Expoziţia este realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului (Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei – Fundaţia Academia Civică), cu sprijinul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale şi al Fundaţiei Konrad Adenauer.

Expoziţia comemorativă „Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat” prezintă istoria unui genocid: distrugerea celor care spuneau NU regimului Dej-Pauker-Teohari-Chişinevschi.

„Societăţii româneşti neînregimentate – cuprinsă sub termenul infamant de „burghezie” – i s-a pregătit un loc de exterminare a elitelor sale, fie ele culturale sau politice, fie preoţeşti, militare, ţărăneşti sau muncitoreşti. Legislativ – dacă putem folosi termenul – această condamnare la moarte a fost pusă în practică prin decretul 6, din 14 ianuarie 1950, prin care se ordona trimiterea în unităţile de muncă a „tuturor celor ce primejduiesc, sau încearcă să primejduiască, orânduirea socialistă, dacă faptele lor nu constituie infracţiuni”. Cu alte cuvinte, fără mandat de arestare şi fără proces, erau încarceraţi toţi cei cărora nu li se putea imputa decât faptul că sunt, în mod teoretic, adversarii regimului”- ne-a precizat Romulus Rusan, curatorul expoziţiei.

Cele 22 de panouri foto-documentare, care compun expoziţia, crează imaginea a ceea ce a fost cu adevărat Canalul Dunăre-Marea Neagră în anii 1949-1953. Cu ajutorul supravieţuitorilor şi al documentelor găsite, s-a încercat  reconstituirea  întregii istorii a canalului unde,la început, au fost aduşi 40.000 de deţinuţi politici din închisori din toată ţara, crescând apoi numărul lor până la peste 100.000. Cîteva panouri prezintă o listă a morţilor, 8.100 de nume, date descoperite în arhivele autorităţilor din localităţile de pe traseul Canalului.

Expoziţia „Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat”  va fi deschisă la Muzeul judeţean „Teohari Antonescu”până pe data de  11 februarie 2011.

După vernisaj, la ora 1330 în aceeaşi zi, la sediul Consiliului judeţean va avea loc o conferinţă de presă, în care vor fi prezentate date despre ţelurile şi programele actuale ale organizatorilor, precum şi perspectiva colaborării lor cu instituţiile specializate ale judeţului Giurgiu.

1 COMENTARIU

  1. Pana la terminarea canalului mai deceda o gramada de oameni, si mult mai multi ramaneau pe drumuri, din cauza demolari caselor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.