Ca sa intelegem ce este medierea trebuie sa plecam de la premisa ca de mediere au nevoie doua parti aflate in conflict.

Interventia intr-un conflict, fie el intre doua persoane, institutii, state, sau oricare alte doua entitati, se poate face numai  in trei feluri: Pe baza de forta ( ex. interventia politiei intr-un conflict stradal), pe baza de drepturi ( sistemul clasic in care drepturile sunt reglementate de legi) si, pe baza de interese, sistemul la care voi face referire in continuare pentru ca pe acest sistem se bazeaza medierea.

Asadar, medierea este o modalitate de interventie intr-un conflict a unei persoane instruite in acest sens, folosind nu forta si nici legea in mod special, ci interesele acelor doua persoane aflate in conflict, bineinteles neiesind din limitele pe care legea le prevede.

De ce ar prefera cineva medierea?

In primul rand pentru ca dintr-un proces de mediere nu iesi niciodata in pierdere. Dar nu acesta as vrea sa fie principalul motiv. Cred ca ar trebui sa preferam medierea pentru ca nimeni, dar absolut nimeni pe lumea asta, nu poate hotari in locul nostru. In mediere noi suntem cei care facem alegerea finala. Noi, partile implicate in conflict, apoi in procesul de mediere stim mai bine decat oricine ce este bine si ce este rau pentru noi. Pentru ca fiecare om are o suma de experiente si informatii care il definesc si in baza carora face alegeri in viata. Iar cum nimeni nu stie nici ce este in mintea si nici in sufletul nostru, nimeni nu poate alege asa cum am alege noi. Prin mediere eu sunt cel care aleg.

Sigur ca mediatorul trebuie sa tina sub control procesul, in asa fel incat solutia finala sa fie una care sa nu contravina legii. Dar sa hotarasca o lege facuta de niste necunoscuti pentru viata mea, pentru banii mei, pentru viitorul sau pentru copilul meu, parca nu mai este de preferat atunci cand, prin mediere, am sansa sa fiu eu cel care sa aleg.

De foarte multe ori solutiile finale pe care legea le ofera nu sunt multumitoare pentru niciuna din parti. Pentru ca oricat de perfecta ar fi legea, nu poate acoperi dorintele fiecarui om care este unic in felul sau, cu sperante si dorinte, cu valori proprii mostenite sau cultivate de-a lungul vietii si intotdeauna diferite de ale celorlalti. Suntem unici, suntem speciali si ne dorim solutii speciale pentru problemele noastre. Iar aceste solutii le putem obtine numai prin mediere.

Inainte de a merge la instanta de judecata, consulta un mediator. Informare este gratuita conform legii din Romania, asa ca nu ai nimic de pierdut !