Desfăşurarea operaţiunilor portuare în cele mai bune condiţii, prin amenajarea portului verde, a unei hale cu acces trimodal. Acesta este obiectivul unui important proiect ai cărui beneficiari sunt ILR Logistica România, Primăria Municipiului Giurgiu și Administrația Zonei Libere.

Cu o valoare de 13 milioane de euro, proiectul High Performance Green Port – Construction trebuie finalizat până pe 31 august 2018, a anunţat la ultima conferinţă de presă, primarul Nicolae Barbu. Tot el a precizat că, recent, la Bruxelles, a fost semnat contractul de finanţare pentru stadiul II al proiectului.

„Prin implementarea acestui proiect se vor dezvolta industrial atât municipiul Giurgiu cât si zonele adiacente municipiului, prin renaşterea activităţii portuare. Sperăm ca, după finalizarea proiectului, Giurgiu să fie cel mai important port dunărean, cel mai prosper, iar de toate acestea să beneficieze locuitorii municipiului”, a spus Barbu la evenimentul menţionat.

Totodată, la întâlnirea cu presa locală, au participat şi reprezentantul ILR Industries Romania – Marian Bujor, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor – Razvan Cuc şi directorul Zonei Libere Giurgiu – George Popa. Untitled

Marian Bujor a vorbit, printre altele, şi despre detaliile tehnice ale proiectului. „Acest proiect are două segmente: proiectarea şi studiile de fezabilitate – care sunt aproape finalizate şi cel de-al doilea segment – execuţia propriu-zisă a lucrărilor. Realizarea acestui proiect va creşte traficul şi volumul de mărfuri prin Portul Giurgiu şi va anima activitatea economică din zonă”, a spus Bujor, precizând că centrul trimodal construit la Giurgiu va fi singurul din Europa de sud-est.

Potrivit reprezentantului ILR, hala va avea 8.000 de metri pătraţi, cu un port interior şi cu o capacitate de lucru de 300.000 tone/an.

De menţionat este că municipalitatea va amenaja zona verde din spatele blocurilor ANL, Zona Liberă va reabilita drumurile interioare care fac legătura dintre intrare şi Portul Trimodal, dar va asigura şi reabilitarea cheului.

Bujor a mai spus că lucrrile vor începe în primavara anului 2016.

La rândul său, Răzvan Cuc a opinat că marile proiecte nu pot fi realizate „de azi pe mâine”, ci acestea trebuie făcute în timp.

„Dacă acum un an, mergeam cu domnul Barbu pe la ministere ca să obţinem semnăturile necesare proiectului acesta, acum, iată, este un proiect viabil. Consider că este un moment foarte important pentru Giurgiu şi sunt mândru pentru că am putut participa la realizarea acestuia”, a subliniat secretarul de stat Răzvan Cuc.

Valoarea iniţială a proiectului a fost de 16 milioane de euro din care 500.000 de euro pentru lucrările efectuate de Zona Liberă şi 1,6 milioane de euro pentru lucrările executate de Primăria Giurgiu.

După verificările Comisiei Europene, proiectul s-a semnat pentru 15,5 milioane de euro, din care aproape 13,5 milioane sunt nerambursabili și 2,5 milioane, cofinanțare a celor trei parteneri.

Sursă articol: www.primariagiurgiu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.