Desfiinţarea judeţelor şi împărţirea administrativă a României pe regiuni revin în discursul lui Traian Băsescu, şeful statului anunţând că va demara discuţiile cu partidele politice, astfel încât teritoriul să fie restructurat până în anul 2012. „Ţara, aşa cum este organizată, nu poate stimula dezvoltarea. Avem decizii pe suprafeţe mult prea mici, mă refer la judeţe, şi avem decizii extrem de greu de negociat. Interesul unui judeţ ca un drum să fie de la sud la nord, iar judeţul următor vrea unul de la est, la vest, că pe acolo, pe Valea Trotuşului, sunt primarii lui. Va trebui să reorganizăm administrativ ţara pentru a permite investiţiilor să se deruleze” ,a precizat Băsescu, joi, la o întâlnire pe teme economice, subliniind că măsura este necesară în ciuda faptului că nu va fi acceptată prea uşor de populaţie.

Pentru judetul Giurgiu aceasta impartire teritoriala inseamna un sigur lucru: Mii de someri rezultati din desfiintarea directiilor si inspectoratelor judetene prezente in municipiu care vor disparea definitiv odata cu reampartirea teritoriala a tarii !

Declaraţiile preşedintelui vin în contextul în care un proiect de lege referitor la împărţirea ţării în 16 regiuni se află deja în dezbaterea Parlamentului. Iniţiativa, aparţinând grupului UDMR, a fost deja aprobată de Senat, prin adoptare tacită, aflându-se de trei luni în atenţia deputaţilor.
Cel mai sensibil punct al iniţiativei este cel care priveşte reunirea judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna într-o singură regiune, care ar reconstitui în linii mari regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc. Transilvania ar include, în total, şase regiuni: Arad-Caraş Severin-Timişoara, Bihor-Sălaj-Satu Mare, Hunedoara-Alba, Sibiu-Braşov, Maramureş-Cluj-Bistriţa Năsăud şi Harghita-Covana-Mureş.
Moldova ar fi structurată în trei regiuni, ştergându-se din punct de vedere administrativ delimitarea istoică cu Muntenia: Suceava-Botoşani, Iaşi-Neamţ-Bacău-Vaslui, Brăila- Galaţi-Vrancea-Buzău.
Alte şapte regiuni ar urma să prindă contur în urma reorganizării judeţelor din sudul ţării: Dolj-Mehedinţi-Olt, Gorj-Vâlcea, Argeş-Dâmboviţa-Prahova, Giurgiu-Teleorman, Călăraşi-Ialomiţa, Constanţa-Tulcea şi Bucureşti.

La mai bine de trei luni de când a trecut de pe masa senatorilor pe cea a deputaţilor, proiectul semnat de către toţi parlamentarii UDMR se află în stand-by, aşteptând intrarea pe ordinea de zi a Comisiei de administraţie.
„Noi am gândit aceste regiuni statistice care trebuie redesenate. Insistăm pe varianta depusă de noi. Susţinem în continuare că Mureş, Harghita şi Covasna ar trebui să fie o regiune, dar subliniez că nu este vorba de o împărţire în funcţie de componenta etnică, ci în primul rând tradiţii şi de zona geografică, aşa cum, de exemplu, avem zona Făgăraşului”, a precizat pentru gândul liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras-Levente, adăugând că ţinta iniţiativei coincide ca termen cu cea a preşedintelui Băsescu: „Deocamdată, din februarie până acum, acest subiect nu a fost o temă în discuţie în coaliţie, dar se vor mai duce tratative. Până în 2012 proiectul trebuie adoptat, iar Parlamentul este cel care va decide prin vot”.

12 COMENTARII

 1. Si care e problema?Avem atata administratie inculta si scolita la spiru haret care e apta doar pentru cultivarea sfeclei de zahar,cultura disparuta din zona noastra.Au mai fost regiuni si nu a murit nimeni.Am existat ca raion Giurgiu apartinator regiunii Bucuresti si nu a murit nimeni.Ce atata tevatura?Sunteti ingroziti ca va dispar dormitoarele caldute intitulate BIROU unde nu faceti altceva decat sa barfiti, sa mancati si sa beti cafele.

