Efervescenţă mare în pădurea (jungla) politică: „piticii” se grăbesc să-şi facă apariţia. Formaţiuni proaspăt ieşite de la tribunal, partide de buzunar resuscitate, lansări oficiale, congrese de constituire, PPDD, PSDM, ACDR, UCDR… Chiar şi Albă ca Zăpada a apărut, stângace, şi şi-a chemat simpatizanţii să le dea şepcuţe. Doar Mişcarea Populară se lasă aşteptată. Dar, deşi încă nu s-a ivit, e deja pe post de baba Cloanţa: „piticii” susţin în cor că nu vor să aibă de-a face cu ea.
„Luceafărul huilei”, Miron Cozma, are nevoie din nou de adrenalină. Aşa că revine, nu în fruntea minerilor, ci a Partidului Social Democrat al Muncitorilor (PSDM), pe care îl va lansa oficial, vineri, la Târgu-Jiu. „Este un partid de centru-stânga, care va avea o singură faţă cunoscută, cea a lui Miron Cozma, în rest vor fi numai feţe necunoscute. Va fi un partid al oamenilor simpli, al oamenilor sărmani, din care nu vor face parte foşti preşedinţi, prim-miniştri, parlamentari sau alţi membri ai conducerilor centrale ale partidelor”, se laudă Cozma. Iar principiul „nu vrem aceleaşi feţe vechi” îl va aplica şi în privinţa politicii de alianţe. „Nu ne vom alia cu Mişcarea Populară. Şi nici cu PSD, atât timp cât acolo mai e Ion Iliescu, nici cu UNPR, care e un partid al trădătorilor… Gabriel Oprea a fost sluga mea, nu am cum să mă aliez cu UNPR”, zice fostul lider al ortacilor. Cozma vrea să-şi ducă partidul în Parlament, dar are şi planuri personale: să-i ia locul lui Băsescu şi să candideze la europarlamentare, „ca variantă de rezervă”.
Romii vor să aibă grup parlamentar
De vreo câteva săptămâni, romii şi-au făcut şi ei partid: Alianţa Civică Democratică a Romilor (ACDR). Care are ambiţii mari: peste 500 de mii de voturi la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat şi propriul grup parlamentar, la fel ca UDMR”. Iniţiativa de constituire a Alianţei a venit din partea unui „grup de tineri proveniţi din societatea civilă şi fără experienţă politică, dar care au lucrat toţi ani întregi pentru comunităţile de romi”, după cum a precizat liderul formaţiunii, Marian Daragiu. Ca orice partid care se respectă, ACDR vrea să participe la alegerile locale şi la cele parlamentare şi pune condiţii serioase pentru încheierea unei alianţe. „Indiferent că e vorba de Mişcarea Populară sau un alt partid, vom accepta o colaborare doar dacă ne va prezenta o strategie pentru romi bugetată, trecută prin Parlament şi care să cuprindă soluţii pe termen lung. Şi să ştiţi că mă aştept să ne curteze toate partidele, pentru că problema romilor este gravă”, a declarat Marian Daragiu pentru „Puterea”.
Partidul creştinilor evanghelici
La registrul partidelor politice aspiră şi Uniunea Creştin-Democrată din România (UCDR), al cărei grup de iniţiativă, format din membri ai Bisericii Evanghelice din Cluj, strânge, ardeleneşte, semnăturile necesare. „Vrem să fie un partid al creştinilor practicanţi, al celor care cred în valorile creştine şi care trăiesc după aceste valori în viaţa privată şi cea publică. Cât despre Mişcarea Populară, e prematur să vorbim de alianţe, încă nu am decis”, a declarat pentru „Puterea” prezbiterul Gavril Moldovan, unul dintre membrii grupului de iniţiativă. „Ca obiectiv ne propunem să obţinem un număr cât mai mare de consilieri la alegerile locale. Nu se discută despre nici o alianţă, pentru că se doreşte o structură cât se poate de curată şi de morală”, a precizat un alt membru al grupului de iniţiativă.
