Toată lumea vorbeşte de câteva zile încoace de Anexa (încă secretă) a Acordului semnat între PDL-UDMR-UNPR şi Grupul minorităţilor naţionale. Aşa este şi pe surse a vorbit pentru prima dată de existenţa acestei Anexe – vezi AICI . Mai jos am să vă spun cam ce cuprinde ea la fiecare din punctele convenite de partenerii din Coaliţie.

Anexa face referire exclusiv la câteva din punctele băgate cu generozitate în Acordul semnat în faţa presei. Aceste puncte sunt următoarele:

-Iniţierea reformei constituţionale

-Legea privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare şi continuarea descentralizării în sectorul administraţiei publice centrale pe baza principiului subsidiarităţii

-Modificarea Legii administraţiei publice locale

-Adoptarea Legii minorităţilor naţionale

-Modificarea Legislaţiei electorale

I.Ordinea de interes a partenerilor nu este chiar cea de mai sus, deşi ele aşa sunt trecute 🙂 Prioritatea priorităţilor este adoptarea Legii minorităţilor naţionale. S-a decis ca ea să fie trecută prin Parlament în actuala sesiune parlamentară. Presiuni în acest sens fac în primul rând cei din Grupul Minorităţilor naţionale şi abia apoi cei de la UDMR.

II.Următoarea ca importanţă este Legea administraţiei publice locale. Ea urmează a fi modificată în sesiunea de toamnă-iarnă 2011. În acest sens sunt prevăzute 3 modificări:

1.Primarul să aibă drept de vot în Consiliul Local ca orice consilier local. Practic de acum CL-urile nu vor mai avea un număr impar de consilieri, ci unul par.

2.Primarul să conducă şedinţele de CL (la fel cum o poate face acum şeful de CJ), fără a mai fi nevoie de un preşedinte de şedinţă din cadrul consilierilor locali.

3.În cazul tranzacţiilor imobiliare… să nu mai fie voie de votul a două treimi din consilieri, ci doar jumătate plus unu (prevederea o doreşte în principal PDL, iar UDMR susţine că o asemenea modificare va duce la multe abuzuri).

III.Importanta pentru Coaliţie e şi Legea privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare şi continuarea descentralizării în sectorul administraţiei publice centrale pe baza principiului subsidiarităţii. Ea ar trebui modificată în sesiunea parlamentară de toamnă-iarnă 2011 sau cel târziu în prima din 2012. Ce înseamnă asta?

1.Se vor retrasa regiunile de dezvoltare (ex. Harghita, Covasna şi Mureş vor face parte din aceeaşi regiune de dezvoltare)

2.Regiunile urmează a fi conduse de guvernatori. Asta nu înseamnă că instituţia prefectului va fi desfiinţată sau ca judeţele vor dispărea.

IV.Poate cea mai importantă lege va fi cea privind Modificarea Legislaţiei electorale (locale şi parlamentare). Modificările ar urma să fie spectaculoase şi vor duce cu siguranţă la mişcări interesate pe scena politică. Termenul de adoptare e prima sesiune parlamentară din 2012 (ultima înainte de localele din 2012) pentru alegerile locale şi sesiunea de toamnă pentru alegerile parlamentare. Principalele modificări ar urma să fie următoarele:

1.Primarii vor fi aleşi uninominal într-un singur tur de scrutin, după modelul preşedinţilor de Consilii Judeţene.

2.Pragul electoral pentru alegerile locale va fi redus de la 5% la 3%. (este cererea expresă a UDMR pe mmotiv că e necesară pentru a asigura reprezentarea comunităţii maghiare la nivelul administraţiei locale în toate comunităţile unde trăiesc maghiari).

3.Colegiile electorale urmează a fi redesenate (cel mai probabil după locale).

4.Modificarea sistemului electoral – înţelegerea partidelor din Coaliţie este aceea de a susţine sistemul uninominal mixt pe model german (acesta presupune ca o parte din candidaţi să participe la alegeri pe listă, desemnaţi de la centru, iar cealaltă parte să candideze pe actualul sistem, uninominal. Este un sistem complicat, inventat pentru a oferi o selecţie personalizată a reprezentanţilor partidelor, păstrându-se parţial compoziţia politică a Parlamentului aşa cum ar fi rezultat ea dintr-un vot pur politic, de partid. Aceste modificări pot schimba spectaculos reprezentarea politică).

V.Iniţierea reformei constituţionale. E o pretenţie a PDL pentru a face pe plac preşedintelui Traian Băsescu. S-a menţionat că un termen limită nu trebuie pus, dar s-a sugerat că anul acesta nu e timp de aşa ceva. În principiu ar trebui pusă în acord Constituţia cu rezultatul celor două refendumuri naţionale consultative din 2009. Ca şi mecanism… trebuie înfiinţată Comisia parlamentară pentru reforma Constituţiei şi apoi începerea dezbaterilor. Oamenii nu îşi mari iluzii în acest caz pentru că orice modificare a Constituţiei presupune o majoritate de două treimi în Parlament şi apoi un referendum naţional – ambele par un vis acum.

Sursa:pesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.