În mod instinctiv, femeia caută un bărbat puternic, pentru că în genele sale strămoşeşti este codificat mesajul că un astfel de bărbat îi face urmaşi sănătoşi şi-i ocroteşte familia. Pe măsură ce omenirea a evoluat, instinctele au început să treacă prin filtrul socializării, specialiştii observând că femeia a tradus acest instinct prin asocierea cu un bărbat mai înstărit şi mai educat decât ea, cu o carieră de succes, şi nu unul „musculos”,  pentru a se simţi în siguranţă şi a-şi întemeia o familie.

În ultima vreme însă, modelul tradiţional al relaţiei dintre bărbat şi femeie a suferit modificări aproape radicale, pe măsură ce tot mai multe dintre femei au depăşit performanţele profesionale ale bărbaţilor, au ajuns în funcţii de conducere în marile companii şi şi-au asigurat prin forţe proprii o stare materială la fel de bună şi chiar mai bună decât cea a multor bărbaţi. Astfel, femeia modernă, ambiţioasă, educată şi „carieristă” amână de regulă să-şi facă o familie, fiind preocupată mai degrabă de ascensiunea socială şi profesională. Pe de altă parte, acest stil de viaţă o face să fie mai mofturoasă în alegerea unui bărbat şi, tot refuzând partidă după partidă, se trezeşte singură la 30 de ani, intră în panică şi cade, de cele mai multe ori, în plasa unui… nărod.

Un recent studiu american realizat de Pew Reserch Centre din Philadelphia, publicat în revista The Atlantic, compară statutul acestor femei  din societăţile avansate cu cel al femeilor de culoare din Statele Unite, unde 70% dintre ele sunt necăsătorite, iar numărul femeilor de culoare titrate este dublu faţă de cel al bărbaţilor de culoare cu studii superioare. Peste Atlantic, situaţia este similară. În Marea Britanie, de pildă, însuşi Ministerul Educaţiei a raportat recent „o diferenţă evidentă” între numărul femeilor şi cel al bărbaţilor absolvenţi de studii superioare. Dacă până acum, numai 30% sau 40% dintre femei obţineau o diplomă universitară, procentul s-a inversat acum, 50% dintre femei fiind absolvente de studii superioare, în timp ce procentul bărbaţilor cu diplome universitare este de cel mult 40%.

În afară de femeile preocupate de un statut profesional şi material superior, există şi o categorie de femei in­te­ligente, care ţin morţiş să domine, să comande o întreagă familie. Şi acest tip de femei îşi va alege, evident, tipul de bărbat mai slab decât ele, astfel încât să şi-l poată subordona cu uşurinţă. Pe de altă parte, există şi femei inteligente care vor să fie cât mai puţin sustrase de la interesele lor profesionale. Dar toate aceste transformări şi inversări de roluri au ajuns să denatureze viaţa de familie. Astfel, femeile se complac tot mai mult în ipostaza de „cap de familie”, cel care „câştigă pâinea”, în timp ce bărbaţii au ajuns să schimbe scu­te­ce. Chestiunea este de înţeles, dar nu­mai  până la un punct, pentru că mai departe riscă să provoace de­ze­chilibre grave şi să schimbe caractere.

 

2 COMENTARII

  1. Udrea noastra ce o fi nimerit, ca la partid este cocos ,acasa ce o fi (eu stiu are „cocos”) oare gaina?

  2. despre psd nu mai postati nimic sante ti jalnici in frunte cu prostanacul catre va taiat craca de sub picioare si va scade in sondaje de anul nou o sa aveti doar vreo 35 la suta cu tot cu pnl vai de voi u s l umilinta saracie lehamite huuuuuuuoooooo

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.