„Dragi români,

O națiune este pe atât de puternică pe cât este de prosperă, pe atât de demnă pe cât știe să-și respecte simbolurile și pe atât de unită pe cât știe să se bucure la momentele aniversare.

Centenarul pe care-l aniversăm astăzi este un moment de aducere aminte, dar și promisiunea unui nou început.

Visul României Mari a fost un vis de unitate, de libertate, de bunăstare. În același timp, a fost și visul unui trai mai bun și mai decent pentru românul simplu, pentru omul a cărui viață avea nevoie reală de îmbunătățiri și care-și dorea să simtă că țara îi aparaține cu adevărat și lui. A fost visul unei societăți mai corecte și mai echitabile, bazată pe alte raporturi de putere decât cele ale epocilor din trecut, al unei societăți libere, demne și curajoase. A fost visul unei țări dornice să-și ocupe cât mai repede locul pe care știa că-l merită în Europa și în lume.

Din 1918 și până în prezent s-au făcut progrese majore, iar aceste reușite ne obligă la o datorie de onoare și recunoștință față de înaintașii noștri. Români excepționali au făcut cinste țării noastre, iar societea, poporul și națiunea s-au transformat radical. Trebuie să oferim, astăzi, respectul tuturor celor care au făcut posibilă această nouă realitate, de la marile generații ale perioadei interbelice, de la cei care au avut de suferit de pe urma oricăror excese, indiferent dacă au fost de dreapta sau de stânga, de la cei care s-au sacrificat la Revoluție până la cei care au participat în mod activ la transformarea României în ultimii 28 de ani, până când țara noastră a ajuns așa cum o știm acum: un aliat loial și ferm al NATO și un stat care, în doar o lună de zile, va conduce vreme de șase luni destinele Uniunii Europene într-un context internațional complex.

Toate aceste lucruri nu înseamnă decât că Sărbătoarea Națională de 1 Decembrie ne obligă să lucrăm mai mult și mai hotărât pentru generațiile care vor urma. Atunci când spun că Centenarul reprezintă promisiunea unui nou început mă refer la obligația pe care o avem de a construi și dezvolta România, de a crea o societate în care să fie mai multă prosperitate și mai puțină sărăcie, în care fiecare tânăr să-și poată atinge potențialul în interiorul granițelor țării, o societate în care să revalorificăm sensul unor cuvinte precum: “demnitate”, “patriotism”, “credință” sau “curaj”. Avem obligația de a construi o societate în care românii să trăiască unii alături de ceilalți, uniți și încrezători în viitor. Avem obligația să construim o țară mai bună!

Economia românească a trecut și ea prin numeroase transformări în această perioadă. Au fost transformări profunde și complicate, însă un aspect rămâne fundamental: economia este și va fi un indicator al puterii unei țări, al prosperității unui popor și un factor generator de securitate națională și chiar de unitate națională.
Avem nevoie să ne recâștigăm încrederea unii în ceilalți și să acceptăm că doar împreună, în unitate, cu înțelegere și bună-credință, putem genera mult mai multă bunăstare pentru mai mulți români, decât dacă am fi într-o eternă competiție, în care totul este un joc cu sumă nulă: ce câștigă o parte reprezintă pierderea alteia. Hotărârea de a urmări îndeplinirea unor obiective ce țin de dezvoltarea țării și a societății, este o condițiile necesară pentru ca promisiunea acestui viitor mai bun să fie îndeplinită!

La mulți ani, România! Bucură-te astăzi, la 100 de ani de la momentul celei mai mari reușite și fii convinsă că cele mai bune timpuri ale tale se află în față, iar cele mai frumoase momente abia vor urma!

La mulți ani, dragi români! Priviți cu încredere, credință și optimism spre viitor!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.