Inca din anii ’60, hidrologii au incercat sa lamureasca, prin foraje experimentale, care sunt calitatea si cantitatea apelor subterane din sudul tarii.

Ultimul proiect a durat 24 de luni si s-a desfasurat impreuna cu cercetatori bulgari. Astazi se stie cat este legenda si cat adevar.

Sudul Romaniei are nu unul, ci doua rezervoare imense de apa subterana. Unul in nord, care merge pana la 100 de metri in adancime. Altul in sud, format in Jurassic. Vine dinspre Bulgaria, unde acopera 200 de kilometri, iar la noi mai sunt inca 80.

O parte din apa formata la 600-700 de metri sub sol curge spre vest, in zona Giurgiu, alta se disipa treptat spre Mare.

O mica parte din depozitul vechi de 90 de milioane de ani alimenteaza 48 de localitati din judetul Constanta. Apa neclorinata, fara nitriti, cu un echilibru perfect de calciu, magneziu si fier. Dar se poate oare mai mult?

In ultimii 20 de ani reteaua de irigatii din Giurgiu a fost lasata in paragina sau furata bucata cu bucata de hoti. In astfel de perioade de seceta, apa de adancime ar putea fi varianta salvatoare. Doar ca cercetatorii spun ca ar fi o miscare strategica total gresita.

”Trebuie prezervate pentru generatiile viitoare. Nu se evapora, sunt ape legate de componenta rocilor”, spune Rodica Macale, cercetator stiintific.

Adica, odata inceputa extractia, echilibrul se rupe. O alegere aproape imposibila. Salvam agricultura sau pastram asul din maneca, in conditiile unei deja anuntate crize de apa la nivel planetar?

3 COMENTARII

  1. La Daita exista un put de mare adancime (600m) cumparat pe 100.000 euro in urma cu cativa ani de catre fratii Micula (Chemical Brothers. Ar fi trebuit sa fie strategic, dar ai nostrii ca brazii au vandut tot. Probabil ca in curand va veni o criza a apei potabile inclusiv pe meleagurile noastre care ii va imbogati pe acestia.
    Saraca tara bogata!

  2. am aflat si eu,documentinduma,pe sub romania nu pe sub giurgiu doar,curge un riu de LAPTE SI MIERE…de peste 20 ani,diversele partide ne-au tot amagit ca o sa ne dea si noua,pulimii,sa bem din el. ca pe timpul comunistilor,am baut din el dar prin reprezentantii nostrii care sa-u aciuat prin parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.