Conducerea PDL şi liderii organizaţiilor judeţene se vor întâlni,astazi, duminică cel mai probabil la Vila Lac II. Oficial se vor discuta priorităţile politice. Numai că se va discuta mai mult ca sigur şi de remaniere, dar şi despre Mişcarea Populară.
Interesant este ca la fiecare vizita in parlament  deputatul Boiangiu este flancul stang al presedintelui PDL Emil Boc. Pe de alta parte,separat de actiunile de racolare de primari ale domnului Anton, si deputatul Boiangiu a inceput sa-si gasesca motive pentru a vizita ” vechi prieteni” primari in functie sau nu iar asta nu este intamplator.
Dar sa ne intoarcem la intalnirea conducerii PDL cu liderii judeteni.
Nu vor lipsi  potrivit surselor noastre de pe agendă tema ca revizuirea Constituţiei, reorganizarea administrativ teritorială, modificările la legea electorală sau comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.
Dacă totul va merge cum doresc democrat-liberalii, toate proiectele invocate mai sus ar putea fi puse într-un pachet legislativ care ar putea fi trecut prin Parlament prin procedura angajării răspunderii guvernului. Potrivit informaţiilor din PDL, la reuniune este aşteptat şi preşedintele Traian Băsescu, cu toate că, potrivit lui Boc, acesta nici nu a fost invitat.
Democrat-liberalii ar putea stabili calendarul înfiinţării Mişcării Populare, dar şi componenţa acesteia, prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde fiind cel care s-a oferit în BPN al PDL să se ocupe de acest proiect.
Surse din partid au precizat că la această Mişcare Populară, definită drept un fel de pol de centru-dreapta, ar putea adera UNPR, o parte din liberalii frustraţi de conducerea lui Crin Antonescu, partidul infiinţat de Dan Diaconescu – Partidul Poporului-Dan Diaconescu, Partidul Ecologist Român (deşi conducerea PER neagă), o aripă a PNŢCD (cel mai probabil cea condusă de Victor Ciorbea), precum şi organizaţii nonguvernamentale apropiate PDL, dar şi orice persoană dornică să fie în opoziţie cu USL, mai susţin sursele noastre. Pretenţii pentru intrare în această mişcare ar avea şi partidele conduse de Gigi Becali şi Ioan Talpeş.
Dintre organizaţiile nonguvernamentale care ar urma să se asocieze proiectului, cele mai cunoscute sunt Fundaţia Creştin-Democrată a lui Teodor Baconschi şi Asociaţia Blogary.
Democrat-liberalii au diverse păreri privind necesitatea înfiinţării Mişcării Populare, majoritatea fiind de acord că ar trebui înfiinţat un pol de centru-dreapta, drept contrapondere la alianţa de stânga USL, dar cei mai mulţi nu au habar când şi cum ar trebui să se facă acesta. Şi nici dacă ar trebui să se numească Mişcarea Populară sau altfel.
Iniţial, o parte dintre ei s-au opus, fiind de părere că PDL ar recunoaşte, în felul acesta, că singur nu mai poate să atragă electoral, dar, până la urmă, au îmbrăţişat ideea care a venit de la Traian Băsescu.
Şeful statului a recunoscut că el a rugat-o pe fiica sa Ioana Băsescu să înregistreze la OSIM denumirea Mişcarea Populară.
„Acest proiect poate exista, dar nu în sensul la ceva ridicol. Nu o să găseşti partide imaculate, nu se poate. Eu cred că trebuie pregătită ideea de mişcare populară pentru realizarea unei eventuale alianţe. De aceea am şi rugat-o pe fiica mea să o înscrie la OSIM. Preventiv, trebuie să gândeşti politic. Este posibil să se creeze o alianţă”, a afirmat Traian Basescu recent, într-o emisiune televizată.
Printre primii care au vorbit despre Mişcarea Populară s-a aflat fostul consilier prezidenţial şi fost ministru al Muncii Sebastian Lăzăroiu, care a lansat încă la începutul anului varianta apariţiei pe scena politică a unei noi formaţiuni politice, denumind-o Albă ca Zăpada.
Albă ca Zăpada a fost înlocuită, apoi, cu Mişcarea Populară, liderii PDL nefiind multumiţi de imaginea neserioasă, de poveste.
Lăzăroiu a spus că PDL va câştiga sigur viitoarele alegeri prezidenţiale doar dacă s-ar face o nouă platformă, cum este Mişcarea Populară.
De altfel, în ultima lună s-au intensificat discuţiile pe tema Mişcării Populare. Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a ridicat şi oficial această problemă în ultima şedinţă a conducerii partidului, în BPN, şi a avansat termenul finalizării – luna decembrie. Surse din PDL au precizat însă că liderii democrat-liberali se grăbesc să pună în practică acest proiect, sperând că va prinde contur până la finele lui octombrie.
Pentru acest deziderat, democrat-liberalii se întâlnesc duminică, în Colegiul Director, reuniune la care este aşteptat şi Traian Băsescu, viziunile fiind atât de diferite, încât se impune prezenţa şefului statului pentru a se decide linia pe care trebuie să meargă şi pentru a netezi asperităţile.
