O modificare a legii referendumului se află pe ultima sută de metri în Camera Deputaţilor. Dacă va fi adoptată, o eventuală demitere a lui Traian Băsescu devine misiune imposibilă.

9 milioane de voturi pentru demiterea preşedintelui.Trei deputaţi PDL, Mircea Toader, Daniel Buda şi Gabriel Andronache, au înregistrat la Senat o propunere legislativă de modificare a art. 10 din Legea 3/2000 privind organizarea referendumului. Articolul 10 este articolul care se referă la demiterea preşedintelui României. În legea aflată în vigoare, preşedintele este demis cu voturile majorităţii cetăţenilor participanţi la scrutin. Adică minim 4,5 milioane, deoarece condiţia de valabilitate a referendumului constă în participarea la urne a jumătate plus unu din cetăţenii cu drept de vot, adică minimum circa 9 milioane (corpul electoral din România are în jur de 18 milioane de alegători – n.a.).

În varianta modificată de PDL, „demiterea preşedintelui este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale”. Concret, pentru „concedierea” preşedintelui vor fi necesare circa 9 milioane de voturi. O misiune aproape imposibilă realizarea celor 9 milioane de voturi, pentru că acest lucru presupune o participare la urne a cel puţin 60-65% din electorat, ceea ce nu se întâmplă la un referendum. Practic, se revine la varianta legii din 2000. Varianta actuală a fost modificată în 2007, după doi ani de lupte la baionetă între PSD şi PRM (cu susţinerea tacită a PNL) de o parte şi PD de cealaltă parte. Autorii modificării din 2007 au venit cu următorul argument: „Pentru ca referendumul de interes national să treacă, este necesară majoritatea simplă, iar pentru demiterea preşedintelui, care este tot o problemă de interes naţional, este necesară majoritatea calificată”. Cei din PD au ţipat atunci ca din gură de şarpe că este o lege făcută special pentru demiterea lui Traian Băsescu. Acum, ei sunt cei care fac o lege care îl apără pe Traian Băsescu.

Eroare sau omisiune intenţionată?

Proiectul PDL a trecut pe 9 mai de Senat prin adoptare tacită. Cum în ultima lună Coaliţia aflată la guvernare nu a avut majoritate la Senat, a tras de timp, a provocat căderi de cvorum până s-a împlinit data adoptării tacite. Acum legea este la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi va intra în plen la mijlocul lunii iunie. Surprinzător, pe fişa matricolă a legii de pe site-ul Camerei Deputaţilor lipseşte menţiunea caracterului legii: ordinar sau organic. Legea referendumului este lege organică, dar fie suntem în faţa unei erori de redactare, fie a unei omisiuni intenţionate, pentru cazul în care la votul final Puterea nu va avea 167 de deputaţi în sală. O amânare până la toamnă a modificării legii este riscantă pentru PDL, din cauză că nu se ştie dacă Puterea va mai avea majoritate.

Evident, se impune următoarea întrebare: în cazul în care USL câştigă confortabil alegerile din 2012, ar putea remodifica legea? Răspunsul îl dăm noi: legea se poate modifica din nou, dar va dura foarte mult până să fie oficializată, deoarece va „beneficia” de toate obstrucţiile legale: contestare la Curtea Constituţională, urmată de retrimitere spre reexaminare de către Traian Băsescu. Toate acestea vor dura cel puţin câteva luni bune, aici intrând şi procesul legislativ propriu-zis.

sursa:pesurse.ro

17 COMENTARII

 1. dom basel se mira ce prosti sa mai faca ca pina acum a facut numai bine saracul de el atata tinp cat va fi pdl si traian la putere noi o sa fim vai de mama noastra sa vina alti poate ne va fi mai bine pentru ca tot traim cu speranta si murim cu regretu ca la alegeri ne vindem ca fetele pe cen tura ca nu ampus stmpila pe cine trebuie la anul avm toate motivele sa votam usl uniunae social democrata crin si ponta oameni de care avem nevoie lucian iliescu omul capabil sa conduca orasul dumitru beianu omul judetului pentru sateni satului rominesc adrian poescu si cei lalti din psd sunt oameni de care avem nevoie pentru echilibrarea binelui in orasul giurgiu si judetul giurgiu impreuna la bine si rau si alturi de oameni vom invinge raul numai impreuna vom invinge dictatura pdelista care nea facut nu mai rau ne luat 25 la suta din salari au dat oamenii afara din servicii pe unguri ii lasa sa faca ce vrea la noi in tara numai sa nu cada de la putere pentru o mina de oameni cit sunt ungurii si de dragul puteri nenoroceste o tara intreaga frati romini la anul votam toti usl ca nu se mai poate trai an halul acesta spuneti lumi intregi sa nu semai vinda ca pe centura pentru 50 100 lei ca pe urma o sa faca foamea mai rau ca in 1947 ca astia daca doamne fereste vor ramine in continuare ei aduc sfirsitul lumi prin legile si decretele pe care le vor da va fi vai de mama noastra cu astia inca 5 ani doamne fereste amin

 2. revin si va spun nu valasati intimidati la anul votati usl uniunea social liberala traiasca alianta traiasca tricolorul traiasca in liniste si pace poporul romin

 3. revin si vaspun nu valasati intimidati votati la anul usl uniunea socialista liberala traiasca alianta traiasca tricolorul in liniste si pace poporul romin hi pa dody

 4. nu, hunter, nu te-ai prins? E unul si acelasi agramat!Dar ca sa dea 61% trebuia sa mai scrie de vreo sapte milioane de ori.

 5. stiti voi care n avem nevoie nici de linguri nici de furculite nici de farfurii zburatoare da noi folosim mana iar ptr u s l un deget anume traiasca romania dar fara vesela

 6. acum va-ti trezit? cind au fost alegerile ce a-ti gindit? vin iar comunistii la putere, lasa sa votam pdl, asa ca acum vaicaritiva, la greva a-ti mers ca melcul. desteptativa romani.

 7. Baiatul asta are probleme grave,asa ca nu o sa intru in polemica cu el din motive umanitare il protejej.Am sa va spun pe scurt cateva motive ptr care romanii vor alege PDL;1 este singurul partid care a avut curajul sa faca institutiile statului sa functioneze.2 a reusit sa scoata tara din criza prin masurile luate a pus frana jafului din banul public ,a salvat Romania cu riscul de a prejudicia imaginea propriului partid ptr interesul national.Cine a mai facut ptr Romania asa ceva in ultimi 20 de ani? Actuala opozitie a guvernat 16 ani in interes personal si de grup au jefuit tara fara sa le pese de popor ,noua nea aruncat frimiturile iar cei de la putere au luat totul,din 1990 si pana acum 3 ani au distrus totul.Blestemati sa fiti ptr tot raul facut romanilor si Romaniei.

 8. Bai NOSTRADAMUSTI se vede de la o posta ca esti PORTOCALIU si sub limba ,ai dreptate cine a mai taiat salarii cu 25% cine a impozitat pensiile mici cine a mai indatorat ROMANIA asa de mult in ultimi 16!!!! ani ???? Dar ma satisface faptul ca au in sondaje portocalii cat D.Diaconescu.
  Deci se potriveste pentru voi CIUMA PORTOCALIE .

 9. Sa ne iei in gura de la jumate mestere cu mafiotii tai cu tot, credeti voi ca mai prostiti lumea, o sa prostiti 1o-15 la suta aia care pun botul la un mic si o bere restul o sa va scuipe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.