De la începutul anului şi până în prezent echipajele de pompieri din cadrul ISU Giurgiu au intervenit pentru stingerea a peste 120 de incendii în gospodăriile cetăţenilor. În urma acestora, trei persoane, cu vârste cuprinse între 63 şi 88 de ani, şi-au pierdut viaţa, iar şase au suferit arsuri.

Evenimentele în care s-au înregistrat victime s-au produs în localităţile Giurgiu, Puieni, Vieru, Ciorogârla, Bolintin Vale, Floreşti, Isvoarele, Comasca şi Daia.

În cele mai multe cazuri, incendiile izbucnite în gospodăriile cetăţenilor au avut ca şi cauze probabile următoarele: instalaţiile electrice defecte; coşul /burlanul de fum defect sau necurăţat; cenuşă, jar sau scântei de la sistemele de încălzit; sisteme / mijloacele de încălzire improvizate, defecte sau nesupravegheate; focul deschis; fumatul; scurgeri / scăpări de produse inflamabile; acţiunea intenţionată.

Pentru evitarea situaţiilor în care este pusă în pericol viaţa persoanelor, facem un apel la responsabilitate din partea cetăţenilor în ceea ce priveşte respectarea regulilor de utilizare a sistemelor de încălzire.

În fiecare an, înainte de utilizare, sobele, coşurile de fum şi celelalte instalaţii de încălzire trebuie controlate, iar atunci când se constată defecţiuni, acestea trebuie înlăturate.
Folosirea sistemelor de încălzire cu improvizaţii, supraalimentate cu lemne sau lăsate nesupravegheate este interzisă. De asemenea, nu este permis ca în structura coşului de fum să fie zidite elemente combustibile ale acoperişului sau ale planşeului.

Lemnele de foc sau celelalte materialele care se pot aprinde trebuie să fie amplasate la o distanţă considerabilă faţă de sobe, iar în faţa uşilor de alimentare ale acestora trebuie aşezată o tablă metalică destinată protejării împotriva scânteilor şi cenuşei.

Totodată, este interzisă aprinderea focului prin utilizarea benzinei sau altor lichide inflamabile.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum şi gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuinţe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum şi gaze toxice.

În cazul în care, în locuinţă, se simte miros caracteristic de gaze trebuie deschise toate uşile şi ferestrele, nu trebuie aprinsă nicio sursă de foc, întrerupătoare sau aparate electrice. Toate aceste situaţii trebuie anunţate imediat la operatorul de distribuţie gaze.

NU LĂSAŢI COPIII SINGURI ACASĂ, nesupravegheaţi sau blocaţi, cu surse de aprindere, sobe, plite şi aparate electrice în funcţiune!

Comunicat de presă ISU Giurgiu

1 COMENTARIU

  1. […] De la începutul anului şi până în prezent echipajele de pompieri din cadrul ISU Giurgiu au intervenit pentru stingerea a peste 120 de incendii în gospodăriile cetăţenilor. În urma acestora, trei persoane, cu vârste cuprinse între 63 şi 88 de ani, şi-au pierdut viaţa, iar şase au suferit arsuri. Evenimentele în care s-au înregistrat victime […] Sursa: giurgiu-net.ro Articol sursa: GIURGIU: Peste 120 de incendii în gospodării, de la începutul anului […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.