Singura firma din Romania de prelevare a celulelor stem din dintii de lapte ai copiilor va patrunde si pe piata clujeana. Demersurile au inceput in vara anului trecut si inceperea recoltarilor se preconizeaza sa aiba loc in luna iulie a acestui an. Investitia in centrul de prelevare de la Cluj-Napoca va costa aproximativ 200 de mii de euro. Pe viitor, se va investi intr-o clinica de terapie cu celule stem in jur de un milion de euro.

Dintii de lapte ai copiilor contin celule stem, care pot fi folosite mai apoi la tratarea unor boli. Recoltarea se poate face copiilor incepand cu varsta de 6 ani si pana la 11 ani, din pulpa dintilor de lapte. In cazul copiilor mai mari sau a adultilor, este vorba de dintii care se extrag din motive ortodontice si maselele de minte. Pentru a se putea extrage celule stem, dintele trebuie sa fie sanatos, fara carii si sa nu fi facut radiografii in ultimele sase luni. Celulele astfel obtinute se numesc mezenchimale si trateaza alte boli decat cele din sangele placentar. Vor putea fi folosite la tratarea unor leziuni ale sistemului nervos, regenerarea oaselor dupa fracturi, in cazul preinfarctelor, diabet, refacerea danturii si altele.

 

Procedura de prelevare este una foarte simpla: “Nu traumatizam sub nicio forma copilul. Dintele se poate recolta acasa, in momentul in care s-a desprins, daca se desprinde mai greu se poate merge la un medic dentist si acesta va efectua extractia. Procedura e foarte simpla, daca parintii se hotarasc sa extraga celule stem din dintii copiilor, primesc un kit de recoltare ce se pastreaza in frigider si contine un recipient cu solutie pentru pastrare si o «baterie de gheata» care nu se congeleaza, dar e destul de rece. In maxim 24 de ore dupa recoltare, kitul se trimite cu avionul in Grecia la laboratoarele Biohellenika. Aici se separa celulele stem si se depoziteaza”, a explicat, pentru citynews.ro, Simona Sanmarghitan, reprezentant Biohellenika Romania.

 

Firma ofera siguranta pastrarii celulelor, depozitandu-le in doua locatii diferite, deci chiar si in cazul intreruperii activitatii firmei din diverse motive sau calamitati naturale, o parte a celulelor raman pastrate la Institutul National de Cercetare din Atena, cu care firma colaboreaza si care este o institutie a statului si este garantata de el.

 

Costul serviciului este de 1.200 de euro pentru un dinte, 600 de euro pentru al doilea dinte recoltat in decursul unui an si 1450 de euro pentru doi dinti. Pretul include 20 de ani de depozitare a celulelor stem, dupa care se poate prelungi contractul platind o taxa anuala sau pot fi donate. Celulele stem stocate in azot lichid sunt viabile pe o durata nelimitata. Nu se face nicio plata anticipata, decat dupa primirea rezultatelor care dureaza maxim 15 zile.

 

“In caz de folosire a celulelor sunt deja multe tratatamente care se fac in clinica din Grecia, partenerea cu Biohellenika printre care si diabetul. Pentru boli canceroase, se transporta celulele stem in containere speciale de catre firma Biohellenika, catre diverse clinici unde se face terapia. Acest transport se plateste, dar in cazul acestor boli se ofera  suma de 50.000 de euro pacientului, celulele stem fiind acoperite de o asigurare de viata. Inca in momentul de fata clinica elena este sponsorizata de UE si nu costa decat separarea celulelor, depozitarea lor si partea de transport si spitalizare de in jur de 5 zile. Terapia in sine, deci este gratis, costurile inainte mentionate ajungand undeva la 4-5000 de euro”, a mai declarat Sanmarghitan.

 

Marian Chinciusan

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.