In ultima perioada, in Romania, am asistat la multe cazuri de coruptie „descoperite” de autoritatile statului, in care diverse persoane din administratia publica, in special din cadrul Ministerului de Finante sau ANAF (Autoritatea Vamala, Garda Financiara sau Directiile de specialitate din ANAF), au fost retinute sau anchetate de DNA.

Faptul ca avem coruptie si ca suntem aratati cu degetul de Uniunea Europeana e un lucru trist. De asemenea, nu este placut sa stim ca din cauza coruptiei nu vom adera la spatiul Shengen la termenul stabilit initial.

Ne deranjeaza insa modul cum sunt tratate cazurile de coruptie de catre anchetatatori, modul in care se mediatizeaza aceste lucruri si faptul ca masura arestului preventiv, considerata de legislatia romana ca o masura extrema, a devenit o obisnuinta si nu doar atat: a devenit o piesa de teatru la care, prin mediatizarea excesiva, asista tot poporul.
Ne amintim ca si in Roma Antica se mergea pe principiul „da-i poporului paine si circ si-l vei avea de partea ta”.

In Romania moderna, constatam ca ni se da mai degraba circ si mai putina paine, aceasta devenind o momeala doar in campaniile electorale. In restul timpului, poporul este infometat. Degeaba ne informeaza guvernantii ca suntem pe drumul cel bun, la un pas de iesirea din criza, caci noi observam altceva.

O fi coruptia din sistem de vina, or fi devina micii functionari publici care acum sunt dupa gratii? Nu putem sti, Dar un lucru il stim cu singuranta. Nu poate exista coruptie, fara corupatori, fara evazionisti, fara cei care cu buna stiinta incalca legea pentru a se imbogati. Dar unde sunt acestia? De ce nu sunt si ei inchisi?

2 COMENTARII

  1. Premisa de la care se pleaca este gresita si se ajunge la o concluzie falsa… Exista coruptie, toata lumea s-a lovit intr-un fel sau altul. Ce nu exista, sunt denunturile probate. Nu poti aresta un om numai pe zvonuri si presupuneri. La noi, ca la toate popoarele balcanice, lipseste spiritul civic, iar lipsa de cultura si legislatia permisiva conduc direct sau indirect la acest fapt.
    Incercati sa mituiti un functionar sau un politist in statele civilizate din Vest si vedeti ce se intampla ! Reversul medaliei, adica sa se ceara mita de catre acestia, lipseste cu desavarsire.

    La noi, putinele dosare finalizate de coruptie au pornit de la un denunt completat de un flagrant bine facut, fara erori de procedura si alte mici nereguli. Ca sistemul juridic este considerat a fi corupt se stie, ca cetateanului ii este frica sa faca un denunt impotriva unui VIP local de frica ca acesta va fi anuntat tocmai de catre cei care sunt chemati sa faca legea, iar se stie. Problema este mult mai complexa decat s-a incercat a se spune aici.
    Pe de alta parte, daca imi explica si mie cineva, ce legatura are ceea ce s-a intamplat pe 3 martie la petrecerea PSD-ului cu tema articolului, dau o bere ! Coruptia o avem in sange si nu tine cont de gradul de infometare. De altfel, in 99% din cazuri, participantii la infractiune nu iau mancare de la astfel de manifestatii !
    Este un inceput de articol, doar pentru a face valuri, nici macar mari, iar lucrurile nu prea stau chiar asa !

  2. Poate ar trebui să fie mai mari pedepsele pentru corupători, după sistemul american de combatere a drogurilor, unde consumatorii sunt pedepsiţi, uneori mai aspru decât traficanţii. Asta pentru că în lipsă de consumatori, traficanţii nu ar mai avea cui să vândă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.