Este de neiertat pentru un fost preşedinte de consiliu judeţean, în speţă al judeţului Giurgiu, să iasă public, în mod evident la ordin politic, şi să lanseze neadevăruri sau să trunchieze informaţii din activitatea instituţiei menţionate. Pentru că, ori habar nu a avut ce-a făcut acolo, cât a fost preşedinte, ori este pur şi simplu tendenţios, strict politic, ceea ce se taxează grav de către oameni! Mai ales acum, când vrem soluţii, nu gâlceavă ieftină!

Dacă după o aşa gândire a condus 4 ani judeţul acesta, atunci este clar de ce am stat pe loc, la toate capitolele, în “era” Vasile Mustăţea. Ca să nu spunem că, în cei 4 ani, am şi regresat din toate punctele de vedere.

După ce, în mandatul acesta, fiind consilier judeţean din partea ALDE, 3 ani şi jumătate a cam lăudat în şedinţele CJ Giurgiu modul în care preşedintele Marian Mina şi echipa sa fac treabă, acum, de când reprezintă PNL în teritoriu, iese la atac.

Problema este că informaţiile prezentate în conferinţa de presă de azi sunt fie eronate, fie trunchiate, fie prezentate tendenţios şi scoase din context, cu scopul de a minimaliza, chiar denigra, dacă doriţi, ceea ce au realizat cei de la Consiliul Judeţean, în această perioadă, pentru sistemul de sănătate giurgiuvean.

Pentru cei cu adevărat interesaţi de subiect, o să punctăm şi o să demontăm fiecare acuzaţie adusă de Mustăţea conducerii CJ Giurgiu, pe scurt şi cât mai clar, ca să fie deplin înţeles de toată lumea.

Subiectul conferinţei susţinute, azi, de către şeful Cancelariei Prefectului de Giurgiu, Vasile Mustăţea, a fost acela al finanţării activităţilor desfăşurate de autorităţile publice locale în lupta împotriva COVID-19.

Mai exact, Mustăţea ar fi vrut să le arate giurgiuvenilor că preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina, nu ar avea motive să ceară Guvernului înapoi(aşa cum Guvernul a promis că va face!) banii daţi la sănătate- cu efectul stopării investiţiilor, a dezvoltării.

Şi-a început declaraţia susţinând că multe unităţi administrativ-teritoriale au făcut eforturi pentru susţinerea sistemului de sănătate, respectiv al asistenţei sociale, cu excepţia lui Marian Mina, respectiv Consiliul Judeţean Giurgiu. În fapt, întreaga conferinţă, Vasile Mustăţea nu a făcut altceva decât să recunoască toate meritele conducerii CJ Giurgiu, să recunoască toate eforturile financiare la ambele capitole, de la sume pentru aparatură, echipamente, cazare medici, sprijinirea angajaţilor DGASPC, izolaţi la serviciu.

Aşadar, o primă minciună, respectiv contradicţie, ambele grave şi de neiertat!

Ca să fie cât mai convingător, Mustăţea a intrat în partea tehnică a lucrurilor, prezentând o serie de informaţii, cifre din bugetul CJ.

CJ decontează doar achiziţiile efectuate, Mustăţea ţipă aiurea

Şeful Cancelariei Prefecturii ne-a reîmprospătat memoria şi ne-a spus că, într-adevăr, prin hotărâre a CJ Giurgiu, au fost alocate pentru sănătate aproape 50 de miliarde de lei vechi, fiind astfel oprite o serie de alte cheltuieli, atât pentru funcţionare, cât şi pentru dezvoltare. Şi a găsit o „chichiţă”, cum că vreo 17 miliarde ar fi fost trecute pe capitolul „vânzări de bunuri şi servicii”. Evident, Mustăţea a speculat aspectul, întrebându-se ce va vinde Mina, ca suma alocată să devină realitate.

Iată ce ne-au spus specialiştii Consiliului Judeţean cu privire la această minciună a lui Mustăţea:

Rectificarea s-a efectuat pe capitolul 36.02.50 care se totalizează în C2(vânzări de bunuri şi servicii) conform metodologiilor Ministerului Finanţelor Publice, cu suma de 5430 lei şi s-au efectuat vărsăminte pentru secţiunea de dezvoltare tot pe spitale, în sumă de 3722 lei”, ne transmit reprezentanţii CJ Giurgiu. Iată documentele aferente:

Legat de „vânzarea” unor bunuri, acest lucru nu se poate face decât prin Hotărâre a Consiliului Judeţean Giurgiu şi nu există un asemenea proiect!

