediabil reputaţiei partidului, democraţiei interne şi valorilor pe care le împătăşeşte fiecare membru şi simpatizant PSD.
Am dorit să pun în discuţie calea greşită pe care a apucat-o partidul, însă în loc de o discuţie serioasă şi responsabilă, am fost chemat să asist la propria execuţie politică. Adevărul este că, fără o schimbare urgentă de direcție și de conducere, riscăm un alt ciclu de opoziție, care poate pune sub semnul întrebării existența celui mai mare partid al României ultimilor 20 ani.
Românii nu au cum să privească cu încredere către un partid care eşuează în efortul de a articula coerent o alternativă, care sancţionează delictul de opinie, care nu preţuieşte unitatea membrilor săi şi care este oricând dispus să se debaraseze de campionii săi electorali.
Membrii de partid nu au cum să aibă încredere într-o conducere care negociază defectuos destinele zecilor de mii de membri activi ai partidului, doar pentru ca unii dintre așa-zișii lideri să aibă funcțiile asigurate. Astăzi, PSD vorbește prea puțin pentru oameni de stânga și membrii de partid și prea mult despre liderii săi și despre aspirațiile acestora. În tot acest timp, oameni valoroși pleacă din partid.
Două generații de lideri ai acestui partid sunt puse în paranteză, pentru confortul unei noi generaţii care consideră că, dacă este la un moment în fruntea partidului, atunci totul i se cuvine, iar membrii nu trebuie consultaţi, ci doar înştiinţaţi.
Dragi prieteni,
Vă asigur că voi rămâne fidel valorilor noastre. Vă asigur că ne vom mai întâlni pe drumul nostru politic. Vă asigur că valoarea şi calitatea omenilor nu poate fi umbrită indiferent cât de negre sunt momentele prin care trece partidul şi indiferent cât de injuste sunt deciziile conducerii partidului.
Românii așteaptă de la noi soluții la problemele lor, nu scandal și circ politic. Nu așa vom putea înfrânge o putere care trebuie să plece. Nu prin cedarea pentru orgolii copilărești a celei de-a doua funcție în stat adversarilor noștri ne vom putea bate cu această putere. În loc să fim mai puternici și mai uniți, azi suntem mai slabi și mai dezbinați decât oricând. Dacă vă place cum merge astăzi partidul, dacă vă place cum se comportă liderii noștri, lăsați lucrurile așa cum sunt. Dar dacă nu vă plac toate aceste lucruri, ridicați-vă vocea, exprimați-vă opinia, arătați calea care trebuie urmată, acum. Mâine va fi prea târziu.
Deși alungat din casa noastră, în fapt nu am plecat din partid. Sunt și voi rămâne alături de voi. E doar o problemă de timp până când destinele noastre se vor reîntâlni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.