Proiectul UNPR privind coșul de solidaritate este pe cât de disputat, pe atât de ambiguu. În linii mare, autoritățile locale ar trebui să achizioționeze alimente de bază prin licitație, pe care să le distribuie ulterior pensionarilor prin propriile societăți comerciale sau în mod direct. În proiect nu se precizează însă de unde vor avea consiliile locale bani pentru achiziționarea produselor, în condițiile în care același UNPR susține că programul nu implică niciun efort financiar de la buget.
„Societăţile comerciale înfiinţate de consiliile judeţene, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, ori al căror obiect de activitate a fost extins, achiziţionează prin licitaţie publică alimentele de bază destinate vânzării către societățile comerciale înființate de consiliile locale sau al căror obiect de activitate a fost extins, din respectivul judeţ, sau după caz, direct către pensionari. Societăţile vor practica un adaos comercial care să asigure acoperirea cheltuielilor ocazionate de realizarea acestei activităţi”, este, potrivit Mediafax, principiul programului „coșul de solidaritate” inițiat de UNPR.

În cazul în care într-o unitate administrativ-teritorială din judeţ nu funcţionează o societate comercială înfiinţată de către consiliul local, societatea comercială a consiliului judeţean poate hotărî deschiderea unui punct de vânzare direct către pensionari în respectiva unitate administrativ-teritorială, se mai arată în proiect.

Cu alte cuvinte, deși uneperiștii au respins categoric că ar vorba despre înființarea unor economate, până la urmă tot la ele se va ajunge, chiar dacă vor purta o altă denumire.

Cea mai mare problemă rămâne însă finanțarea. Chiar dacă UNPR a dat asigurări că programul nu va implica niciun efort financiar, întrebarea este de unde vor avea consiliile bani să achiziționeze alimente? De asemenea, tot sub semnul întrebării stă și prețul final al acestor alimente, în condițiile adăugării unui adaos comercial, dar și al acoperirii integrale a TVA-ului de 24%.

Proiectul în discuție a fost deja aprobat, ca principiu, de Guvern, printr-un memorandum, la sfârșitul lunii iulie, urmând însă ca forma finală să mai treacă odată de votul membrilor Cabinetului Boc.

UNPR pare decis să nu renunțe la coșul de solidaritate, în ciuda criticilor președintelui Traian Băsescu, cel care a catalogat programul drept unul populist.

Impctnews

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.