Toate statele UE trebuie să permită accesul bulgarilor şi românilor pe piaţa forţei de muncă până la sfârşitul lui 2011, înaintea termenului-limită din 2013, se arată în rezoluţia adoptată ieri de Parlamentul European (PE), arătând că, la nevoie, Comisia şi-ar putea exercita dreptul de a iniţia procedurile de infringement, informează Mediafax.

Rezoluţia elaborată de Traian Ungureanu (PPE, PDL) notează faptul că nu s-au înregistrat efecte ne­gative în acele state membre care au permis accesul pe piaţa muncii a forţei de muncă din ţările care au aderat în 2004 şi 2007, se arată într-un comunicat de presă al PE.

„Cifrele oficiale, inclusiv cifrele de la Comisia Europeană, arată că mun­citorii din estul Europei nu au ge­nerat şomaj şi nu au pus presiune pe sistemele de protecţie socială. Dimpotrivă, influxul a adus creştere economică în ţările de destinaţie, evaluat la 1% din PIB”, a precizat Raportorul, în cadrul dezbaterii de luni. Deputaţii europeni cer statelor membre să-şi revizuiască regulile privind perioadele de tranziţie înaintea deschiderii accesului pe piaţa muncii şi solicită ţărilor care încă impun restricţii cetăţenilor bulgari şi români să le elimine până la sfârşitul lui 2011, înainte de termenul-limită final din 2013, prevăzut în tratatul de aderare la UE.

Pe termen lung, aceste restricţii pot avea un impact negativ asupra valorilor şi drepturilor fundamentale prevăzute în tratatele UE, cum ar fi libera circulaţie, nondiscriminarea, solidaritatea şi egalitatea în drepturi, consideră deputaţii europeni.

De asemenea, deputaţii europeni deplâng propunerile legislative recente din unele state membre care încearcă să impună din nou restricţii faţă de alte state membre şi cer Comisiei Europene să investigheze dacă asemenea politici încalcă le­gislaţia europeană. Deputaţii euro­peni şi-au exprimat preocuparea cu privire la slaba transpunere şi implementare a legislaţiei europene actuale cu privire la libera circulaţie a forţei de muncă şi în special în privinţa Directivei 2004/38/EC privind dreptul cetă­ţenilor europeni şi al membrilor familiilor lor de a circula şi de a-şi stabili reşedinţa liber în Uniunea Europeană. Sursa citată precizează că, la nevoie, Comisia ar putea să-şi exer­ci­te dreptul de a iniţia procedurile le­gate de încălcarea legislaţiei („in­fringement”) împotriva statelor membre care nu respectă această le­gislaţie. Rezoluţia mai notează că procedurile în vigoare pentru recu­noaşterea calificărilor profesionale reprezintă un alt mare obstacol în calea mobilităţii forţei de muncă, cerând Comisiei Europene să reformeze regulile UE în acest do­meniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.