USL forţează mâna PDL astfel încât partidul de guvernământ să demonstreze că nu urmăreşte vreun interes electoral prin comasarea alegerilor locale şi parlamentare de anul viitor. „USL respinge orice formă de încercare de a amâna alegerile locale. Nu există niciun fel de motiv care să justifice această amânare, care ge­ne­rea­ză instabilitate şi dezordine. (…) Constituţia şi legile sunt foarte clare şi precizează clar cazurile în care se poate prelungi mandatul aleşilor locali şi nu suntem, şi sper că nici nu vom fi, în vreuna din situaţiile acelea, de gravă calamitate sau război”, a declarat ieri co-preşedintele USL, Crin Antonescu. El a afirmat că, în schimb, USL este de acord cu de­vansarea alegerilor parlamentare. „Cu cât mai curând, cu atât mai bine. În această toamnă, în primăvara vii­toare, în vara viitoare. Cu cât mai re­pe­de vom avea alegeri parlamentare anticipate, cu atât mai repede vom avea un Parlament legitim, cu o ma­joritate stabilă”, a declarat el. Prin pro­punerea de organizare a alegerilor parlamentare anticipate, USL ar dejuca planurile puterii de a împinge cele două scrutinuri în 2013. „În spatele ideii de comasare este încercarea disperată de a nu mai avea alegeri deloc în 2012. După amâ­na­rea alegerilor locale în toamnă, prin legi şi ordonanţe, ei vor să împingă apoi toate alegerile spre primăvara lui 2013″, a spus Antonescu.

USL respinge ideea PDL de coma­sa­re a alegerilor locale cu cele parlamentare, dar propune în schimb organizarea de anticipate pentru Parlament. Uniunea a luat ieri decizia de a merge pe anticipate, acuzându-i pe democrat-liberali că, prin împingerea localelor în toamnă, urmăresc de fapt să împingă toate alegerile în 2013. „Ei sunt cei care se tem de orice confruntare electorală, de orice decont electoral şi încearcă orice manevră pentru a întârzia momentul alegerilor. În spatele ideii de comasare este încercarea disperată de a nu mai avea alegeri deloc în 2012. După amânarea alegerilor locale în toamnă, prin legi şi ordonanţe, ei vor să împingă apoi toate alegerile spre primăvara lui 2013”, a avertizat co-preşedintele USL, Crin Antonescu. Liderul Uniunii a explicat că, în rea­litate, nu există nici un motiv care să justifice comasarea alegerilor şi că o astfel de decizie nu ar face decât să genereze „instabilitate şi dezordine”. „Constituţia şi legile sunt foarte clare şi precizează clar cazurile în care se poate prelungi mandatul aleşilor locali şi nu suntem, şi sper că nici nu vom fi, în vreuna din situaţiile acelea, de gravă calamitate sau război”, a spus Antonescu. Legat de anticipate, liderul liberal a pledat pentru organizarea acestora cât mai curând. „În această toamnă, în primăvara viitoare, în vara viitoare. Cu cât mai repede vom avea alegeri parlamentare anticipate, cu atât mai repede vom avea un Parlament legi­tim, cu o majoritate stabilă. Noi suntem de bună vreme conduşi de un guvern care şi-a pierdut încrederea alegătorilor”, a precizat Antonescu. Şi co-preşedintele USL, Victor Ponta, spune că singura variantă pe care Uniunea o va susţine este aceea a anticipatelor. „Ei au anunţat că vor să cupleze parlamentarele cu localele. Dar nu se poate, nu este constitu­ţio­nal şi nici legal. Noi vom vota doar organizarea de anticipate. Dacă au nevoie de voturi pentru devansarea parlamentarelor, noi le acordăm fără nici o problemă”, a declarat Ponta pentru Jurnalul Naţional. Potrivit procedurilor constituţionale, pentru a se ajunge la anticipate este nevoie ca actualul Legislativ să fie dizolvat. Preşedintele ţării este cel care decide dizolvarea Parlamentului dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima soli­citare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Guvernul poate fi trântit în Parlament prin moţiune de cenzură, în cazul în care este votată de jumătate plus unu din numărul parlamenta­rilor, respectiv 236. USL numără 217 parlamentari.

Democrat-liberalii insistă însă pe ideea comasării alegerilor. Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a dat ieri asigurări că în coaliţie nu a existat nicio împotrivire faţă de cuplarea localelor cu parlamentarele şi a arătat că, odată luată decizia politică, trebuie doar modificată legea administraţiei locale. În ceea ce priveşte propunerea USL de organi­za­re a anticipatelor, Voinescu crede că „România nu are nevoie în acest mo­ment de o instabilitate politică” şi că liderii Uniunii ştiu că „USL sca­de şi sunt interesaţi să facă alegeri pentru a prinde procente cât mai mari”. La rândul său, ministrul de In­terne, Traian Igaş, a explicat că parlmen­tarele nu pot avea loc mai de­vreme, o dată cu cele locale, de­oarece trebuie modificată Constituţia. „Domnul Antonescu nu cu­noaş­te legislaţia din România. Lu­crurile sunt clare, în Constituţie ne spune clar: mandatul parlamentarului este de patru ani. Nu poţi să le aduci nici mai devreme, nici mai târziu decât dacă modifici Constituţia, iar în momentul de faţă nu cred că putem modifica Constituţia pe acest aspect”, a spus Igaş. PNL i-a replicat ministrului de Interne, transmiţându-i că „termeni ca «alegeri anticipate» sau «dizolvarea Parlamentului» figurau în nişte cursuri la care a lipsit” şi că are nevoie de „mai multă prudenţă în declaraţii, pentru că şcoala nefăcută temeinic şi la timp se vede”.

