Cadrele medicale de la Spitalul din Giurgiu au fost acuzate de neglijenţă în serviciu şi amendate cu câte 3.000 de lei pentru că l-au lăsat pe sportivul american Chauncey Hardy să zacă minute bune pe o targă, pe motiv că acesta ar fi consumat băuturi alcoolice. În plus, spitalul județean va fi sancționat cu o amendă de 35.000 de lei.

În cadrul unei conferinţe de presă, subsecretarul de stat Raed Arafat a spus „bolnavului nu i s-a făcut nici măcar o radiografie şi nu a fost intubat până dimineaţă”.

Cei doi medici care erau de gardă în acea dimineaţă vor fi amendaţi cu câte 3.000 de lei, în timp ce medicul de pe ambulanţă va fi pus să plătească 1.500 de lei.

Pentru conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu propunerea de amendă este de 35.000 de lei, pentru că nu au putut asigura condiţiile de care avea nevoie urgent pacientul. De asemenea, Serviciul de ambulanţă judeţean va fi amendat cu 15.000 de lei pentru nemonitorizarea şi neaplicarea protocoalelor de transfer.

Raed Arafat a povestit cum a primit asistență medicală baschetbalistul luni dimineață.

„Nu avem ce sa reproşăm ambulanţei care l-a transferat pe pacient la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu. Apelul către serviciul de ambulanţă a fost făcut la 4.15, iar la 4.22, bolnavul era deja la UPU. Despre această fază de intervenţie nu avem ce comenta”, a declarat Raed Arafat.

La ora când baschetbalisul a ajuns la unitatea de primiri urgenţe, aceasta nu era aglomerată, însă pacientul nu a fost supus unor investigaţii şi monitorizării de către medicul de gardă.

‘Spitalul are un contract cu o unitate privată pentru computer tomograf, dar aceasta este valabilă numai în timpul zilei. În această situaţie, neavând posibilitatea efectuării unor investigaţii pentru un pacient comatos, el trebuia transferat de urgenţă către o unitate care putea face acest lucru conform protocoalelor de transport interclinic’, a explicat dr. Arafat.

El a făcut referire şi la medicul de la Ambulanţă, care era o ambulanţă de tip C, care, împreună cu medicul de gardă de la unitatea de primiri urgenţe, a luat decizia să nu efectueze transportul cu o ambulanţă de tip C, ci cu una de tip B şi numai cu un asistent.

Trebuia chemat un echipaj aerian

Transferul trebuie să se facă atunci când spitalul sesizează că nu poate asigura investigaţiile adecvate. Pacientul era în comă profundă şi chiar dacă ar fi fost comă alcoolică trebuia investigat şi transferat. Orice caz de comă alcoolică poate ascunde şi alte probleme, iar în fişa de la ambulanţă era notat că acesta este în comă alcoolică şi avea traumatism craniocerebral, ceea ce implica investigaţii speciale. În plus, a mai spus dr. Arafat, având vedere starea pacientului, ar fi trebuit contactat inclusiv un echipaj aerian. Orice întârziere în situaţii de felul acesta înseamnă agravarea stării pacientului.

 

În ceea ce privește calitatea actului medical acordat sportivului în unitatea medicală, va fi sesizat Colegiul Medicilor Giurgiu, care va desfășura propria anchetă.

Spital de categorie inferioară: fac radiografii, dar nu are cine să le interpreteze

La Spitalul Judeţean Giurgiu nu se pot trata cazurile de traumatism cranio-cerebral, cum a fost cel al baschetbalistului Hardy Chauncey. Unitatea medicală nu are computer tomograf, linie de gardă la Reanimare şi la ortopedie.

Unitatea medicală este încadrată în categoria a III iar până la sfârşitul anului trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe pentru a rămâne la acest nivel.

Conducerea Spitalului Judeţean Giurgiu s-a angajat ca până la sfârşitul anului să doteze unitatea sanitară, pentru a rămâne în categoria a III-a, cu computer tomograf pentru secţia de imagistică, de asemenea să organizeze linie de gardă pe secţia anestezie-terapie intensivă şi pe cea de imagistică.

Totodată, managerul spitalului a promis că până la sfârşitul anului va avea linie de gardă la Departamentul de ortopedie-traumatologie, iar la radiologie va angaja medic. În acest moment, la Radiologie sunt angajaţi doar asistenţi medicali, care fac radiografii dar nu pot interpreta rezultatul lor.

Ţinând cont de această situaţie, doctorii de la Girugiu sunt obligaţi să trimită pacienţii în starea gravă la alte unităţi medicale pentru a fi trataţi.

Numai că în cazul baschetbalisului american, se pare că medicii nu şi-au dat seama cât degravă era situaţia şi l-au ţinut pentru mai bine de 4 ore în spital, fără să-i acorde îngirjirile de care avea nevoie.

Citiţi mai mult: Cazul morții baschetbalistului american. Medicii de la Giurgiu, amendaţi. „Nu i-au făcut nici măcar o radiografie” – Sănătate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/medicii-de-la-giurgiu-amendati-pentru-neglijenta-in-cazul-chauncey-hardy-949480.html#ixzz1ab4403ta
EVZ.ro

4 COMENTARII

  1. si daca ii faceau radiografie cine o cittea ?cine interpreta ceea ce se vedea pe film ?Macelarii astia din Giurgiu ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.