Organizaţiile persoanelor afectate de HIV reclamă faptul postul de ştiri Realitatea TV a „inventat” o știre în care publicul era informat că în comuna Singureni, din Giurgiu, copiii şi tinerii cu astfel de probleme infectează populaţia localităţii și că în zonă ar fi „pepinieră de seropozitivi”. De fapt, oficial, nu a fost înregistrat niciun caz nou în zonă de mai bine de 17 ani EVZ.ro

Uniunea Naţională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), organizaţie  naţională care promovează și apără drepturile persoanelor seropozitive din România, îşi exprimă dezacordul cu privire la materialul de presă difuzat pe Realitatea TV.

Primarul își retrage afirmațiile

În comuna din Giurgiu sunt amenajate două centre de tratare a copiilor care în anii ’90 s-au îmbolnăvit cu HIV în spitalele publice din cauza sterilizării precare a materialelor sanitare.

În reportajul postului tv, apare primarul din Singureni, Ştefan Tăgârţă, care declară că au fost zeci de cazuri de persoane îmbolnăvite cu HIV în urma contactului cu seropozitivii din cele două centre din localitate.

Bolnavii din cele două unităţi de îngrijire sunt acuzaţi în materialul de presă că intră în contact cu restul populaţiei din comună, ceea ce duce la îmbolăvirea a nenumărate persoane.

„Afirmaţiile care apar în presă ale conducerii Primăriei comunei Singureni, care spun că în ultimii ani se înregistrează zeci de cazuri de persoane nou infectate cu HIV în comuna Singureni, probabil din cauza tinerilor seropozitivi din cele două centre, sunt contrazise de datele reale existente la Direcţia de Sănătate Publică Giurgiu şi la Compartimentul de Monitorizare a Infecţiei cu HIV în România (www.cnlas.ro ), date care arată că nu este nici un caz nou de infectare în comună în ultimii ani”, precizează președintele UNOPA, Iulian Petre.

Primarul Ştefan Tăgărţă declară acum că nu ştie niciun caz nou de persoană îmbolnăvită.

“Eu m-am referit la cazurile din cele două centre din localitate. Nu am făcut referire la alte cazuri noi. Nu ştiu niciun caz nou. Eu nu am făcut referire decât la aceste cazuri. Alt tip de informaţie este greşită”, ne-a declarat Ştefan Tăgârţă.

Tânăr cu retard psihic, intervievat fără acordul tutorilor

Reprezentanții postului de televiziune sunt acuzați că s-au folosit de mărturia unui tânăr bolnav de HIV, care suferă și de retard psihic, pentru a-și susține materialul de presă.

„Băiatul în cauză are 17 ani, este infectat cu HIV și suferă de retard. Ne-a povestit că a fost dus la primărie pentru a da declarații și că i s-au promis 1.000 de lei”, spune medicul Paul Marinescu, care are în grijă o parte dintre copiii bolnavi, abandonați de familiile lor imediat după 1989.

Centrele funcţionează de două decenii

„Ştiu sigur că la Singureni comunitatea este informată şi a primit în sânul ei aceşti copii cu mulţi ani în urmă. Ei au aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi membri ai comunităţii, sunt responsabili şi ştiu să îi protejeze pe ceilalţi, precum şi ceilalţi trebuie să fie responsabili şi să se protejeze. Consider că este responsabilitatea autorităţilor locale şi judeţene să prevină stigmatizarea şi discriminarea persoanelor seropozitive din Singureni, iar autorităţile statului trebuie să vegheze şi să sancţioneze orice formă de stigmatizare şi discriminare pe criteriul HIV/SIDA”, mai spune Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Cele două centre din Singureni functionează în localitate de aproximativ două decenii.

“Comunitatea a ştiut întotdeauna că acolo locuiesc copii seropozitivi infectaţi în sistemul sanitar, îngrijiţi în cele mai bune condiţii de către personal calificat, cu sprijinul organizaţiilor şi donatorilor internaţionali. Populaţia comunei Singureni a fost informată anual cu privire la infecţia cu HIV şi prevenirea ei, în cadrul campaniilor derulate de către UNOPA prin intermediul Asociatiei Viaţă şi Speranţă Giurgiu, precum şi de către alte organizaţii şi instituţii. Populaţia comunei a dat dovadă de o bună înţelegere, aceşti copii au crescut împreună cu copiii comunităţii şi fac parte din comunitate”, țin să precizeze reprezentanții UNOPA.

Citiţi mai mult: Realitatea TV, acuzată că a inventat o ştire cu bolnavi infectați cu HIV – Social > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/realitatea-tv-acuzata-ca-a-inventat-o-stire-cu-seropozitivi-care-imbolnavesc-localitatea-s-9414.html#ixzz1UjsbU1Ig
EVZ.ro

 

 

2 COMENTARII

  1. Nu se pot satura Lilia (eronat nu se poate) , cu gramatica ce facem? Hai daca injuram sa o facem in limba romana 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.