De ce ar vrea PDL comasarea alegerilor
Deşi subiectul comasării alege­ri­lor locale cu cele parlamentare pro­voacă dezbateri încinse la nivel politic, o decizie fermă a coaliţiei de guvernare şi, prin extensie, a Guvernului, nu a  fost încă luată. Putătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, admite că nu există „o poziţie” în coa­liţie pe această temă, dar spune că „se poate vorbi de o decizie”, având în vedere că „nu s-au manifestat îm­po­triviri” din partea colegilor de coa­liţie. „Subiectul comasării alegerilor nici nu a fost discutat în şedinţa de azi (ieri – n.r), încă nu s-a decis ceva”, a declarat pentru Jurnalul Naţional li­derul deputaţilor UDMR, Andras Mate Levente. Pe de altă parte, surse din coaliţie au relatat pentru Jurnalul Naţional că în şedinţa coaliţiei de săptămâna trecută ideea comasării a fost „aruncată” de PDL cu abordarea „ce-ar fi dacă…?”, fără prea multe alte discuţii.

O explicaţie a iniţiativei ar avea legătură cu procentele nesperate obţinute de PDL la alegerile parţiale din Neamţ, văzute de putere ca un semn de revigorare a partidului după criză, datorată stabilizării economice. Prin urmare, amânarea alegerilor locale le-ar permite politicienilor din PDL o şi mai bună poziţionare, în condiţiile unei prognozate creşteri economice care ar duce la scăderea nemulţumirilor electoratului.

Din punct de vedere legislativ, dacă se va decide comasarea ale­gerilor, este necesară promovarea unei iniţiative legislative care să mo­difice legea alegerilor locale şi legea administraţiei publice. Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, spune, pentru Jurnalul Naţional, că, probabil, modificările vor fi elaborate de Executiv, şi nu de comisia coaliţiei special constituită pentru modificarea sistemului de vot. Indiferent cine va face propunerea de modificare, comasarea alegerilor locale cu parlamentarele va ajunge să fie decisă în fapt prin vot de parlamentari, iar, pentru ca modificările să poată fi aplicate, ele trebuie adoptate şi promulgate până la sfârşitul acestei sesiuni, adică decembrie. Odată ajunsă la mâna parlamenta­rilor, propunerea de comasare are cele mai mari şanse să fie adoptată, tocmai pentru că parlamentarii vor fi cei favorizaţi, ei putând să se folosească la viitoarele alegeri de capitalul politic al primarilor. „După experienţa din 2008, când candidaţii la Parlament au constatat că practic trebuia să fie «recomandaţi» de un primar pentru a obţine voturi, acum, prin comasare, practic parlamentarilor li se garantează locul, căci vor putea să folo­seas­că toate avantajele logistice şi de in­fluenţă ale primarilor acolo unde aceştia sunt din acelaşi partid cu ei”, a explicat pentru Jurnalul Naţional pro­fesorul de ştiinţe politice Radu Alexandru.

 

3 COMENTARII

  1. poanta si cu porumbacu…usl…cine dreaku sunt papagalii astia si cine mama lui peste prajit este usl?Ah!mere si cu pere,usl adica,vor sa cistige la anu…nu ca as muri de dragul pedelicilor dar in vecii vecilor,amin,nu o sa votez cu struto-camila numita usl,in vecii vecilor amin,nu o sa votez cu doi imaturi condusi prin sfori de sulfele gen ilici-kgb,bomo-popo sau felix motanul.

  2. HA,ha,ha,ma facusi sa rid cind nu aveam pofta!ai dreptate,sunt unul din protejatii basescieni,ma fortara sa ies anticipat la pensie,daca nu eram „protejat”ieseam peste un an jumate,ce ti-e si cu prote-jeala asta.inca nu ai priceput dar e greu daca nu ai ceva cultura generala,lupta se da intre proamericani si filorusi,dar daca nu ai,nici dumnezeu nu cere.sa-ti reamintesc ai cui oameni sunt alde ilici-bombo-paturiciu-prostanacul?base a zis bine cind a zis,s-o mai sugem si la licuriciul cel mare ca destul ne-au tras-o la kour,rusii,tie si altora va place sa o luati la inelul maro de la ivan…

  3. cine este u s l uniunea stramba lemne adica ceva nefiresc dlor o sa scapam de portocalii ca se facura verzi dar combinatya asta rosu cu galben oare ce rezulta un v i r u s nemilos atentie la v i r u s u l portocaliu u s l pericol de infectii grave pontacrinolacee

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.