Pe cine a suparat Marin Anton?

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îi verifică averea lui Marin Anton, secretar de stat în Ministerul Mediului şi unul dintre cei mai bogaţi membri ai Cabinetului, cu o avuţie estimată de presă, conform declaraţiilor sale de avere, la opt-nouă milioane de euro.

Surse din ANI au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că instituţia s-a autosesizat din presă în legătură cu averea lui Marin Anton, astfel că un inspector de integritate a preluat cazul şi-i va verifica averea.

Conform unei estimări a revistei Forbes din 2010, Marin Anton, care a ajuns, în acelaşi an, secretar de stat la Ministerul Mediului şi Pădurilor după ce ocupase o funcţie similară în Ministerul Transporturilor, are o avere de opt-nouă milioane de euro.

Marin Anton avea, în octombrie 2010, potrivit cotidianului „Gândul”, 2,2 milioane de metri pătraţi de pământ.

„Afacerea sa constă în tranzacţii cu terenuri, din 2005, democrat-liberalul tranzacţionând în principal bunuri imobiliare (terenuri şi păduri). Anton deţine în acest moment 2,2 milioane de metri pătraţi de teren”, scriau cei de la „Gândul”, într-o analiză publicată în 12 octombrie 2010.

Conform celei mai recente declaraţii de avere, datând din iunie 2010, când încă se afla la Transporturi, Marin Anton a încasat în 2009 şi 2010 dividende de 810.000 de lei, a primit 2,3 milioane de lei de la trei firme la care este acţionar şi pe care le-a împrumutat şi a depus în bănci 1,11 milioane de lei.

Dividendele au fost încasate de la firmele V&V Trading Company şi VVTC Euro-Construct, iar împrumuturile au fost restituite de aceste două firme şi societatea VVTC Euroglass.

El a cumpărat, de la numirea sa în funcţie în Ministerul Transporturilor, la finele lunii ianuarie 2009, un teren intravilan de 2.400 metri pătraţi în Sectorul 2 din Bucureşti şi un teren cu destinaţie agricolă de 87.500 metri pătraţi în Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, care se adaugă celor 220 de hectare deţinute anterior, în judeţele Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Prahova şi Buzău.

Secretarul de stat este proprietarul a 170 de hectare de teren extravilan, 33 de hectare de teren forestier, un hectar intravilan şi 8,7 hectare cu destinaţia teren agricol.

Toate suprafeţele sunt deţinute de secretarul de stat ori împreună cu soţia acestuia şi sunt amplasate în judeţele Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Prahova şi Buzău, dar şi în sectoarele 2 şi 6 ale Capitalei.

Demnitarul are un depozit de 590.000 de lei la BCR (în februarie 2009 valoarea soldului era de un milion lei), două conturi la Raiffeisen Bank, de 1.000 de euro (faţă de 7.600 de euro din prima declaraţie) şi de 12.423 de dolari (faţă de 11.300 dolari). În plus, Anton are alte două depozite, unul deschis la Raiffeisen Bank în 2009 (595.000 lei) şi un altul la Volksbank, de 524.000 de lei, deschis în 2010.

Totodată, familia Anton deţine trei apartamente în Bucureşti, cu o valoare impozabilă totală de 340.000 de lei, şi o casă aflată în construcţie, cu o valoare de aproape 1,5 milioane de lei.

Alte clădiri sunt în Bălăneşti, în judeţul Buzău, unde Anton are o casă de vacanţă. O altă casă de vacanţă a lui Anton se află în localitatea Grădinari, judeţul Giurgiu.

Secretarul de stat a donat soţiei o casă amplasată în Domneşti, judeţul Ilfov, cu o suprafaţă de 173 metri pătraţi, aflată în construcţie.

Anton are două maşini BMW, un X5 şi un M6, dar este şi proprietarul unei remorci cumpărate în 2006. Colecţia de tablouri, toate achiziţionate în perioada 1997-2008, are o valoare de „peste 160.000 de euro, iar ceasurile şi bijuteriile însumează 90.000 de euro.

Marin Anton a împrumutat mai multe firme la care este acţionar, cu suma totală de 1,42 milioane de lei şi deţine acţiuni la 11 firme. Soţia lui a împrumutat cu 72.000 de lei firma Maragro, la care deţine 50% din capital. Ea mai are participaţii de 50% la firmele Romsem şi Totagro.

Soţia lui, Elena, a câştigat 4.900 de lei ca director financiar cu jumătate de normă la firma Maragro şi 10.912 lei ca director la firma Totagro.

Alte venituri au fost realizate din închirierea a două apartamente în Bucureşti firmei V&V Trading Company (în total 12.000 de lei) şi a unui alt apartament în Capitală către o persoană fizică (3.000 de lei).

Pe site-ul Ministerului Mediului şi Pădurilor apare o declaraţie de avere a lui Marin Anton, cu aproximativ acelaşi conţinut, care însă nu este datată.