Frunzăverde vede Mişcarea Populară funcţionând ca o alianţă electorală, construită pe principiul similar al Partidului Popular European, în care se pot alătura şi persoane fizice care nu aparţin vreunui partid politic.
Elena Udrea s-a exprimat în favoarea Mişcării Populare, dar consideră proiectul viabil doar dacă se implică cei care vor să modernizeze statul, şi nu doar electoral.
„Depinde ce înseamnă Mişcarea Populară, am auzit tot felul de variante, trebuie văzut exact la ce se referă, ce fel de proiect este acesta. Dacă este un proiect care să adune sub o umbrelă pe toţi aceia care au demonstrat până acum şi vor să se implice în modernizarea cu adevărat a statului, atunci poate fi un proiect viabil. Dacă este doar un proiect electoral, nu cred”, a spus Udrea.
Unii văd această mişcare funcţionând ca un partid, alţii sunt sceptici că se poate realiza până la alegeri, iar alţii nu-şi doresc drept parteneri personaje controversate ca Gigi Becali, Dan Diaconescu sau Corneliu Vadim Tudor. Sunt şi mulţi nehotărâţi.
Există în PDL şi persoane reticente la termenul „mişcare”, întrucât cred în rolul partidelor politice în democraţie.
Rămâne de văzut dacă PDL va reuşi să creeze o astfel de paltformă sau dacă acest subiect, la fel ca reorganizarea administrativ-teritorială sau modificarea Constituţiei, va ajunge în arhiva de idei a partidului, idei care, până acum, au fost doar vânturate opiniei publice, după care au fost date uitării o lungă perioadă de timp. Ele vor reveni, se pare, în discuţie, la întâlnirea de duminică, după ce au fost abandonate pe întreaga durată a vacanţei parlamentare.
Dacă şeful statului nu are un as în mânecă pentru deblocarea lor, şansele unei finalităţi sunt minime. Liderii PDL aşteaptă un semn de la Traian Băsescu şi în legătură cu remanierea guvernamentală care a fost vehiculată în ultimul timp, dar în privinţa căreia încă nu s-a făcut niciun pas concret, dar care a fost deja anunţată voalat de oameni ca Anca Boagiu.
O altă problemă discutată ar fi aceea a comasării alegerilor. Aici sunt două curente în partid:
1.Liderii de la centru+parlamentari – aceştia ar vrea să fie declarate în urma unor simulări care dovedesc că o comasare a celor două scrutine ar putea fi fatală partidului. Votul ar fi unul masiv politic şi există riscul că PDL să piardă fief-uri importante.
2.Şefii locali ai PDL – tabăra acestora are un cuvânt greu de spus. Ei susţin că sunt capabili să menţine fief-urile şi spun că o ne-comasare ar da posibilitatea anumitor iniţiaţi să poată incerca anumite funcţii locale şi dacă nu ies să se reorienteze apoi spre parlament.
Nu ştim ce se va decide, dar preşedintele Traian Băsescu a declarat deja public că o comasare a alegerilor nu are sens fără o reorganizare administrativ-teritorială.
Aceasta este o altă temă care ar urma să fie abordată. Deocamdată dorinţa Cotroceniului şi a PDL se împiedică de UDMR. Cel mai probabil preşedintele va veni cu un nou plan care va fi prezentat.
De o atenţie deosebită se va bucura legislaţia electorală. Aici PDL îşi doreşte retrasarea actualelor colegii electorale în aşa fel încât pe colegii mici (de obicei fief-uri) să poată fi câştigate chiar şi la limită, în dauna USL care ar putea câştiga în colegii mari – Rezultatul ar fi că deşi în procente ca număr de voturi USL ar putea să aibă peste 50%, în configuraţia parlamentară diferenţa să fie mult mai mica.
Deocamdată se ştie foarte clar că PDL ar dori un sistem majoritar într-un singur tur. Numai că şi aici intervine UDMR care e de acord cu sistemul, dar să fie prevăzută şi o compensaţie (aici se discută dacă să fie listă naţională sau să se constituie un buzunar de unde fiecare partid să îşi completeze până la epuizarea mandatelor. Cu siguranţă va rezulta un sistem mixt şi deci se va menţine şi pragul electoral care ar putea rămâne blocat la 5%.
În ce priveşte tema revizuirii Constituţiei… preşedintele le va cere democrat-liberalilor să facă tot posibilul să fe avanseze în Parlament.

7 COMENTARII

  1. Decât sa-l critice orbeste, inainte de a se uza la guvernare, tot asa cum a fost votat orbitor PDL care a dezamagit ulterior corpul didactic, mai bine s-ar inscrie toti intelectualii de valoare in Partidul Poporului Dan Diaconescu, pentru a nu se repeta la infinit eroarea istorica din 1996, când Conventia Democrata a dus lipsa de 15 000 de specialisti, care nici azi nu stim câti avem, nefiind asigurate conditii UE de autoperfectionare a lor.

  2. eu ma ocup te intereseaza sau ai ceva impotriva vezi ti de ale tale ai grija de nasparlii astia de la psd ca usl la giurgiu nu exista sta sa ploua asa ca numara ouale lui nastase et com

  3. A mai fost o initiativa, Actiunea PoPULAra care sa topit in PNL, acum avem cu totul altceva MISCArea PoPULAra, oare ce se va alege de ea ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.