Liberalii dau semne că îşi doresc mai mult colaborarea cu PSD decât mult-trâmbiţatul principiu al parităţii. Aprig contestată în interiorul PSD, ideea întocmirii listelor comune de candidaţi pornind de la acest concept ar putea fi implementată numai pentru primăriile municipiilor, problema şefiilor de Consilii Judeţene fiind încă în suspensie, susţin surse din cadrul alianţei ACD. În schimb, liberalii speră să obţină prin noua concesie acordul PSD pentru paritatea pe listele pentru parlamentare, scrutin unde interesele baronilor locali social-democraţi nu vor mai constitui un obstacol.
În ultimele două săptămâni, scena politică a asistat la o escaladare a mizei pe masa de poker a anunţatei coaliţii PSD-ACD. Paritate totală şi la alegerile locale şi la parlamentare, merităm un asemenea tratament de vreme ce ne stricăm imagine pe altarul convieţurii cu un partid de stânga, a plusat iniţial, liderul liberal Crin Antonescu.
Riscăm să nu putem doborî guvernul Boc de unii singuri după alegeri, dar PSD este pregătit să intre în cursa electorală şi separat de PNL, a avertizat ulterior, omologul Victor Ponta, atât pentru urechile propriilor colegi de partid, dar mai ales pentru cele liberale.
Treptat-treptat, pretenţiile liberale pentru perfectarea aşa-zisei “Alianţe Naţionale” s-au diminuat, chiar dacă Antonescu a continuat să marşeze public pe idea parităţii de candidaţi pe viitoarele liste comune şi în guvern. Cuiul lui Pepelea l-a constituit şi încă îl reprezintă modul în care cele două tabere vor merge în alegerile locale.
Iniţial, PNL a cerut paritate totală: şi pentru preşedinţii de Consilii Judeţene, şi pentru primarii de municipii şi de comune şi pentru consilierii locali şi judeţeni. Ulterior s-a convenit ca ideea parităţii să fie aplicată numai pentru acele demnităţi locale care sunt deţinute în prezent de PDL. Atât PSD, cât şi PNL şi-ar păstra dreptul de a desemna candidaţi pentru şefiile de consilii judeţene şi primăriile reşedinţă de judeţ câştigate a ultimele locale. În schimb, Antonescu a câştigat paritate pe listele comune pentru primăriile de municipii, candidaţii cei mai buni urmând a fi selectaţi în baza unor sondaje realizate la nivel local.
Presat de baronii locali care şi-au văzut ameninţate sferele de influenţă din teritoriu de doleanţele PNL, Ponta a recuperat din terenul pe care el însuşi îl oferise iniţial lui Antonescu. Plecat în teritoriu pentru a explica aleşilor locali social-democraţi că principiul parităţii nu este totuna cu ceea ce au învăţat ei la orele de matematică, Ponta s-a confruntat la Vrancea cu reproşurile primarilor social-democraţi, veniţi la şedinţa Legii Aleşilor Locali, susţin surse social-democrate.
Vehemenţa cu care aceştia şi-au apărat cauza l-a făcut pe Ponta să lanseze un nou semnal spre liberali: ori cedează şi până la începutul lui martie se încheie protocolul de alianţă, ori se pune punct şi PSD merge singur la locale.
Cu Comitetul Executiv şi Consiliul Naţional al PSD bătând la uşă, Antonescu a preferat să nu rişte un vot negativ al aleşilor locali social-democraţi din aceste structuri. După a doua reuniune a conducerii Alianţei de Centru-Dreapta, concluzia a fost una singură: protocolul viitor cu PSD va stipula că la alegerile locale de anul viitor, principiul candidaturilor comune va aplicat numai pentru anumite zone şi nu pentru totalitatea funcţiilor şi demnităţilor aflate în joc.
„Ca punct de plecare (pentru protocolul cu PSD, n.r.) vom folosi protocolul ACD. O mare parte dintre principiile acestuia se vor regăsi ca propunere faţă de PSD. Lucrurile stau cu totul altfel în acel protocol pentru că, dacă în protocolul pe care îl avem cu PNL se spune clar că mergem pe liste separate la locale, numai acolo unde preşedinţii de la judeţ vor hotărî că e bine să avem liste şi candidaturi comune, în protocolul cu PSD se va specifica foarte clar că vor fi anumite zone la alegerile locale unde vom avea candidaţi comuni, şi aici mă refer la Consiliul Judeţean şi la primăriile municipiu reşedinţă de judeţ”, a precizat liderul PC, Daniel Constantin.
Antonescu a specificat la rândul său, că, din punctul de vedere al celor două partide politice, forma protocolului alianţei cu PSD este 100% clară: va pleca de la principiul parităţii şi pleacă de la prezumţia bunei credinţe a ambelor părţi.
„Noi nu dorim să facem un acord în mai multe volume, care să presupună toate ipotezele sau situaţiile în care unii ar încerca să-i păcălească pe alţii. Pornim de la prezumţia de raţionalitate, de la nevoia de eficienţă a unei asemenea formule politice. Pornim de la experienţele negative pe care coaliţii anterioare, în care fiecare dintre noi am fost, le-au prezentat şi care ne-au învăţat, ca să zic aşa, minte. Pornim cu ideea de a face un document politic suplu, eficient şi clar”, a spus Antonescu.
preluare: pe surse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.