Ce oferi, asta primeşti! Ca individ, dar şi ca societate, comunitate. Nu te poţi aştepta ca, după ce marginalizezi o persoană sau un grup dintr-o etnie, o categorie socială, să ţi se răspundă altfel decât pe măsura atitudinii tale. Nu te poţi aştepta să obţii reacţii pozitive la o acţiune negativă. Nu poţi spune că faci ceva, doar stând pe margine, criticând şi aşteptând, mereu, să facă alţii. Rămâi fără dreptul de a te plânge, dacă ai putut face ceva, însă ai preferat să închizi ochii.

Nu sunt vorbe goale, ştim bine, sunt lucruri demonstrate, la orice nivel, individual sau raportat la o societate. Aşa că, fiecare vorbă bună, fiecare mângâiere, fiecare dar, spiritual mai ales, fiecare activitate, atitudine şi dovadă de implicare contează.

Iar pentru a putea vorbi despre evoluţia unui individ, a unui grup, a unei categorii sociale, despre integrarea lor, despre educaţia şi încurajarea faptelor bune, trebuie să începem de undeva. Trebuie ca fiecare dintre noi să facă ceva. Cât de puţin, dar să facem!

La Bolintin Vale, 49,5% dintre elevii care merg la şcoală, cel puţin până în clasa a IV-a, sunt de etnie romă.

Toate statisticile sunt îngrijorătoare, pentru că abandonul şcolar în rândul lor a ajuns la o cotă alarmantă, după terminarea ciclului primar. Cutumele se transmit din generaţie în generaţie: căsătoriile (exagerat de) timpurii, neînţelegerea nevoii de educaţie şi tot ce derivă din acestea.

Însă, tot la Bolintin, există un dascăl, recunoscut pentru că nu stă pe margine, ci ia atitudine, motivându-i şi pe ceilalţi să se implice, un dascăl recunoscut pentru campanii inedite sociale, educative, pentru activităţi deosebite cu elevii săi şi nu numai. Un dascăl recunoscut pentru o iniţiativă ce s-a transformat în Lege: sărbătorirea Zilei Dăruirii, la nivel naţional.

Rodica Bădălău, cadru didactic al Şcolii din Malu Spart, a început, de câteva săptămâni un nou proiect, voluntar, ambiţios şi cu multă dragoste de oameni, aşa cum o ştim. A reunit zeci de copii de etnie romă, cu vârste între 4 şi 10 ani, cu care se întâlneşte săptămânal.

„Am discutat cu domnul Marian Curt, cel care îi reprezintă pe bolintinenii de etnie romă şi am primit tot sprijinul dumnealui. Împreună, am găsit un spaţiu unde să ne reunim şi, mai întâi, au venit 18 copii, apoi 20, chiar 40. Au venit chiar şi părinţi”, ne-a spus Rodica Bădălău.

La aceste întâlniri, care au loc în fiecare miercuri, copiii învaţă cântece, dansează, desenează, învaţă formule de politeţe pe care, spun părinţii şi bunicii, le folosesc, mai apoi, cu bucurie, acasă şi la şcoală. Li se răspunde la orice fel de întrebare, astfel că nu există o temă prestabilită.

Învaţă despre respectul reciproc, despre tot ce vor să ştie în legătură cu ce este în jurul lor. Prind drag de şcoală, de educaţie, descoperă că le place să descopere şi transmit, astfel, mai departe, bucuria lor şi tot ceea ce au învăţat.

„Am fost şi la biserică împreună, vom vorbi şi cu oameni ai legii despre educaţie rutieră, prevenire a faptelor anti-sociale, învăţăm reguli de bună purtare. Avem chiar un grup pe Whatsapp, unde nu doar stabilim când să ne întâlnim, ci socializăm şi în acest mod. Mi-aş dori un singur lucru, să mi se alăture măcar una-două persoane, cadre didactice şi nu numai, în acest demers”, afirmă dascălul Rodica Bădălău.

Receptivitatea copiilor, cât şi a părinţilor lor este fantastică. Pentru că tot ce este făcut cu dăruire şi iubire de semeni, cu respect şi dorinţă de a schimba lucrurile în bine nu poate să aibă decât un efect pozitiv. Copiii o strigă, pe stradă, bucuroşi, şi îi reamintesc de următoarea întâlnire. Iar dacă, din diverse motive, aceasta se amână, se asigură că în săptămâna cealaltă, sigur se vor revedea.

 „Ceea ce face doamna Rodica Bădălău este impresionant! Ştiţi, din multe părţi, mai degrabă vin critici, este mai uşor să critici, decât să faci ceva. Aceste întâlniri sunt extrem de benefice, pentru copii şi pentru părinţii lor. Vă spun, mă impresionează stilul de abordare al doamnei Rodica şi îi mulţumesc din tot sufletul şi pe această cale! Felul în care comunică, felul în care lucrează cu ei este impresionant. Pentru că pune suflet. Tot ce facem cu sufletul deschis nu poate să iasă decât bine. Îşi dedică timpul liber acestor activităţi şi aş îndrăzni să spun că, de fapt, se dedică pe sine.

