PDL vrea să convingă UDMR să accepte introducerea sistemului unicameral parlamentar negociind pe o formulă de vot în care rata compensării să fie de 33% dintre mandatele parlamentare.
Prin coaliţia guvernamentală se aude că la şedinţa de miercuri a comisiei speciale ar putea fi bătută palma pe un sistem de vot uninominal cu 300 de mandate de parlamentari, 200 în colegii şi 100 acordate prin compensare.
PDL a fost practic obligat să cedeze o treime dintre mandatele parlamentare pentru distribuirea prin compensare, pentru a-şi asigura votul UDMR la legea privind reducerea numărului de parlamentari şi mai ales la modificarea constituţională privind Parlamentul unicameral. Oricum, chiar şi cu UDMR, revizuirea Constituţiei este încă sub semnul întrebării, necesarul de două treimi din voturi neputând fi atins fără aportul USL.
Două sute dintre mandate ar urma să fie desemnate câştigătorilor celor două sute de colegii. Alte 100 de mandate ar urma să fie acordate prin compensare la nivel naţional, în funcţie de rezultatele adunate de fiecare partid/alianţă. În plus, din cele 100 de mandate naţionale între 8 şi 10 ar urma să fie rezervate minorităţilor naţionale, în ordinea mărimii care va rezulta la recensământul din această toamnă.

2 COMENTARII

  1. parlament unicameral nu se poate fiindca trebuie modificata constitutia si in configuratia actuala,e putin probabil. da,reducerea la 300 va fi facuta dar cu parlament bi -cameral.

  2. Stabilirea unui numar fix, 300, este o prostie. Orice stat democratic are o norma de reprezentare nu un numar fix. Populatia tarii scade sau creste, cu o norma de reprezentare nu va mai fi nevoie de modificari, cu un numar fix da.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.