Considerat atât de către oameni simpli, de cititorii săi, cât şi de criticii literari drept cel mai mare poet al României, Mihai Eminescu venea pe lume în 15 ianuarie 1850, la Botoşani.

A lăsat în urma sa poezii geniale, a scris articole jurnalistice de excepţie iar proza sa a fost pe măsură.

Iubit de romantici, studiat în amănunt în şcoală, „reînviat” periodic în cenaclurile ce-i poartă numele, Mihai Eminescu este celebrat pe 15 ianuarie, anual, prin momente cultural-artistice, dar şi prin, iată, ceremonii de depuneri de coroane.

Potrivit presei centrale, Ministerul Apărării Naționale organizează duminică, 15 ianuarie, începând cu ora 14.00, în Cimitirul Bellu din Capitală, o ceremonie de depunere de coroane de flori la mormântul marelui poet Mihai Eminescu, marcând astfel împlinirea a 167 de ani de la nașterea sa.

Din 2010, 15 ianuarie a devenit şi Zi a Culturii Naţionale. Potrivit jurnaliştilor centrali, proiectul a fost inițiat de 50 de deputați și senatori PSD și de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat această inițiativă. În expunerea de motive a inițiatorilor se arată: ”Ziua Culturii Naționale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național”.

Şi la Giurgiu, astăzi, va avea loc un spectacol deosebit, cu invitaţi de seamă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.