Copiii? S-au îndrăgostit, s-a închegat o prietenie ce nu poate fi exprimată prin cuvinte. Efectul imediat este acela că încearcă şi ei să îi răspundă pe măsură, cu dragoste, cu respect. Eu am 59 de ani şi trecutul nu mi-a dat ocazia să văd o prietenie ca aceasta, o iniţiativă ca aceasta, până acum!”, ne-a declarat reprezentantul comunităţii de romi din Bolintin Vale, Marian Curt.

Copiii sunt creativi şi foarte talentaţi. Sunt curioşi şi absorb fiecare informaţie pe care o primesc. În afară de cultură generală, unele dintre întrebările lor sunt, din păcate, şi despre unii colegi sau adulţi care nu sunt de etinie romă. Vor să înţeleagă de ce sunt marginalizati, de ce „nu se apropie de noi”, de ce, uneori, nu sunt implicaţi în activităţi, alături de ceilalţi şcolari. Trebuie spuse şi lucrurile acestea, pentru că întreg adevărul trebuie relevat, ca să putem învăţa ceva din el!

Proiectul Rodicăi Bădălău merge şi mai departe. Dascălul vrea să înfiinţeze, în cadrul frumoasei echipe pe care a format-o cu copiii de etnie romă, o trupă de dans tradiţional ţigănesc. Şi în această activitate, dar şi în toate celelalte, Rodica Bădălău se bucură şi de sprijinul primarului din Bolintin Vale, Daniel Trăistaru.

„Este o iniţiativă mai mult decât binevenită, este în sprijinul întregii comunităţi de romi din Bolintin Vale. Ne confruntăm cu abandonul şcolar, o problemă uriaşă şi care îi ţine pe loc. Dacă, la clasele I-IV, avem prezenţă, după a IV-a, mai ales fetiţele nu mai vin la şcoală. Cunoaştem foarte bine cutuma căsătoriilor timpurii şi trebuie să spargem odată gheaţa. Este important ca educaţia să fie făcută cât mai devreme, iar pentru asta trebuie să vină la şcoală. De asemenea, pentru asta, trebuie să prindă drag de şcoală, iar părinţii lor trebuie să fie conştienţi de asta. Acest lucru îl face doamna Rodica Bădălău!”, ne-a declarat primarul Daniel Trăistaru(foto jos).

De menţionat este că şi instituţia pe care o conduce Daniel Trăistaru derulează proiecte importante în acest domeniu.

„Avem un proiect pe POCU, ce a fost demarat în 2018, prin care venim în sprijinul comunităţilor marginalizate, iar principalul grup ţintă este comunitatea de etnie romă. De asemenea, am aderat la proiectul ROMACT. În cadrul acestuia, specialişti elaborează un plan de acţiune locală, se asigură că am cules şi vom rezolva nevoile comunităţii, sunt derulate campanii de informare şi conştientizare cu privire la chestiuni legate de sănătate, acte de identitate şi educaţie, dar este şi acordat sprijin concret”, ne-a declarat Daniel Trăistaru.

Cu detalii despre aceste proiecte vom reveni, într-un alt material. Însă, vă prezentăm acum doar câteva dintre obiectivele proiectului Primăriei Bolintin Vale, câştigat pe POCU: participarea la educaţie şi reducerea părăsirii timpurii a şcolii, sprijin pentru accesul sau menţinerea pe piaţa muncii pentru adulţii de etnie romă, sprijin pentru identificarea şi ocuparea unui loc de muncă prin oferirea de servicii de informare şi consiliere individuală şi motivaţională, mediere şi plasare, chiar susţinerea antreprenoriatului în cadrul comunităţii.

„Revenind la activitatea doamnei Bădălău, este de mare ajutor şi efectele se vor vedea pe termen lung. Ştiu că întâlnirile au mare succes şi în ceea ce-i priveşte pe copii, dar şi pe părinţii lor. Ştiu şi că doamna Rodica Bădălău doreşte înfiinţarea unei trupe de dans, are tot sprijinul meu, chiar pe proiectul POCU am putea face acest lucru, ca activitate în cadrul proiectului. Şi astfel, alături de sprijin material, medical, de consiliere, să dezvoltăm, împreună, şi partea culturală, educativă!”, ne-a mai spus primarul Daniel Trăistaru.

„Sunt convins că acest drum pe care a pornit doamna Rodica Bădălău, îl va urma până la capăt, nu se va întoarce şi că, împreună, îi vom pregăti pe copii pentru a intra în societate ca oameni educaţi!”, ne-a mai spus şi Marian Curt.

Cu promisiunea că vom participa la o întâlnire viitoare, le dorim copiilor, părinţilor, dascălului Rodica Bădălău, autorităţilor locale şi reprezentanţilor comunităţii de etnie romă din Bolintin Vale cât mai multe activităţi deosebite, curaj şi încredere! Le urăm succes şi îi felicităm pe toţi pentru un nou exemplu de OMENIE!

Cătălina Sfetcu

1 COMENTARIU

  1. […] Ce oferi, asta primeşti! Ca individ, dar şi ca societate, comunitate. Nu te poţi aştepta ca, după ce marginalizezi o persoană sau un grup dintr-o etnie, o categorie socială, să ţi se răspundă altfel decât pe măsura atitudinii tale. Nu te poţi aştepta să obţii reacţii pozitive la o acţiune negativă. Nu poţi spune că […] Sursa: giurgiu-net.ro Articol sursa: SPECIAL: Copiii de etnie romă din Bolintin Vale, ajutaţi să preţuiască EDUCAŢIA, să se respec… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.