Politicienii români subminează presa, jurnaliştii români care îndrăznesc să critice cu voce tare sunt daţi în judecată şi li se cer daune aberante, iar unele legi propuse pentru presă sunt „repressive”. Directori şi manageri de televiziune şi radio public sunt numiţi pe criteriile politice.

Acesta este tabloul sumbru al felului în care cea mai vestită organizaţie care apără drepturile ziariştilor, Reporteri Fără Frontiere, vede situaţia presei din România. În ultimul raport anual publicat ieri concluzionează că presa din România se află într-un declin continuu.

Când ţara noastră a aderat la Uniunea Europeană în 2007, se afla pe locul 42 din toate ţările monitorizate de Reporteri Fără Frontiere. În 2010, ultimul an analizat, România scăzut până la locul 50.

Raportul menţionează că un număr de 6.000 de ziarişti şi-au pierdut locurile de muncă de când s-a declanşat criza economică. De asemenea, este criticată decizia CSAT-ului de a numi mass-media „o vulnerabilitate” pentru siguranţa naţională, un lucru care este contra normelor democratice.

„Această scădere constantă este cauzată în mare parte de numeroase conflicte de interes şi de luptele de putere care subminează influenţa mass-media”, se arată în raport. „În acelaşi timp, jurnaliştii încă nu au contracte de muncă corespunzătoare şi problemele pentru cei care îndrăznesc să critice sunt agravate de o creştere a frecvenţei de procese ducând uneori la daune disproporţionate.”

În timp ce dezincriminarea recentă de „infracţiuni” ale mass-media trebuie să fie salutată, procesul de numire a directorilor la posturi publice de radio şi televiziune continuă să fie politizat în mod clar.

Anul trecut s-au văzut o serie de legi şi măsuri propuse deosebit de represive, se mai arată în raport. Punctul culminant a fost când Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat un text care a descris mass-media ca o „vulnerabilitate” pentru securitatea naţională.

Situaţia economică nu este încurajatoare pentru mass-media din România. Un total de 6.000 jurnalişti şi angajaţi din mass-media au fost concediaţi şi cel puţin 60 de ziare au fost închise încă de la începutul crizei economice. Veniturile din publicitate au scăzut brusc şi au existat ameninţări suplimentare pentru piaţa de publicitate din ultima vreme.

Această stare jalnică în publicitate descrisă de Reporteri Fără Frontiere explică faptul că Roşia Montană Gold Corp. a asaltat piaţa cu publicitate în ultima vreme care rulează zi şi noapte, iar ziariştii ignoră orice protest împotriva proiectului.

Reporteri Fără Frontiere rezervă un capitol important pentru politicieni, care au un efect negativ asupra libertăţii presei. Raportul notează ca politicienii români se aseamănă cu cei din Ungaria, Italia şi Grecia, care au şi ei un efect nefast asupra presei şi ca atare un efect negativ împotriva democraţiei în Europa, un continent odată respectată pentru libertatea presei.

1 COMENTARIU

  1. Presa din Romania se imparte in doua categorii:1-Cei putini si cinstiti ex dnle Lupea,Serbanescu,Pora,Culcer,Avramescu dnii Mihaies,Bichir,Turcescu,Cristoiu si mai sunt dar putini. 2 Cei multi si bogati care si-au vandut sufletul banului,fara rusine,fara bun simt mai rau decat fetele de pe centura ex:cei de la antenele lui felix si irealitatea excrocului fni asa stapani asa zisi jurnalisti,c t popescu milionarul in EURO,alt milionar b chiriac ,ciutaci,dragotescu,SAMD dar mie sila sa le mai scriu numele.Cu acesti teroristi vreti sa iesim in lume?Acesti dusmani ai Romaniei si poporului roman care ne denigreaza cum vor stapanii lor vanzatorii de neam si tara nu ne merita sufletele lor vor arde in focul iadului.Sunt mandru de poporul meu cei multi cinstiti si harnici care muncesc din greu dar sufletul curat,cinstit,generos acesta e ROMANUL verde ca stejarul.Asa sa ne ajute Dumnezeu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.