 2. da ce fa liliano tu esti prea desteapta fie care este in felul lui si nu trebuie jicnit sa iti fie rusine purcea

 3. hopa!mai putina birocratie,mai putina frunza de taiat la caini…sigur ca se vor strofoca multi dar nu se moare din asa ceva,doar trebuie sa te apuci de munca serioasa.se duce dreakului afacerea lui mos bondrea si a lui spiru haret universitate,toti bugetarii analfabeti plateau la mos bondrea ca sa poata sa-si mentina locurile de munca,daca dispar astea,cu spiru haret nu te angajeaza nici o firma serioasa.reactie in lant…

 4. Dragi cetateni
  Prin aderarea la UE, noi, adica Romania trebuie sa se reorganizeze adm. pana in 2013 in 6-10 unitati teritoriale. Pana acum nimeni nu a putut sa discute despre asta pentru din cauza UDMR care doreste o regiune formata din Harghita, Covasna si Mures.
  Sunt alti care vor altfel(adica alipirea teritoriilor respective la trei regiuni diferite) dar acum UDMR face presiuni mari probabil sa se transeze acest aspect cat inca sunt la putere.

 5. Da frate, Giurgiu si TeLEMORMAN sa se uneasca si bineinteles sa aiba resedinta la Giurgiu pentru ca Alexandria e mai varza.
  Singurul lucru nasol e ca nivelul de inteligenta al regiunii va fi foarte scazut…

 6. De cat timp nu ai mai fost in Alexandria?Ne da clasa la multe aspecte.Oras curat,blocuri noi construite, piata moderna si cu multe produse ,magazine aprovizionate ,locuri de munca deci nu cred ca resedinta va fi la Giurgiu.Sa nu uitam ca Liviu Dragnea a tinut cu judetul Teleorman si se vede.Orasul Alexandria a inflorit.

 7. de mult trebuia facut aceasta reorganizare adm teriit mai ne schimbam si noi la fata punem numere noi la masini coloram harta in alte colori e bine nu si ce daca dispar functii de conducere si posturi calde ce atata birocratie suntem satui traiasca teleormanul si videle giurgiu e o raia turceasca toti masculii au mustati de turci in orasul asta si ala de pe statuia de la primarie are una vlad dracul sa l ia buna idee au astia de la putere hai sa i mai rabdati un an jumate traiasca alde base sa se oftice crina poanta si cu felix ha ha ha ceau giurgiu

 8. miklos… Videle e o spelunca…sa fim seriosi…
  si pentru cel care mi-a zis ca Alexandria a inflorit: un oras planificat cu rigla la viteza, fara istorie, cu semafoare la fiecare intersectie cu cate o alee de bloc, nu poate fi o optiune in comparatie cu Giurgiu.Parerea mea subiectiva.
  La Giurgiu, daca nu era primar idiotul ala de atata timp, aveam o alta imagine.Eram cu 10 clase peste Alexandria.

 9. alexandria un sat nenorocit,plin de tigani e oras?nu stiam.n-o fi giurgiu mare scula pe bascula dar asta a fost oras tot timpul,alexandria un sat prapadit de cimpie ridicat la rang de oras,bleah!

 10. La Giurgiu nu ducem lipsa de tigani.Sunt mai multi ca in Alexandria.Avem caldura din plin vara,ger iarna, saracie lucie pentru clasa de mijloc,masini de ultima generatie si vile luxoase pentru cei care au furat,cocote cu studii superioare la ”chioscul”Spiru Haret,haine scumpe chiar daca nu au unde sa locuiasca ,multa curvarasie,`prostie si invide asta caracterizeaza orasul Giurgiu atat de mult mediatizat.As prefera ca Giurgiu sa fie unit cu Dambovita.

 11. a se intample lafel ca in fosta yugoslavie unde este patriotismul romanilor pentru ce au luptat romanii in1918 deschideti ochi inloc sa ne fi luat moldova in1990 lafel ca nemti cu germania de est noi ne dezbinam cred si sant sigur ca un referendum este normal pentru toti romanii nuuu necomanda ue uniunea europeana suntem otara si un popor liiber ne alegem singuri detinul atintie mare ce fac guvernanti cu noi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.