Luni, începe examenul de bacalaureat cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Oficialii Ministerului Educaţiei au anunţat măsuri stricte pentru organizare şi desfăşurare, în scopul eliminării posibilităţilor de fraudă. Printre acestea, instalarea camerelor de luat vederi în cât mai multe săli de clasă.
Examenul de bacalaureat începe în 6-8 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, urmată în 8-10 iunie de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.

Proba D, de evaluare a compeţentelor digitale, era programată să înceapă în 13 iunie, dar MECTS a decis schimbarea datei pentru 10 iunie, întrucât zilele de 12 şi 13 iunie sunt libere cu ocazia Sărbătorii de Rusalii, potrivit Codului Muncii. Perioada alocată desfăşurării probei D se menţine la cinci zile.

Următoarea probă este cea de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, care se va derula în intervalul 20-23 iunie.

Probele scrise de la bacalaureat încep în 27 iunie cu Limba şi literatura română, în 28 iunie este progamată testarea la Limba şi literatura maternă, în 29 iunie va fi susţinută proba obligatorie a profilului şi în 1 iulie proba la alegere a profilului şi specializării.

În 3 iulie vor fi afişate rezultatele, în 4 iulie vor putea fi depuse eventualele contestaţii, care vor fi rezolvate în 5 – 7 iulie, urmând ca în 8 iulie să fie afişate rezultatele finale.

Bacalaureat Big Brother

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, declara, în urmă cu o lună, că la examenele de bacalaureat din acest an nu se va mai copia şi avertiza că „dacă alţii nu vor fi vigilenţi”, ce s-a întâmplat în vămi se va întâmpla şi în educaţie.

„Cuvântul cheie la bacalaureat este stabilitate. Conţinutul probelor şi modul de desfăşurare este cvasiidentic cu cel de anul trecut, mai puţin calendarul. Ca element de noutate au fost întărite măsurile care vizează politica MECTS de toleranţă zero faţă de fraudă. Cel mai puternic semnal de reformă, nu doar în educaţie şi în societate, este să avem toleranţă zero faţă de fraudă”, a apus ministrul Educaţiei.

Funeriu a precizat că au fost luate câteva măsuri pentru eliminarea fraudei, solicitându-se inspectoratelor şcolare să asigure pentru organizarea bacalaureatului cât mai multe săli de clasă prevăzute cu camere de luat vederi.

„Reamintesc că este interzis accesul în sală cu telefone mobile sau alte astfel de instrumente. Tot pe palierul prevenţiei au fost transparentizate toate măsurile, astfel că organizaţii de părinţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale care au fost acreditate de către inspectoratul şcolar judeţean vor putea sa aibă acces la tot ceea ce ţine de supravegherea examenelor şi la procedurile de desfăşurare a bacalaureatului”, a mai spus Funeriu.

Demnitarul spunea că măsurile de securitate au fost sporite şi că cei care copiază vor fi şi mai drastic sancţionaţi, urmând să fie eliminaţi şi să primească interdicţie de a participa la două sesiuni ulterioare.

Astfel, un candidat eliminat la examenul din vara lui 2011 pentru că a fost prins copiind nu va mai putea participa la sesiunea din toamna lui 2011 şi nici la cea din vara lui 2012. Ei vor avea dreptul să se înscrie abia la sesiunea de bacalaureat din toamna lui 2012.

Candidaţii care au fost eliminaţi la bacalaureatul din sesiunile precedente întrucât au fost prinşi copiind pot participa la examenul din 2011, a precizat, pentru Mediafax, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Oana Badea.

Totodată, Ministerul Educaţiei va institui, la fel ca anul trecut, o linie verde pentru semnalarea tuturor tentativelor şi cazurilor de potenţială fraudare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.