In timp ce presa profesionista din Giurgiu se oripileaza de fiecare amanunt care se afla din dosarul Hardy Chauncey, eu imi permit sa fac o analiza a doua crime la fel de grave a doi cetateni din doua tari diferite ce ar fi trebuit sa se bucure de aceleasi drepturi ale omului, de aceeasi razbunare sau de aceeasi prezumtie de nevinovatie cand vine vorba de faptuitor.

Dar sa  le luam pe indelete:

-Victimele: In cazul Teo Peter victima este o vedeta din Romania apreciata  de milioane de fani, iar mortea lui creeaza un soc efectiv pentru toata populatia Romaniei.

In cazul Hardy Chauncey victima este un baiat modest din Statele Unite care fuge din tara tuturor posibilitatilor pentru a-si trai visul intr-un orasel de provincie din una din tarile foste comuniste din Europa. Moartea sa ar fi una obisnuita, demna de stirile de la ora 5, intr-o tara in care justitia este blamata de politicieni, spitalele desfiintate, iar politistii disponibilizati si cu salariile taiate din cuza unui protest curajos din fata palatului Cotroceni. Singurul element de senzatie este acela ca victima este cetatean american, iar cuvintele acestea pentru noi au reverberatia a sute de filme cu FBI.

Tara careia apartine faptuitorul :  In cazul Teo Peter , cu toate ca faptele erau evidente, faptuitorul se bucura de prezumtia de nevinovatie si protejat de ambasada Statelor Unite. Este scos din tara si judecat dincolo de ocean, fara sa stim daca i se mai si aplica o pedeapsa sau nu.

In cazul Hardy Chauncey, Romania, tara din care apartine faptuitorul nu stie cum sa procedeze. Autoritatile se contrazic, iar noi, de dragul imaginii si a obedientei fata de SUA , suntem in stare sa linsam si avocatul care il apara pe faptuitor numai sa dam bine la americani, fara sa concepem ca intr-un stat de drept, pana cand justitia nu se pronunta asupra vinovatiei, orice cetatean ar trebui sa se bucure de drepturile internationale ale omului si de o aparare in fata instantei de judecata.

Identitatea nationala RO:In cazul Teo Peter identitatea romanilor se manifesta prin proteste tematoare si timide la adresa Americii regretandu-si concetateanul ucis si privind urat catre agresor.

In cazul Hardy Chauncey romanii isi blameaza concetateanul si  epateaza cu ample regrete fata de victima despre care nimeni nu auzise pana atunci, dar devin curiosi despre caz auzind ca este vorba de un american.

Identitatea nationala USA: In cazul Teo Peter americanii isi protejeaza concetateanul, iar fata de victima exprima o declaratie oficiala, seaca, de regrete si condoleante.

In cazul Hardy Chauncey identitatea americanilor se impune asupra noastra oficial, asa cum orice stat care se respecta o face, iar noi ne intimidam si ne balbaim la umbra autoritatii marelui stat de drept.

Sigur ca sunt unele diferente de nuanta in acest caz. Sigur ca apropierea de anumiti oameni dubiosi a faptuitorului face ca situatia sa se complice. Ar fi excelent  ca faptuitorul si toti complicii acestuia, indiferent din ce clan sunt, sa infunde puscariile pe viata, dar noi sa fim demni in fata Americii, a statului si a oricui.

Mi-ar placea sa fim la fel de oripilati ca in cazul crimei de la Giurgiu la fiecare cetatean roman ucis in Italia, in Spania, in Regatul Unit, in Germania si peste tot unde romanii sunt vanati numai pentru ca sunt romani .

Mi-ar placea sa constientizam ca saracii nostri ucisi peste hotare nu sunt foarte diferiti de regretatul sportiv Hardy Chauncey, chiar daca statele noastre ne trateaza diferit.

Mi-ar placea sa ne exprimam regretele cu demintate, sa condamnam cu demnitate ucigasii oricine ar fie ei, si sa ne pese de concetatenii nostri, de romani, cel putin la fel de tare cum Romaniei astazi ii pasa de americanul pe care toti il regretam cu adevarat: Hardy Chauncey.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.