Liberalii caută să exploateze la maxim posibila alianţă cu PSD. În principiu se doreşte crearea unui cap de pod în Moldova la viitoarele alegeri locale prin ocuparea unor şefii de Consilii judeţene şi a unor primării reşedinţe de judeţ din cele controlate de PDL. Botoşani, Iaşi, Bistriţa Năsăud la nivel de CJ-uri şi Focşani la nivel de primării sunt doar câteva dintre ţintele pentru care liberalii speră să obţină sprijinul PSD pentru promovarea unui candidat PNL, susţin oameni din PSD.

Dacă Ponta înclină să dea câştig de cauză doleanţelor liberale, liderii locali PSD, mai numerosi la nivelul tarii îşi văd ameninţate interesele şi ambiţiile proprii. Ei nu doresc candidaturi pe liste comune la locale, tocmai pentru a-şi proteja posturile şi a-şi lărgi sferele de influenţă în judeţele învecinate.

Liderul PSD Victor Ponta are o sarcină grea. El trebuie să convingă o serie de lideri de filiale de necesitatea mergerii pe liste comune şi la locale pentru posturile de primării, în special cele care constituie reşedinţe de judeţ, şi pentru funcţiile de preşedinţi de Consilii Judeţene.

Dispunând în prezent de numai cinci şefii de CJ-uri şi de de aproximativ 750 scaune de edili la nivelul întregii ţări, liberalii şi conservatorii caută să-şi maximizeze şansele la viitoarele locale propunând PSD liste commune de candidaţi pornind însă de la un alt algoritm decât cel avut în minte de liderii PSD, algoritm care se apropie de principiul parităţii.
Potrivit viziunii PSD despre viitoarea alianţă cu ACD, principiul colaborării electorale la viitoarele alegeri locale ar consta în menţinerea de către fiecare partid a funcţiilor pe care le deţin în prezent şi susţinerea unor candidaţi comuni pentru zonele controlate de PDL.

La alegerile parlamentare, partidele îşi păstrează colegiile, urmând ca, atât la nivel naţional, cât şi local să se facă sondaje în colegiile portocalii pentru găsirea celor mai buni candidaţi comuni. Liderii PNL ar vrea însă ca sondajul să fie folosit doar pentru stabilirea prezidenţiabilului, iar algoritmul să fie 50 la 50, adică jumătate dintre candidaţi să revină PSD şi jumătate – Alianţei PNL – PC.

Dacă social-democraţii ar dori ca în judeţele în care deţin fie şefia Consiliului Judeţean, fie primăria municipiului reşedinţă de judeţ candidatul comun să fie dat de ei atât pentru CJ, cât şi pentru primăria de judeţ, liberalii nu par dispuşi să respecte peste tot această viziune. În prezent, PSD deţine şefia a 17 CJ-uri, iar baronii locali vor să-şi extindă influenţa în judeţele învecinate.

Potrivit unor surse social-democrate, o serie de lideri locali precum Marian Oprişan şi Gheorghe Nichita se opun listelor comune la locale tocmai din aceste considerente. Primar de Iaşi, Nichita ar dori ca PNL să sprijine un candidat PSD pentru preşedinţia CJ, deţinută în prezent de uneperistul Constantin Simirad.

Numai că liberalii au alte planuri în Moldova. Fără nici un post de preşedinte de Consiliu Judeţean în această regiune istorică, în prezent, Antonescu face presiuni asupra lui Ponta pentru ca PNL să obţină cu concursul social-democraţilor fotolii de şefii de CJ-uri la Botoşani, Iaşi şi eventual Bistriţa-Năsăud, aflate în prezent sub controlul PDL.

Planurile liberale au ajuns la urechile pesediştilor locali precum Nichita, Bunea Stancu şi Marian Oprişan. Preşedintele CJ Vrancea este în mod special nemulţumit de modul în care liderul filialei liberale, Nini Săpunaru încearcă să-i forţeze mâna. Potrivit surselor citate, în contul posibilei alianţe cu PSD, Săpunaru se promovează deja în judeţ ca viitorul primar al municipiului Focşani, funcţie pentru care însă Oprişan are propriile calcule care nu au nici o legătură cu susţinerea unui candidat liberal.

Cum nemulţumirile social-democraţilor din teritoriu au ajuns la urechea centrului, la negocierile cu ACD de luni, care au avut loc la sediul PNL, au fost invitaţi şi lideri PSD locali precum Gheorghe Nichita, şi preşedintele PSD Botoşani, Gheorghe Marcu. Conform surselor citate, cele două tabere au analizat punctele de divergenţă apărute în calea listelor commune la locale, liberalii şi conservatorii fiind dispuşi la compromisuri. Astfel, ACD ar urma să se mulţumească cu o reprezentare simbolică la nivel de CJ-uri în Moldova, fief pesedist prin tradiţie: cel mult două posturi.

În paralel, PSD ar fi dispus să se angajaze să susţină la viitoareele algeri candidaţii liberali pentru o mai bună repfrezentare în Muntenia şi Ardeal. Dar dacă reprezentarea PNL în Ardeal nu ar constitui un subiect de ceartă între cele două părţi, reprezentarea la nivelul Munteniei şi Dobrogei ridică noi probleme din cauza ambiţiilor baronilor locali social-democraţi.

Gruparea Radu Mazăre-Nicuşor Constatinescu vor să-şi extindă influenţa şi în Tulcea, judeţ controlat în prezent de PDL. Ei nu sunt dispuşi să accepte liste comune cu liberalii la locale decât în cazul în care aceştia din urmă vor sprijini candidaţii social-democraţi la şefia CJ şi primăria Tulcea, susţin sursele citate.Numai că Antonescu vrea ca în judeţul său natal, liberalii să facă legea la viitoarele alegeri cu concursul PSD şi nu invers, susţin sursele citate.

În paralel, liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie se opune şi el listelor comune la locale din alte considerente. Liberalii deţin în prezent şefia CJ Giurgiu şi plănuiesc să înainteze spre Bucureşti, obţinând la alegerile din 2012 şi şefia CJ Ilfov. Acolo, interesele principalelor partide de opoziţie se ciocnesc. Vanghelie şi Dragnea având alţi candidaţi în minte decât cei doriţi de PNL, ne-au declarat sursele citate.

Supărări are şi liderul PSD Dolj, Ion Prioteasa. Preşedinte al CJ-ului din acest judeţ, Prioteasa şi-a propus să câştige la alegerile locale şi fotoliul de edil al Craiovei, deţinut în prezent de Antonie Solomon. Postul este ţintit însă şi de liberalii locali, situaţie care face ca drumul spre candidaturi comune la locale între PSD şi ACD să nu fie deloc neted.

Tocmai pentru a risipi temerile colegilor de partid, Ponta intenţionaează să ia, până la sfârşitul lunii ianuarie, pulsul filialelor PSD, înainte de convocarea Comitetului Executiv unde se va tranşa soarta posibilei alianţe cu ACD. Totuşi, nu este exclus ca liderul PSD să pună liderii de filiale în faţa faptului împlinit şi să ia decizia într-un cadru restrâns numai cu vicepreşedinţii partidului.

sursa: pe surse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.