In mod corect, se naste intrebarea: De ce e nevoie de Miscarea Populara, in contextul in care, in laboratoarele Puterii, au fost create deja partide care-si propun sa rupa din voturile Opozitiei ?Un posibil raspuns este dat de rolul pe care si-l asuma fiecare dintre creatiile cotroceniste.
Cred ca “diviziunea muncii” arata cam asa (pe datele de la acest moment) :
UNPR. Partidul salahor.
Salahor : taran scutit de dari, pus de domnie la dispozitia Portii Otomane pentru repararea cetatilor turcesti, intretinerea drumurilor si pentru alte munci grele.
Partidul tinut pentru “logistica”/”organizare”.Ideologia si mesajele nu conteaza. In schimb se ocupa cu constituirea “bazelor”, racolarile, schimburile in natura (inchidere dosar DNA contra candidatura pe liste uneperiste).
PP, PNG etc. Partidele primadona pentru plebe.
– probabil ca ele nu vor fi cooptate in Miscarea Populara, ci tinute ca entitati de sine statatoare, care sa mimeze opozitia la Putere dar, interesant, si la Opozitie.
E eficient sa-ti faci propria opozitie.
Ele vor atrage voturile anti-sistem. Ale celor care n-ar vota PD-L, dar nici USL.
– un alt avantaj, care nu e de neglijat, e ca vor avea reprezentanti in sectii.
Toti cei de mai sus nu fac insa un procent hotarator, in pofida zgomotului de fond.
Acum intervine a 3-a falanga : Miscarea Populara.
Interesanta declaratia lui Baconschi :Ministrul de Externe al Romaniei, Teodor Baconschi, a dezvaluit marti, intr-o vizia oficiala in Germania, planurile PDL.Intr-o conferinta la sediul central al Fundatiei Konrad Adenauer din Berlin, Baconschi a spus ca puterea din Romania incearca sa adune, sub o mare umbrela crestin-democrata, toti vectorii dreptei politice. „Dorim sa cream in Romania o Miscare Populara cu vocatie majoritara, asemanatoare cu UMP in Franta sau PDL in Italia..”
Prim-vicepresedintele PDL a indicat si data limita pana la care se realizeaza proiectul Miscarii Populare – „undeva pana la 15 decembrie se va consuma formarea acestei aliante”.
PDL intentioneaza sa constituie rapid Miscarea Populara.Miscarea ar urma sa se contureze in jurul PDL, caruia i se vor alatura UNPR, PNTCD, ecologistii si organizatii non-guvernamentale.”
Miscarea Populara. Gheisa. Doar pentru premianti.
Prima “varianta de lucru”. “Firma de salubritate” politica :
– spre deosebire de PPcomp., acesta nu va avea rolul de a mima opozitia, ci de a se adresa radicalilor, intelectualilor, corporatistilor, intreprinzatorilor, diasporei etc.
Aproape de putere, dar critica la adresa acesteia. In sensul impulsionarii (la nivel de mesaj) spre masuri si mai dure, “morale”, etc.De aceea vor sa atraga in ea nu doar partide, ci si lideri de opinie, ONG-uri. s.a.m.d. Probabil unele gen IPP.
Obs. Totusi Miscarea Populara n-ar fi diferita in esenta de PP.
Sa ne imaginam un tanar patron/angajat “corporatist”, coplesit de propria desteptaciune si pricepere economica, arzand de nerabdare sa contribuie la reformarea statului si inlaturarea “politicienilor corupti”.
Daca acest personaj exista (mira-m-as; adica nu doar sa declare in sondaje, ci sa se si implice activ), in termeni electorali este egal cu cel mai naiv otevist. Tocmai iluzia propriei intelepciuni il va face la fel de usor de manipulat. Il va lasa cu garda jos, crezandu-se imun la “manevrare”. Va fi la fel de usor de cumparat. Doar ca nu i se vor da galeti de malai, ca otevistilor, ci galeti cu reforma.
A 2-a “varianta de lucru”. Nume de cod : premier.
– pe Basescu nu-l interseaza valoarea de piata reala a Miscarii Populare.
In schimb, are alte doua obiective :
– prin M.P poate justifica un plus artificial de voturi, pe care PD-L-ul de unul singur nu le-ar putea explica. Nu e credibil sa intri la urne cu 16% si sa iesi cu 26%, de exemplu.
– are nevoie de o alianta electorala ca sa justifice incredintarea functiei de premier acesteia.
Pe modelul D.A.
Iar declaratiile lui din ultimul timp, referitoare la interpretarea Constitutiei si neacordarea functiei de prim-ministru USL-ului, par sa sustina acesta varianta.
Scenariu :
– M.P castiga X%. Nu are 50%, dar Basescu are grija sa intre in parlament si UNPR sau/si PP etc.
Acestea isi declara sprijinul pentru M.P, se face o majoritate, iar Basescu numeste premier.
Deci are nevoie de o alianta “pretext”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.