Romania este tara bolilor de ficat, dupa cum arata o statistica realizata de Econtext.

Din nefericire, suntem pe primele locuri in blocul comunitar la numeroase boli care se dovedesc a fi fatale.

Insa, din toate bolile pamantului, la romani ies in evidenta bolile de ficat. Romania este lider absolut in UE la numarul persoanelor care mor anual din cauza bolilor cronice de ficat.

Calitatea actului medical

Econtext incearca sa traga un semnal de alarma asupra sistemului medical din Romania. In acest sens, vom publica mai multe articole referitoare la diferite boli, unde romanii ocupa primele locuri.

Obiectivul acestor articole este de a sensibiliza opinia publica asupra necesitatii de a reforma sistemul medical, de a pune accent pe calitatea actului medical. Este imperios necesar sa avem spitale bine dotate, cu doctori eficienti, nu sa avem sute de unitati sanitare in care efectiv se moare. Pentru ca aceasta este realitatea: in spitalele romanesti se moare cu zile!

Medicina romaneasca

De altfel, Econtext a mai publicat analize referitoare la sistemul medical din Romania. La mijlocul lunii trecute, am aratat cum moare sistemul medical romanesc, cum au pierdut spitalele romanesti peste 70.000 de paturi in ultimii ani.

Vezi cum moare sistemul medical romanesc! Spitalele romanesti au pierdut peste 70.000 din paturi in ultimii ani! Vezi care sunt cele mai afectate sectii

Dar nu este singurul tip de subiect pe care l-am abordat in privinta medicinei romanesti. In august am publicat un top al salariilor incasate de managerii din Romania.

In timp ce spitalele se zbat sa faca rost de bani pentru activitatile zilnice, managerii lor incaseaza salarii de mii de lei.

Iata topul salariilor incasate de managerii spitalelor din Romania. TOP 20! Vezi ce salarii au sefii spitalelor

Bolile de ficat

Incepand cu aceasta analiza, mergem catre o alta zona a medicinei romanesti, cea mai importanta dintre toate: mergem catre boli!

Iar in aceasta analiza ne ocupam, dupa cum am precizat, de bolile de ficat. Hepatita cronica si ciroza hepatica sunt printre cele mai cunoscute boli ale ficatului. De altfel, in Romania sunt aproximativ un milion de persoane infectate cu virusul hepatitei de tip C.

Si, dupa cum precizam, suntem lideri in toata Uniunea Europeana la numarul de decese cauzate de bolile hepatice. De altfel, acesta este si obiectivul primar al acestei analize: sa va prezentam clasamentul european al deceselor cauzate de bolile de ficat. Clasament in care conducem detasat!

Mortalitate

Astfel, rata mortalitatii din cauza bolilor de ficat este in Romania de 53 de persoane la suta de mii de locuitori. Ceea ce inseamna ca circa 11.000 de romani au murit anul trecut in urma bolilor hepatice.

Aceasta rata a mortalitatii plaseaza tara noastra in fruntea blocului comunitar. Da, avem cea mai mare rata de decese cauzate de afectiunile ficatului. Dupa noi vin ungurii, cu 48 decese la suta de mii de locuitori. Practic, la 100.000 de locuitori din Ungaria, s-au raportat anul trecut 48 de decese provocate de bolile hepatice.

Mai mult, daca ne uitam la coada clasamentului, vedem o diferenta uriasa intre numarul de romani care mor din cauza ficatului si natiunea de pe ultimul loc

 

1 COMENTARIU

  1. mister k o v au dat bolsevicii 50 de ani la ficat pana li s a urat lor asa ca e bine santem si noi la ceva pe locul 1 din pacate sau nfricire cum ziceti voi ridicati le statui lui obreja fratii simion doroftei acum bute vastag ca ne au razbunat cat de cat cu loviturile lor de asi cartofii prajiti in exces utilizati si taria astea s de vina asa ca feriti va de magarus alias ponta da bine la plex ficatul de porc e la mare cautare alergati prin cotete ca uite vine ignatul acus acusica trebuie sa fie si romanii primii la ceva la baut si la futut pa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.