În octombrie anul trecut, Marin Anton declara, pentru „Gândul”, că „dacă ai bani, nu mai eşti tentat de banii statului”. Demnitarul PDL spunea că de mult nu mai ştie ce-i fac afacerile. „De o parte se ocupă nevastă-mea, de alta cumnaţii. Eu îmi petrec o mare parte din timp la minister şi vă spun că am ajuns până aici din pasiune”, afirma Anton.

El susţinea că, deşi propria soţie „îl pisează” să renunţe, el insistă, pentru că are un proiect de dus la bun sfârşit. „Am promis unor oameni de la PDL Ilfov că-l voi duce la bun sfârşit, le-am promis, iar eu, pe unde am fost, m-am implicat foarte mult, să ştiţi”, a precizat Anton, care s-a declarat totodată convins de faptul că, dacă în administraţie ar veni mai mulţi oameni de afaceri, ar fi mult mai bine.

„De ce să ne ascundem după deget? Se poate spune că, dacă ai bani, nu mai eşti tentat de banii statului”, afirma Anton.

Cu mai puţin de două luni înainte de a ajunge de la Transporturi la Mediu, Anton acuza Ministerul Mediului că a stopat unele proiecte de dezvoltare a infrastructurii navigabile pe Dunăre „pentru protejarea peştilor”.

„Prin administraţia fluvială de la Galaţi dezvoltăm proiecte de îmbunătăţire a navigaţiei pe Dunăre pe sectorul între Călăraşi şi Brăila, proiecte care au o valoare de 1,64 de milioane de euro. Proiectul în sine are 56 de milioane de euro, am semnat proiectul, suntem în curs de promovare a lui. Suntem opriţi din lucru de Ministerul Mediului şi de dezvoltarea peştilor în zonă. Poate găsim o soluţie, pentru că nu putem opri proiecte atât de mari pentru infrastructură şi dezvoltarea traficului pe Dunăre. Înţeleg că este de importanţă deosebită creşterea şi dezvoltarea peştilor, dar şi proiectele de infrastructură sunt deosebit de importante”, spunea Anton, în mai 2010, la o dezbatere privind regiunea Dunării.

Averea lui Marin Anton, unul dintre cei mai bogaţi membri ai Cabinetului, verificată de ANI

Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro

7 COMENTARII

  1. D-l MARIN ANTON isi merita uriasa-i avere.Toata viata a „muncit”la inghitit mititei si la ragait de bere.

  2. are afaceri cu primarul din prundu corbea la firmele tot agro romsem dar executa lucrari pe bani europeni cu primaria prundu lucrari ce sunt facute de mintuiala acumparat toate casele ce sunt de vinzare din prundu si a dat foc la omasina dar si a incasat asigurarea au taiat toti copacii din sat si au plantat altii cu firmele lor si ale fratelui primarului corbea sa il verifice si pe acesta si atunci sa vedeti ce descopera dar totul se face superficial si de ochii lumii cine il apara pe corbea de mediu care nu ainchis groapa de gunoi din prundu dar spune ca transporta gunoiul la glina simotorina o folosesc la firmele lor toate aceste nereguli se fac sub acoperirea si la adapostul lui marin anton se vand cereale din balta prundu unde au firmele tot agro semrom etc fara documente eco muntenia a cui e alui adi corbea asfaltarile de mintuiala din comuna cu firmele lor pavaje pe bani europeni castigate de firmele lor si cate altele asta sa scrieti si sa ajunga la d n a

  3. SA VA FIE RUSINE CELOR CE-L BARFITI PE PRIMARUL DE LA PRUNDU. V-A ASFALTAT, V-A TRAS RETEA DE APA SI CANAL, V-A FACUT LICEU IN LOCALITATE, A PUS ADMINISTRATIA LOCALA PE PICIOARE. INVATATI SA RESPECTATI VALORILE!!!! UN SFERT DIN SAT LUCRATI LA SOCIETATILE LUI SI VA INTRETINETI FAMILIILE. A TRANSFORMAT COMUNA INTR-UN ORAS. RESPECTATI-L!!!

  4. sa-l verifice cineva pe ILIE VASILE,inspector la cadastru,membru PDL giurgiu cum i-a facut acte firmei DIA TRANS pe un teren care este al primariei giurgiu

  5. javra de anton si-a adus la giurgiu nu numai lingaii ci si amanta, respectiv zdreanta de la finante.nenorocitul mai e si mare spagar, le-a tras-o alora din a.n.d,le-a luat banii ca sa-i reangajeze

  6. adevarat ca e un spagar nenorocit stiu si eu ca a luat bani ca sa nu ii dea afata pe unii angajati din and care erau in preaviz dar le-a mai prelungit agonia cu cateva luni exact cat sa-si scoata spaga data lui anton.mare hahalera e asta sa speram ca vom scapa de el in curand

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.