Povestea seropozitivilor de la Singureni se transformă în scandal. Organizaţiile care apără drepturile bolnavilor infectaţi cu HIV îl urechează pe primarul comunei. După ce a reclamat apariţia a zeci de noi cazuri de infestări cu HIV în ultimii ani, acesta şi-a schimbat brusc opinia. Acest fapt nu-i linişteşte, însă, pe localnici. Ei consideră centrele din localitate periculoase pentru copiii lor.

Scandalul a fost declanşat de primarul comunei Singureni, care a afirmat, în exclusivitate pentru Realitatea TV, că prezenţa centrelor pentru bolnavi seropozitivi în comună a dus la creşterea numărului de persoane infectate cu HIV.

„Asta e situaţia. Am înţeles că şi în interiorul localităţii ar fi persoane care ar fi infestate. Ca număr, sunt de ordinul zecilor”, a declarat, acum câtev zile, Ştefan Tăgârţă, primarul comunei Singureni, judeţul Giurgiu.

Deşi declaraţia a fost filmată, primarul şi-a negat propriile vorbe joi, în faţa redactorilor unui cotidian central. Astăzi, bulversat, el n-a putut clarifica lucrurile.

Organizaţiile care se ocupă de protecţia bolnavilor seropozitivi au reacţionat.

„Comunicatul nostru de presă nu viza, aşa cum am înţeles că ar fi scris Evenimentul Zilei, Realitatea TV. Viza afirmaţii făcute şi văzute în media de către populaţia şi autorităţile din Singureni cum că ar exista zeci de noi cazuri de persoane seropozitive în comuna Singureni, lucru pe care l-am contestat”, a declarat Iulian Petre, director UNOPA.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică spune că centrele din comună nu reprezintă un pericol. O părere, însă, uşor de anticipat atâta vreme cât unul dintre ele îi aparţine.

„Fundaţia este forma de organizare, dar ei sunt copii pe care eu i-am luat în grijă. Nu sunt copiii unei fundaţii oarecare. Patru fetiţe s-au măritat cu acte. Cu cununie. Cu bărbaţi care erau seronegativi şi care de bunăvoie au făcut lucrul acesta, în bună ştiinţă de cauză”, a spus Paul Marinescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.

Între timp, alte potenţiale focare de scandal ies la iveală în Singureni.

” Băiatul meu a avut o altercaţie cu un băiat seropozitiv din spitalul din Singureni şi unul din băieţi l-a ameninţat pe băiatul meu că îl injectează cu o seringă. Pentru a-i cere nişte bani. Băiatului meu îi e frică şi acum să mai iasă şi seara prin sat”, a povestit un localnic.

„Comuna se simte în pericol. Pentru comunitate în special se consideră un pericol. Cei pe care noi îi alegem din patru în patru ani ar trebui să se gândească. Nu să se gândească numai „ce avantaje am eu ca politician”, a spus un alt localnic.

Pentru infectarea intenţionată cu virusul HIV, codul penal prevede pedeapsa cu închisoare de la 5 la 15 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.