În ultimii ani, numărul dosarelor din instanţele de judecată a devenit din ce în ce mai mare, iar timpul până la soluţionarea acestora continuă să crească. În aceste condiţii medierea poate fi o alternativă viabilă pentru soluţionarea litigiilor dacă ţinem cont de faptul că, de cele mai multe ori, conflictele dintre părţi se soluţionează în instanţă,  iar un astfel de proces presupune o serie de costuri în ceea ce priveşte banii şi timpul investit, la toate acestea adăugându-se şi stresul care intervine odată cu începerea procesului. „Medierea are cu siguranţă un viitor şi în România ca alternativă la Justiţie, ţinând seama de faptul că Justiţia, chiar şi în condiţiile micii reforme, este de două ori scumpă: este „cronofagă” şi înseamnă mult timp şi multă răbdare şi scumpă prin tot ceea ce înseamnă taxele ce urmează a fi plătite”, a declarat, pentru Curierul Naţional, avocatul Elena Bustea, preşedintele Comitetului român din cadrul Uniunii Internaţionale a Avocaţilor (UIA), cu ocazia Galei premiilor revistei Medierea.
Mai mult decât atât, avocatul Elena Bustea  a ţinut să sublinieze importanţa medierii în condiţiile în care nu oricine îşi poate permite să susţină din punct de vedere financiar toate treptele unui proces. „Medierea se adresează tuturor categoriilor socio-profesionale, tocmai de aceea este foarte importantă promovarea şi implementarea profesiei şi instituţiile medierii în România”.
În acelaşi timp, preşedintele Comitetului român din cadrul Uniunii Internaţionale a Avocaţilor (UIA)  ne-a mai declarat că  anul trecut a fost un an prielnic pentru mediere,  instituţia bucurându-se de o  mare susţinere. „Din punct de vedere al progreselor instituţiei medierii, 2010  a fost un an al paşilor mari care s-au făcut pentru promovarea şi implementarea medierii  şi aşteptăm ca 2011 să desăvârşească tot ceea ce noi, pionierii acestei profesii liberale, am întreprins pentru mediere”,  este de părere avocatul Elena Bustea, care a fost premiată de către revista Medierea pentru susţinerea şi promovarea acestei profesii liberale.

„Medierea funcţionează în România”

Deşi nu are o tradiţie pe piaţa românească, medierea are mari şanse să ocupe un loc important în soluţionarea conflictelor în perioada următoare, în condiţiile în care tot mai mulţi oameni sunt interesaţi de avantajele pe care le poate  oferi această modalitate de soluţionare a conflictelor”. Medierea funcţionează în România chiar dacă acum nu la parametrii la care am dori noi, mediatorii. Este extrem de important să funcţioneze în România şi mai important este ca această instituţie să fie cunoscută, iar oamenii să apeleze cu încredere la o astfel de modalitate de a soluţiona un conflict”, a mai spus avocatul Elena Bustea. În acelaşi timp, Zeno Şuştac, coredactor-şef al revistei Medierea şi copreşedinte al Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România (UNMR)  a ţinut să sublinieze faptul că „susţinerea de  care se bucură medierea este la cel mai înalt nivel şi trendul acesta este în continuă creştere. Mai mult, medierea este promovată şi de către cei care au apelat la această practică şi au fost mulţumiţi de rezultatele obţinute”.

„Nu avem o literatură de specialitate în limba română”

Şi deputatul liberal Alina Gorghiu a reiterat necesitatea cunoaşterii medierii  şi utilizării acesteia pe o scară mai largă, în condiţiile în care România este unul dintre statele care nu aplică această metodă aşa cum ar trebui.  Soluţionarea conflictelor pe cale amiabilă între două sau mai multe părţi este utilizată cu succes în SUA şi în Europa, medierea având o tradiţie de peste 100 de ani în SUA, unde peste 70% din soluţii se obţin pe calea medierii.
Cu toate acestea, Alina Gorghiu a subliniat lipsa unei literaturi de specialitate în acest domeniu, aceasta fiind o barieră importantă pentru profesia de mediator. „Nu avem încă o literatură de specialitate în limba română, aşa că accesul la mediere nu este foarte facil. În ultimii doi ani au existat modificări legislative importante în ceea ce priveşte medierea şi cu toate acestea suntem încă la început de drum”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.