Primarul comunei Prundu, Cătălin Corbea, a reuşit, din nou, să facă în aşa fel încât să se vorbească de bine despre judeţul Giurgiu, nu doar în România, ci şi peste hotare. Luni, 13 mai, în comuna menţionată, au sosit peste 100 de români şi străini. Ei fac parte din echipele de fotbal(amatori) ale Agenţiilor de Plăţi din România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Italia, Lituania, Cehia şi Republica Moldova şi participă, zilele acestea, în Bucureşti, la prima ediţie a unui campionat european. Este un eveniment iniţiat de România în cadrul Preşedinţiei ţării noastre la Consiliul Uniunii Europene. Ei au fost însoţiţi la Giurgiu şi de directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian Chesnoiu.

Între meciuri, ei merg în vizită la diverse obiective din apropierea Capitalei şi au ales Prundu pentru că este, fără îndoială, poate chiar cea mai frumoasă comună din judeţul nostru, şi, cu siguranţă, cu cele mai multe proiecte europene implementate. Este vorba despre 80 de proiecte ale Primăriei Prundu, dar şi ale întreprinzătorilor din localitate.

Oaspeţii au vizitat, mai întâi, câteva obiective realizate cu fonduri europene de către administraţia din Prundu, iar, mai apoi, primarul Cătălin Corbea le-a prezentat informaţii interesante despre TotAgro, afacerea familiei sale.

„Ne aflăm în curtea unei companii care a accesat foarte multe proiecte europene. Este, de altfel, prima societate din acest judeţ care a accesat primul proiect Sapard pe agricultură. O parte dintre utilajele pe care le vedeţi au fost achiziţionate pe anumite programe europene. Societatea TotAgro şi societăţile din grup lucrează o suprafaţă de aproape 4.500 de hectare. De asemenea, există şi două ferme moderne de creştere a porcilor, cu o capacitate de aproximativ 20.000 de porci, pe an. Formula de culturi, anuală, este uşor atipică, pentru că principala cultură a societăţii este cea de rapiţă. Şi rapiţa reprezintă 50% din procentul de suprafaţă ocupat în fiecare an. Restul culturilor, de grâu, porumb şi soia, sunt împărţite în procente relativ egale. Societatea deţine şi două depozite de cereale, cu o capacitate de depozitare de 22 mii de tone”, a spus Cătălin Corbea.

A luat cuvântul şi preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, care l-a felicitat pe primarul Corbea pentru toate realizările sale. „Mă bucur că aaspeţii au ales să viziteze Prundu. Este, într-adevăr, una dintre cele mai frumoase comune din judeţul Giurgiu. De asemenea, are şi cele mai multe proiecte europene câştigate. Vorbim despre 80 de astfel de proiecte, implementate atât de administraţia publică locală, cât şi de întreprinzători privaţi. Îl felicit, din nou, pe Cătălin Corbea pentru tot ce a făcut în Prundu! Suntem onoraţi să îl avem în echipa noastră!”, a spus Marian Mina.

„Vă asigur că vă aflaţi în cea mai frumoasă localitate a judeţului nostru, una dintre cele mai frumoase chiar din ţară! Mă întorc dintr-o vizită prin judeţ şi mulţi dintre primarii cu care am discutat astăzi mi-au spus că vor să ajungă şi ei la nivelul comunei Prundu, poate chiar s-o depăşească. Prundu este etalonul judeţului şi un model pentru mulţi primari din ţară”, a afirmat şi prefectul judeţului, Lavinia Crişu.

După discursuri, oaspeţii au gustat din bunătăţile tradiţionale, iar cel mai frumos moment al vizitei a fost, fără îndoială, acela al prezentării unui obicei al rudarilor din Prundu.

Astfel, în ziua în care se sărbătoreşte Înălţarea Domnului, rudarii care au în familie o persoană bolnavă(dar se practică şi pentru noroc, îndeplinirea unei dorinţe etc.) sacrifică un berbec alb.

Se spune că cel care mânâncă din berbec se va vindeca de bolile de care suferă. După ce este sacrificat, sângele animalului şi intestinele se varsă într-o groapă, unde vor fi îngropate şi oasele. De asemenea, sunt frământate pâinici pe care femeile le duc la biserică pentru a fi slujite de preot, după care una o pun în berbec alături de măruntaie, iar pe cealaltă o coc la foc mic la proţap. Berbecul este cusut cu aţă şi este pus la fript la proţap, din când în când fiind rotit şi stropit cu crenguţe de salcie înmuiate în apă cu sare.

Versurile „incantaţiei” rostite înainte de consumarea berbecuţului sunt:

„Voi bunelor, sfintelor şi miloslivelor/ veniţi dulci ca mierea şi aduceţi-vă aminte de (se spune numele )/ să-i daţi vlagă şi puterea şi virtutea şi vederea/ că el se căzneşte şi vă prăznuieşte cu un berbec gras, cu o butie cu vin, cu un cuptor de pâine, Amin!”.

Românii şi străinii veniţi ieri la Prundu au asistat fascinaţi la prezentarea obiceiului, iar mai apoi au petrecut(româneşte) până spre miezul nopţii, desfătându-se cu mâncare excepţională, cu băuturi alese şi muzică de petrecere asigurată de formaţia Boncel din Hereşti!

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

Mai multe imagini, pe pagina noastră de Facebook, AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.