Partidele se pregătesc să retraseze graniţele colegiilor uninominale. Prin culisele politicii se vorbeşte deja despre desemnarea unor oameni parlamentari care să intre la negocierile dintre partide, pentru modificarea Legii Electorale.

PDL şi PSD par să fi căzut de acord cu modificarea Legii Electorale şi redesenarea colegiilor. Sistemul agreat este cel german, mixt, care presupune şi alegere uninominală, şi pe listă. Se mai discută varianata câştigătorul ia totul, dar ea nu este prea agreată.

Sistemul german ia în calcul şi procentul general politic al partidului. Readăm aici o descriere a sistemului german, făcută extrem de clar de BBC.

”Fiecare alegător are două buletine de vot – unul pentru candidaţii individuali din circumscripţie („Erststimme”) şi unul pentru lista de partid („Zweitstimme”).

Votul hotărâtor pentru configuraţia finală a Parlamentului este cel de-al doilea („Zweitstimme”).

Procentul de deputaţi obţinut de fiecare partid este de dat de procentul pe ţară la acest al doilea vot.

În Bundestag intră partidele care obţin la al doilea vot un procent de peste 5 la sută pe întreaga Germanie sau cele care câştigă cel puţin 3 circumscripţii individuale.

Un astfel de caz s-a petrecut în 1994, când Partidul Socialismului Democratic (foştii comunişti din Germania de est) a câştigat 4 circumscripţii individuale şi a primit dreptul de reprezentare parlamentară integrală, chiar dacă procentul pe ţară la cel de-al doilea vot – 4,4% – era mai mic de 5 procente.

Uneori se alocă mandate suplimentare („Uberhangsmandeten”) partidelor care obţin într-un anumit Land federal (Germania este împărţită în 16 landuri) un număr de mandate individuale superior procentajului obţinut în acel land la cel de-al doilea vot, proporţional.

În 2002, Partidul Social Democrat (SPD) a obţinut un număr de mandate suplimentare, ceea ce i-a permis să depăşească Partidul Creştin Democrat (CDU) cu care se clasase la egalitate la procentajul pe ţară.

Numărul total de mandate din Bundestag a fost de 603, cu 5 mai multe decât numărul prevăzut iniţial.

În concluzie, deşi scrutinul parlamentar în Germania este unul mixt, alocarea în final a mandatelor se face pe criteriul proporţional”.

După cum se vede, acest sistem ar fi mulţumitor şi pentru UDMR, carre ar putea totuşi să intre în Parlament, în ciuda faptului că nu stă foarte bine la nivelul ţării.

E destul de complicat să intuim ce se va întâmpla în relaţia PSD-PNL-PC, partidele care formează USL, zvonurile spunând că PNL ar putea fi afectat direct de acest sistem, mai ales că atribuirea colegiilor se va face şi în funcţie de rezultatul de la locale, unde PNL nu stă foarte bine.

Un lucru e clar: schimbarea sistemului de vot se va produce în această sesiune parlamentară, şi ea va afecta nu numai reprezentarea politică din Parlament, ci întreaga scenă politică. S-ar putea ca unii politicieni să rămână fără mandate, deşi sunt persoane publice cunoscute, iar pe viitor Legislativul să aibă doar doua blocuri politice, plus UDMR.  Despre UNPR, spun surse politice, va primi locuri pe lista PDL.

sursa:pesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.