Lucrurile par să o ia razna în cadrulUDMR. În ajunul Congresului, după o primă lovitură de grație dată de organizația de Bihor, care a parafat deja o înțelegere cu USL,în cursul seriis-ar putea semna un nou protocol la Maramureş, urmat de altele la Mureş, Satu Mare şi Sălaj. În toate aceste județe vor avea loc în această după-amiază ședințe ale filialelor PSD, PNL şi UDMR, ultimele profitând de autonomia lor locală faţă de centru, prevăzută în statutul formaţiunii. Tatonări similare există şi la nivelul judeţului Cluj, iar PSD caută să profite de acest trend pentru a face presiuni şi asupra udemeriştilor bistriţeni.

Social-democraţii au abandonat tratativele locale cu PRM, de dragul procentelor şi voturilor UDMR din unele judeţe. Alături de liberali, liderii locali ai PSD au trecut la asaltul filialelor Uniunii, speculând nemulţumirile existente în rândurile acestora faţă de modul în care PDL înţelege să colaboreze în consiliile locale şi judeţene, iar miniştrii lui Boc să descurajeze proiectele şi investiţiile primarilor UDMR. După episodul Bihor, Emil Boc a primit garanție de la Marko Bela că nu vor mai exista înțelegeri de acest fel, atâta timp cât UDMR este partenerul de guvernare al PDL. Promisiunea a fost făcută în cursul discuției de joi seară dintre premier și vicepremier.
Doar că situația pare scăpată de sub control în județe precum Maramureș, Mureş, Satu Mare, Sălaj sau Bistrița. Semne bune are sfârşitul lui februarie şi pentru social-democraţii şi liberalii clujeni, susţin surse din cadrul acestor partide, iar filiala UDMR Bistriţa constituie o altă ţintă în strategia USL de rescrierea a majorităţilor locale chiar dinainte de alegerile din 2012.

Următorul protocol UDMR-USL ar putea fi semnat chiar vineri în Maramureș. „În cursul după-amiezii va avea loc o sedință cu reprezentanții UDMR. Vom discuta protocolul”, a declarat, pentru Impactnews, senatorul PSD de Maramureș Sorin Bota.

„Oricum, noi avem cu UDMR o colaborare mai veche la nivel local”, a mai precizat acesta, informația fiind confirmată și de surse liberale.

O altă ședință va avea loc tot vineri și la Satu Mare. „Da, se negociază. Ne întâlnim peste câteva ore. Sunt mari șanse să încheiem protocolul, pentru că aici udemeriștii sunt nemulțumiți. De altfel, UDMR Satu Mare a inițiat negocierile cu noi. La fel s-a întâmplat și la Bihor și la Sălaj„, ne-a explicat senatorul PSD de Satu Mare, Valer Marian.

Teren la fel de bun pentru încheierea unei colaborări USL-UDMR este și la Bistrița. Aici însă, potrivit deputatului Radu Moldovan, negocierile nu au început încă.

UDMR nu are nici un fel de problemă de colaborare cu PDL în judeţe precum Arad, Caraş-Severin, Covasna, Hunedoara, Harghita sau Timiş. Potrivit unor surse udemeriste, filialele au cerut şi primit susţinere din partea democrat-liberalilor pentru proiectele lor judeţene, iar împărţirea funcţiilor deconcentrate a ajuns la un compromis acceptabil.
Altfel stă situaţia în unităţile administrative unde UDMR a avut o îndelungată relaţie de colaborare cu PSD sau PNL, cum e cazul judeţului Satu Mare, acolo unde alianţa PNL-UDMR a funcţionat nestingherită şi în perioada coabitării la nivel guvernamental cu PDL.

Drept sancţiuni pentru că nu au sprijiniţi să obţină un post de vicepreşedinte în Consiliul Judeţean şi un loc de viceprimar la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ, pedeliştii au blocat accesul reprezentanţilor Uniunii în fruntea unor deconcentrate, în special pe educaţie, acolo unde şi-au numit proprii oamenii, fără consultarea udemeriştilor. Războiul surd dintre cele două părţi a fost ulterior accentuat de modul discriminatoriu în care au fost alocaţi banii pentru primării, mai acuză sursele citate: acolo unde UDMR a refuzat să repudieze înţelegerile cu PNL avute în consiliile locale săt-mărene, fondurile primite de la Bucureşti au fost pe sponci.

O situaţie similară s-a înregistrat şi în cazul altor judeţe precum Maramureş şi Mureş. Surse udemeriste susţin că există tatonări cu PSD şi PNL şi la nivelul judeţului Cluj, acolo unde colaborarea cu PDl nu le-au adus beneficiile aşteptate.
Starea de nemulţumire existentă în rândurile unor filiale udemeriste a fost confirmată, vineri şi de vicepreşedintele executiv al Uniunii, Laszlo Borbely.

E un mesaj către colegii din coaliţie: după Congres, haideţi să mai avem o întâlnire cu organizaţiile judeţene, ca să clarificăm aceste lucruri. Sunt cel puţin trei judeţe – şi vă pot spune care sunt – unde coaliţia nu funcţionează şi n-a funcţionat, practic, de la început: Satu Mare, Bihor şi Mureş. La Bihor, unii acum se trezesc. Ieri (joi – n.r.) a fost o furtună într-un pahar, pentru că din 2008 se ştia că la nivel local, datorită acelei coaliţii de atunci – liberalii au câştigat destul de puternic acolo – există o coaliţie PSD, PNL, UDMR la nivel local. Deci există această coaliţie, când se votează, aceasta este coaliţia în Consiliul Judeţean şi în Consiliul Local (Oradea – n.r.)”, a explicat Borbely.

El a admis că personal cunoştea situaţia problematică a coaliţiei PDL-UDMR din Bihor. A evitat să precizeze dacă şi în Mureş, UDMR ar putea semna un pact cu USL.

N-am spus că n-am ştiut de problemele de la Oradea, am spus că această coaliţie (între UDMR şi partenerii USL – n.r.) din 2008 există la nivel local, nu e niciun fel de noutate sau surpriză. Mureşul – nu ştiu când a funcţionat această coaliţie (PDL-UDMR – n.r.). Nu ştiu dacă calcă sau nu strâmb domnul Dorin Florea. Coaliţia n-a funcţionat nici în CL, nici în CJ. Eu cât am putut am încercat să mediez, dar e problemă locală. Vina e a celor care nu înţeleg ce înseamnă un dialog şi o coaliţie care trebuie să funcţioneze pe baza unor reguli şi încalcă orice regulă în fiecare săptămână„, a conchis Borbely.

Potrivit însă unor surse din cadrul UDMR Mureş, deja au fost iniţiate tratative cu PSD şi PDl pentru realizarea unei noi majorităţi în cadrul CL Tîrgu Mureş şi în interiorul Consiliului Judeţean.

sursa:pesurse.ro

2 COMENTARII

  1. va grabiti prea repede pana in 2012 n o sa i dati jos pe pdl rumegati zi de zi acelasi kkt usl egal uniunea straba lemne

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.