Apoi, Vasile Mustăţea, crezând că suntem toţi nişte proşti, ne-a spus că, din toată suma, conducerea CJ Giurgiu ar fi virat efectiv către spital undeva la 12 miliarde de lei vechi(doar pe aprilie). Ce a crezut el că noi nu ştim este că banii sunt livraţi, conform legii, pe măsură ce achiziţiile sunt făcute. Adică, dacă Spitalul a cumpărat aparatură, echipamente de protecţie şi aşa mai departe, în valoare de 12 miliarde, atât le este virat. Restul de bani vor fi acordaţi după finalizarea achiziţiilor viitoare. N-a inventat Marian Mina regula asta, ci aşa-i legea, domnule Mustăţea. Dacă nu ştiaţi, e nasol rău, dacă aţi încercat să ne prostiţi, e la fel de nasol!

Legat de virarea în contul spitalelor a sumelor alocate în totalitatea lor şi ulterior să trimitem auditul contravine legilor în vigoare, deoarece plăţile se efectuează după ce mărfurile au fost livrate sau serviciile prestate. Deci, nu există posibilitatea să virăm întâi banii în conturile spitalelor şi să aşteptăm concluziile auditului. Procedura de lucru este semnată de domnul Vasile Mustăţea, atunci când era preşedinte al CJ Giurgiu şi exact aşa funcţionau lucrurile şi atunci”, ne-au mai transmis reprezentanţii CJ Giurgiu.

Ba cere bani, ba nu cere. Nicicum nu e bine, după Mustăţea

Pe Vasile Mustăţea cel mai tare l-a durut, în perioada asta, că… de ce are Marian Mina tupeul să ceară bani Guvernului.

S-a tot încurcat în idei, sigur, ajutat un pic şi de jurnalişti care au reuşit să-l scoată din sărite: Ba că Mina deja a asigurat Spitalul cu tot ce-i trebuie, deci, ce rost are? ba că Guvernul a dat, dar încă banii n-au intrat, că nu i-a cerut Mina, ba că a cerut Mina bani, dar ce rost mai are, dacă tot a asigurat Spitalul cu tot ce-i trebuie… Exact cum vă spunem, exact aşa a fost toată conferinţa de presă. Un haos, cum, probabil, a fost şi în Consiliul Judeţean Giurgiu, cât la butoane a fost domnul Mustăţea.

Cum nu dă Guvernul bani, când există un contract al Ministerului Sănătăţii, de la jumătatea lunii aprilie, cu Spitalul Giurgiu, în valoare de circa 5 miliarde de lei vechi? Bun, am zis, şi de ce nu le-au dat banii?

Mustăţea a justificat, spunând că Spitalul ar fi trimis decontări în valoare de doar 12 mii de lei şi că unitatea sanitară n-ar fi făcut cererea de finanţare pe toată suma.

Păi, logic, dacă CJ Giurgiu deja a asigurat cele necesare, cel puţin până acum, ce să mai ceară Spitalul? Şi de ce trebuie cerere de finanţare, dacă există un contract cu o sumă prestabilită?

O nebunie totală, şi la Guvern şi la Prefectura Giurgiu!

Daţi-le banii, cum le-aţi promis! În loc să simplificaţi lucrurile, în perioada asta, v-aţi pus pe ei cu alte şi alte proceduri, cu norme şi cerere de finanţare la cerere de finanţare! Bănuim că doar în ceea ce priveşte administraţiile PSD faceţi aşa ceva!

Legat de subtitlu, Vasile Mustăţea l-a „certat” pe Mina şi că de ce, dacă tot a făcut rectificarea la CJ, a mai cerut nu ştim câte miliarde la Guvern pentru Spital, la scurt timp după rectificarea cu pricina! Păi, domnule Mustăţea, ca să aibă garanţia că banii- alocaţi pentru altceva decât fuseseră prevăzuţi iniţial- vor putea fi recuperaţi, pentru a asigura şi funcţionarea şi dezvoltarea! Este logică solicitarea. Am dat eu acum banii?, dă şi tu, Guvernule, că e treaba ta, ca să pot să mai funcţionez!

