Reprezentanţii municipalităţii au transmis un comunicat prin care cetăţenii sunt informaţi cu privire la măsurile luate de autorităţile centrale, respectiv locale, în contextul pandemiei de coronavirus.

„In contextul Ordonantei militare nr. 2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândire a COVID-19 , trebuie sa avem in vedere faptul ca persoanele care se vor deplasa (atat in intervalul 6-22, si mai ales in intervalul 22-6) vor trebui:

  • sa aiba asupra lor urmatoarele:

            -act de identitate

– adeverinta

-declaratie pe proprie raspundere

  • sa evite sa formeze un grup de persoane ( Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.)

Masurile vor fi aduse la indeplinire de Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală in ce priveste:

-formarea de grupuri mai mari de 3 persoane;

– interdictia de a circula in intervalul orar 22-6;

-parasirea locuintei de catre persoanele izolate la domiciliu;

Astfel este evident ca autoritatile de mai sus vor putea legitima o persoana, vor putea sa-i solicite sa justifice motivul deplasarii si vor putea face inclusiv verificari cu privire la faptul daca persoana respectiva se afla in izolare la domiciliu sau nu, sau daca a intrat sau ar fi putut intra in contact cu o persoana infectata cu COVID-19, vor putea aplica amenzi contraventionale , sau se vor sesiza cu privire la savarsirea unor infractiuni.

In acest context este importanta cunoasterea modificarilor codului penal prin Ordonanta 28/2020, respectiv:

            Introducerea unui nou articol in codul penal:

Art. 352ind. 1: Omisiunea declarării unor informaţii

Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care acestea îşi desfăşoară activitatea unele informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

            Atestarea de catre angajator prin adeverinta a faptului ca activitatea profesională a salariatului este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță, constituie infractiunea de fals in declaratii. Daca in varianta anterioara falsul in declaratii se pedepsea cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, in contextul actual (art. 326 cod penal), in varianta modificata prin OUG 28/2020 falsul in declaratii se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

            De asemenea, a fost introdusa si o agravanta care prevede ca:

            Art. 326

            (2)Fapta prevăzută la alin. (1), săvârşită pentru a ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

            Cea mai drastica modificare a fost facuta la art.325 cod penal privind Zadarnicirea combaterii bolilor.

            Daca in varianta initiala, zadarnicirea combaterii bolilor era pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda (daca a fost savarsita cu intentie) si cu inchisoare de la o luna la 6 luni sa amenda (daca a fost savarsita din culpa), in forma actuala aceasta infractiune este aspru sanctionata.

            Art. 352: Zădărnicirea combaterii bolilor

  • nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare –închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă;
  • nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli –închisoare de la unu la 5 ani; daca fapta este săvârşită din culpă -închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda; daca prin fapta savarsita din culpas-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane- închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane- închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (aici ar putea intra inclusiv obligatia angajatorului de a asigura prevenirea imbolnavirii salariatilor si obligatia de a asigura securitatea si sanatatea la locul de munca);

Dacă prin faptele de mai sus s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, –închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane- închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

  • transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală –închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi; daca s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane- închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane- închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.Tentativa se pedepseşte.

(9)Prin carantină se înţelege restricţia activităţilor şi separarea de alte persoane, în spaţii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte de a fi bolnave, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecţiei sau contaminării.

1 COMENTARIU

  1. […] Reprezentanţii municipalităţii au transmis un comunicat prin care cetăţenii sunt informaţi cu privire la măsurile luate de autorităţile centrale, respectiv locale, în contextul pandemiei de coronavirus. „In contextul Ordonantei militare nr. 2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândire a COVID-19 , trebuie sa avem in vedere faptul ca persoanele care se vor deplasa (atat in […] Sursa: giurgiu-net.ro Articol sursa: CORONAVIRUS: Tot ce prevede Ordonanţa Militară, AICI! […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.