Umbrela dreptei, marcă înregistrată
PDL aşteaptă Mişcarea Populară ca pe un colac de salvare. Iniţiativa, care i-ar avea în spate, pe post de strategi, pe Sebastian Lăzăroiu şi pe Teodor Baconschi, se doreşte o platformă care să coaguleze toată dreapta politică. Cum nici democrat-liberalii nu ştiu prea multe despre acest proiect, mass-media a speculat pe larg: din viitoarea construcţie ar putea face parte, pe lângă PDL, partidul lui Dan Diaconescu, partidul lui Gigi Becali, o aripă a PNŢCD, anumite ONG-uri apropiate PDL şi chiar grupul nemulţumiţilor din PNL. Până una-alta, Mişcarea Populară rămâne, însă, doar o marcă înregistrată de Ioana Băsescu la OSIM şi, în acelaşi timp, un proiect politic în care „piticii” de pe scena politică susţin cu tărie că nu vor să intre.
UNPR vrea şi ea platformă
După ce democrat-liberalii au început să vorbească despre Mişcarea Populară, ba chiar „au topit” UNPR în platforma dreptei, progresiştii au decis să-şi facă şi ei platforma lor. Una de centru-stânga, după cum a precizat liderul Uniunii, generalul Gabriel Oprea, din care să facă parte „ONG-uri, structuri sindicale şi patronale şi, eventual, formaţiuni politice”.
„Albă ca Zăpada” susţine reformele lui Băsescu
Îndelung trâmbiţată de fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, „Albă ca Zăpada”, adică Noua Republică, a fost lansată în showbizul politic de Mihai Neamţu, un apropiat al PDL. Care le-a promis simpatizanţilor un nou mod de a face politică. Până una-alta, Mihai Neamţu susţine însă proiectele politice lansate de preşedintele Băsescu şi critică PDL, pentru că „a trădat agenda reformatoare din 2004” a şefului statului. „Nu sunt omul lui Băsescu”, s-a disculpat părintele Noii Republici.
Popularii social-creştini, în căutare de „feţe noi”
Înfiinţată în 2006 de fostul şef al SIE, Ioan Talpeş, Uniunea Populară Social Creştină (UPSC) s-a însufleţit în această toamnă. Şi chiar a propus introducerea votului obligatoriu, ocazie cu care preşedintele Stelian Sima a declarat că formaţiunea ar fi interesată de Mişcarea Populară. „Nu, nu, nu, a fost o declaraţie scoasă din conetxt… Suntem într-adevăr interesaţi de curentul popular, dar pe urmă am înţeles că Mişcarea Populară e făcută de Ioana Băsescu. Nu vrem să facem alianţă cu aceleaşi feţe vechi de 20 de ani, care au dosare penale, care au afaceri oneroase, care au depozite în bănci străine”, susţine Stelian Sima.
Prima rebeliune în PPDD
După o luptă acerbă prin tribunale, Dan Diaconescu, patronul OTV, şi-a văzut visul cu ochii: a înfiinţat Partidul Poporului care îi poartă numele (PPDD). „Face, mascat, jocurile PDL”, s-a auzit imediat prin culisele politice. „Niciodată alianţă cu PDL. Nu ne raliem Mişcării Populare”, a replicat, oficial, Diaconescu. Cum însă regula de fier în politică e „să nu spui niciodată «Nu»”, Dan Diaconescu îşi vede, deocamdată, de campania anti-Oprescu şi de rebeliunea din filiala Buzău, unde nemulţumiţii i-au incendiat portretul.
SURSA:Puterea

1 COMENTARIU

  1. Constitutional toti au dreptul,moral sa ne fie cu iertare ,cozma criminalul unealta lui iliescu alt criminal vor putere.Nu e vina lor ci a celor care ai vor alege.La groapa istoriei cu ei nu va lasati anselati de minciunile lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.