Deci, Mina, de fapt, a cerut. Cât tupeu! Cât tupeu să iasă şi să spună că nu i s-a dat… Când, de fapt, chiar nu i s-a dat. Ai bască, n-ai bască…

Aici, Mustăţea a izbucnit şi a băgat-o repede p-aia cu Hidroelectrica. Ce-are … una – alta cu Prefectura şi ce-are compania cu Ministerul Sănătăţii? Aia a fost o donaţie! Ministerul trebuie să aloce fonduri de la bugetul de stat. Pentru decontări, pentru investiţii, pentru achiziţii. Mai ales pentru că, acum, în criză, SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ GIURGIU este ÎN SUBORDINEA Ministerului Sănătăţii!

E, nu ştie lumea d-astea, s-o fi gândit Mustăţea, îi aburesc eu! E, iată că n-a mers, cel puţin nu cu majoritatea jurnaliştilor care au fost prezenţi la conferinţă(pe care o puteţi viziona pe pagina de Facebook a Open TV!, merită!)

I-a dat eroare şi la capitolul „carantinarea medicilor”. Mustăţea a susţinut că Marian Mina nu ar fi cerut decontare Guvernului pentru asta. Ce nu ştie este că, ieri, într-adevăr, banii au fost viraţi. Deci, a cerut! Cu menţiunea că declaraţia lui Mina, pe Facebook, de la care a luat foc tot PNL-ul, a fost postată alaltăieri. Când banii nu erau viraţi.

Noi vorbeam de „mere”, Mustăţea numără „prune”

Concluzia este următoarea: Marian Mina a cerut Guvernului banii înapoi, bani necesari pentru funcţionare şi dezvoltare! Aceasta a fost declaraţia sa, clar şi fără echivoc. Mustăţea spune că Guvernul dă bani, nicio problemă, dar tot spitalului. Care spital, acum, are plătite de către CJ achiziţiile efectuate şi mai sunt bani pentru cele viitoare. Deocamdată.

Noi vorbeam de mere, el număra prune în conferinţa de presă de azi.

A, aţi şi recunoscut că deşi CJ şi Spitalul au solicitat ajutor Guvernului, cu lista aceea faimoasă, ştiţi pe care dumneavoastră aţi „periat-o”, documentul nu ar fi îndeplinit normele… Deci, au cerut, dar nu li se dă!

Concluzia cu numărul 2: CJ Giurgiu chiar a făcut tot ce ţinea de instituţie pentru a sprijini spitalele în lupta împotriva coronavirusului. Şi, dacă nu îşi recuperează sumele pe care trebuie să le folosească la investiţii, dezvoltare, poate chiar cheltuieli cu personalul, degeaba mai daţi voi bani, PNL, TOT la Spital, că închidem Consiliul Judeţean!

Şi voi sunteţi responsabili, nu Mina!

Aţi impus autorităţilor locale să dea toţi banii la sănătate, asigurându-le că le daţi voi înapoi şi acum căutaţi tot felul de scuze nefondate ca să nu le returnaţi sumele? V-aţi spălat pe mâini şi scoateţi în faţă tot felul de cifruţe şi personaje care să ne aburească?

Ruşinos şi, vorba unui coleg din presă, ne-aţi tot spus ce-a făcut sau nu Marian Mina, în perioada asta, dar aţi refuzat să oferiţi orice tip de informaţie despre ce-a făcut sau ce face PREFECTURA Giurgiu!

Ştim. Nici n-aveţi ce să ne spuneţi!

Foto: Arhivă

1 COMENTARIU

  1. […] Este de neiertat pentru un fost preşedinte de consiliu judeţean, în speţă al judeţului Giurgiu, să iasă public, în mod evident la ordin politic, şi să lanseze neadevăruri sau să trunchieze informaţii din activitatea instituţiei menţionate. Pentru că, ori habar nu a avut ce-a făcut acolo, cât a fost preşedinte, ori este pur şi simplu […] Sursa: giurgiu-net.ro Articol sursa: Autorităţile şi COVID-19! ULUITOR: Şeful Cancelariei Prefecturii Giurgiu, Vasile Mustăţea, dez… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.