Deputatul liberal Dan Motreanu a declarat pentru Mediafax ca PD-L intentioneaza sa desfiinteze comunele care au mai putin de 5000 de locuitori, el subliniind ca o propunere legislativa elaborata de un senator democrat-liberal a trecut deja tacit de Camera Deputatilor.

PDL a depus un proiect de lege, initiat de un senator democrat-liberal, prin care toate comunele care au mai putin de cinci mii de locuitori sunt desfiintate. Propunerea a trecut deja, în mod tacit, de Camera Deputatilor si se afla la Senat. Daca va fi adoptata, se va ajunge la situatia ca sute de comune din România sa fie desfiintate si reorganizate, iar alegerile locale din 2012 sa se desfasoare în baza noii reorganizari.

El a precizat ca face referire la propunerea legislativa privind împartirea administrativ-teritoriala a României initiata de senatorul PDL de Alba Nicolae Dobra.

Proiectul de lege, intitulat „Propunere legislativa privind împartirea administrativ-teritoriala a României”, a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor în data de 15 februarie 2011, face parte din categoria legilor organice, Senatul find forul decizional.

Propunerea legislativa amintita prevede ca o comuna trebuie sa aiba o populatie de minimum 5.000 de locuitori, ca o comuna care depaseste 10.001 locuitori se poate declara oras în urma unui referendum si a aprobarii prin lege de catre Parlament si ca orasul care depaseste 50.001 locuitori se poate declara municipiu în urma unui referendum si a aprobarii prin lege de catre Parlament.

„Noua structura administrativ-teritoriala intra în vigoare la 1 ianuarie 2012, iar alegerile locale si generale din 2012 se vor face pe structura rezultata în urma reorganizarii”, se precizeaza în propunerea legislativa citata.

Propunerea mai prevede ca de organizarea activitatilor pentru delimitarea comunelor si oraselor raspunde prefectul, ca acestea sunt conduse de Consiliul local si de primar si ca se instituie functia de reprezentant al primarului în fiecare localitate componenta a unei comune sau oras.

Proiectul de lege respectiv prevede ca „judetele ramân în numarul si structura teritorila actuala”.

Proiectul nu este sustinut de Guvern si a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ, dar si din partea Comisiei de Administratie publica a Camerei.

3 COMENTARII

  1. Cel mai bun exemplu este in judetul nostru ,
    din com JOITA cu un nr de 9000 locuitori ,acum avem 3 comune SABARENI,JOITA,si COSOBA ,de la un nr.de 17 functionari acum sunt de 3 ori mai mult asta din anul 2004 .

  2. Nu ma deranjaza ce ai scris D PEDRO e adevarat dar te rog frumos spune de ce nu spui numele tau si te dai drept PETRE

    Mai prietene D PEDRO eu sunt DON PEDRO de acord cu acest comentariu dar dati numele tau adevarat „barosane”.P S te stiu tati dupa stil!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.