Discutiile dintre Traian Băsescu și PDL, de duminică, au vizat în special chestiuni electorale, chiar dacă oficial s-a anuntat că se discută legea Bugetului. De altfel, luni s-a și transmis Coalitiei mesajul prezidential, UDMR fiind amenintată cu alungarea de la guvernare, în caz că nu votează pachetul trimis de la Cotroceni, respectiv Legea pentru organizarea alegerilor și regionalizarea, ne-au informat surse din PDL.

Liderii Uniunii se tem că Mircea Geoană i-ar putea disloca din PSD pe cei 17 parlamentari care fac indispensabilă formațiunea maghiară actualei Puteri. O variantă de compromis ar fi să sprijine noua lege electorală, iar PDL să renunte la regionalizare până după alegeri. Atunci, udemeriștii speră să poată negocia un plan de regionalizare mai favorabil, dar există și riscul ca ungurii să devină un grup neglijabil în Parlament.
Trei măsuri vizate de strategii de la Cotroceni ar putea ajuta regimul Băsescu să supravietuiască șocului electoral:
1. Sistemul de vot va fi unul mixt, cu o pondere de 65 la sută a parlamentarilor aleși în mod direct și 35 la sută pe liste. Astfel, ar putea ajunge la o prezență semnificativă în Parlament și Partidul Poporului, care nu are decât un singur candidat eligibil. De asemenea, s-ar putea folosi și milionul de voturi promis de Teodor Baconschi din străinătate.
2. Colegiile vor fi raportate la unităti teritorial-administrative, nu la populatia arondată. De pildă, fiecare judet va avea doi senatori, indiferent de numărul locuitorilor. Orașele vor primi un număr egal cu cel al zonelor rurale. Astfel, voturile celor 300.000 de locuitori din două orașe vor valora cât voturile celor 150.000 de cetăteni din comunele judetului, mai ușor de câștigat prin manevre electorale.Trasarea colegiilor urmărește să reducă reprezentarea Opozitiei, crescând ponderea zonei rurale sărace. S-ar putea ajunge, prin această manevră, ca o formatiune care primește voturile a 60 la sută dintre români să obțină doar 40 la sută din locurile din Parlament.
3. Numărul deputatilor din partea minoritătilor nationale va fi mentinut constant, chiar dacă numărul parlamentarilor se va reduce la 388 sau chiar 300. Astfel, ponderea acestor ”minoritari” va urca spre 5 la sută. ”Minoritarii” au votat permanent cu Puterea. Ei sunt aleși după un sistem netransparent, ușor de manipulat de către cei care detin controlul în organizatiile de reprezentare .
Pentru a nu da posibilitatea unor contestări care să sensibilizeze populatia asupra încălcării unor principii democratice, noua lege electorală urmează să fie trecută prin asumare, în următoarele două săptămâni. După ce legea va fi votată, Emil Boc va fi schimbat, fie prin demisie, fie prin căderea Legii de privatizare a spitalelor și a Casei de Asigurări, pe care va încerca să le treacă tot prin asumare.
În această ecuatie, un guvern cu Mircea Geoană premier capătă sens, dacă ungurii blochează legile electorale, fiindcă ar atrage mai multi pesediști spre guvernare, făcând inutile voturile UDMR.

2 COMENTARII

  1. deci v ati convins ca u s l mai degraba psd nu are nici o sansa pnl cum necum se va strecura spre la putere ca n o sa aiba incotro dar psd va deceda in cativa ani pe partea stanga luindu i locuil pp dd u s l deja nu mai exista odata cu decapitarea lui geoana asa ca reorientati va tovarasi sau mergeti la mediator divortul e ca si gata trandafiri ofiliti trandafiri otraviti de iliescu ion si anturajul lui machiavelic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.