Încă din octombrie 2017, conducerea Ministerului Educaţiei le transmitea managerilor tuturor şcolilor din România să NU mai amplaseze automate de cafea pe coridoarele unităţilor de învăţământ şi nici în curtea acestora. Evident, asta presupunea şi îndepărtarea aparatelor existente. Măsura a fost impusă după o sesizare făcută chiar de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, potrivit căreia, copiii au acces să consume cafea și ciocolată caldă, iar efectele consumului de cafeină la vârste fragede pot fi devastatoare.

Un reportaj pe acest subiect puteţi citi AICI: https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/automate-de-cafea-in-scoli-nu-e-legal-nici-sanatos-815537

Potrivit presei centrale, reprezentanții unităților școlare au fost informați de minister că, dacă tonomatele sunt puse pe coridoare sau în zone în care elevii au acces, se încalcă Legea alimentației sănătoase în unitățile de învățământ preuniversitar nr. 123/2008. 

La Bolintin Deal, judeţul Giurgiu, se pare că legea asta nu înseamnă mare lucru, iar „micile afaceri” între prieteni ar fi prioritare, chiar dacă este pusă în pericol sănătatea atâtor copii. Consilier local la Bolintin Deal, Nicu Costinaş, a atras, recent, atenţia asupra faptului că, deşi este ilegal, şi la această oră, pe coridoarele şcolii generale din localitatea menţionată, există aparate de cafea, iar elevii servesc nestingheriţi produsele furnizate de acesta.

“Care să fie logica, scopul sau motivul pentru care să aprobi amplasarea aparatelor de cafea într-o școală gimnazială, la îndemâna copiiilor cu vârste între 6 și 14 ani ? Asta în ciuda interdicțiilor legale în acest sens, în ciuda oricăror principii etice sau morale? Întreb retoric, dacă un copil, de 10 ani,  are 10 lei în buzunar și bea 5 cafele și Doamne fereste ! nu îi rezista inima la supradoza de cofeină , cine răspunde ? Pe aceeași logică , de ce nu și un bar în școală ? Bravii noștri conducători, mai știti când vă luptați să închideți case de pariuri și magazine din jurul școlii ??? Este că era doar o răzbunare personală, nicidecum grijă pentru copiii noștri ? “, scrie consilierul local pe pagina sa de Facebook.

De la semnalul de alarmă tras de alesul local, am descoperit, cu ajutorul unor surse administrative şi chiar din şcoala de la Bolintin, că lucrurile sunt mai complicate decât par, iar automatele de cafea au şi ele rolul lor, acolo… Alături de toate investiţiile făcute, deh, ca-ntre „prieteni”, zice-se.

Cine cu cine „face treabă” la Şcoala Generală din Bolintin Deal?

Membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale din Bolintin Deal este Cristache Cristea, consilier local PNL, naşul primarului comunei menţionate, Emilian Bănică, tot PNL. Şi soţia lui Cristache, Luminiţa, este bine „înfiptă” în sistem, fiind învăţătoare la şcoala din Bolintin Deal, un redutabil „influencer”, cum spun surse din învăţământ, printre colegii acesteia. Poate în sensul bun, domniile lor ştiu mai bine.

Surse din CL Bolintin Deal ne-au informat că, pentru constituirea Consiliului de Administraţie al şcolii, în Consiliul Local s-ar fi repetat votul până a iesit domnul Cristache. Ataşat aveţi anunţurile cu pricina, suspuse votului în şedinţa ordinară din 28 septembrie, apoi în extraordinara din 4 octombrie şi, mai apoi, extrordinarei din 9 octombrie 2018. A treia oară a fost cu succes, s-a întrunit şi cvorum şi s-a asigurat majoritatea, iar domnul Cristache a ajuns membru în CA.

 

 

 

Directorul Şcolii, soţia fostului secretar al Primăriei Bolintin Deal

Managerul unităţii de învăţământ din Bolintin Deal este Florica Nuţă, interimar de 3 ani, numită în funcţie de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Gigi Oprişan, care Oprişan, spun surse administrative, l-ar cunoaşte pe soţul acesteia, Sorin Nuţă. E un judeţ mic, oamenii sunt apropiaţi între ei, nicio speculaţie!

Însă, doamna Nuţă nu ar avea nici studii superioare(!!!), dar nici experienţă managerială nu avea înainte să fie numită director de şcoală. Acum are, slavă Domnului… Şi, bonus, nici examenul nu l-ar fi luat( de unde şi „numirea”), când s-a aflat la concurenţă cu o altă doamnă profesoară. În 2016, la examen, pe aceasta din urmă cei de la Inspectoratul Şcolar au anunţat-o că i-ar fi pierdut dosarul… Ghinion!

Revenind la Sorin Nuţă, soţul directoarei, el a fost secretar al Primăriei Bolintin Deal. Aceleaşi surse ne-au furnizat informaţia că Nuţă ar fi iesit la pensie in ianuarie anul acesta, după ce s-ar fi aflat în postura de a fi suspendat de către Comisia de Disciplină a Prefecturii Giurgiu. Aceasta, după ce reprezentanţii Comisiei respective ar fi aflat de nişte internări în spital, repetate, chiar în perioadele în care era chemat la Prefectură.

Fiul administratorului care execută lucrări la şcoală, cadru didactic al unităţii de învăţământ

Colaborarea lui Sorin Nuţă cu primarul PNL Emilian Bănică se pare că merge mai departe, la fel de frumos şi de strâns. Împreună au aprobat, de-a lungul vremii, sume frumuşele pentru lucrările de la şcoală. Cine execută toate lucrările? Tapet Impex SRL. Administratorul firmei este Alexandru Milea, despre care aceleaşi surse susţin că ar fi apropiat al primarului Emilian Bănică. Fiul lui Milea, ce coincidenţă!, este profesor al şcolii din Bolintin Deal. Cum ziceam, lumea e mică, iar la Giurgiu e şi mai mică, se pare.

Tapet Impex SRL execută tot, pe bani, desigur, igienizări, pavaje etc.

https://www.listafirme.ro/tapet-impex-srl-2966950/

Ce-i drept, nu se ocupă şi cu automatele de cafea. Cu acestea se ocupă o firmă ce ar fi fost „introdusă” de către membrul în CA Cristache Cristea, cel care ar da şi el o mână de ajutor primarului, cu diverse firme de dezinsecţie(nu ale sale, ce-i drept), croitori care fac uniforme(pe banii părinţilor?), fotografi şi aşa mai departe. Ce mai, tot ce-i trebuie unei şcoli de nivel european. Iar cu automatele de cafea, au dus-o direct în top.

Pentru aparatele de cafea nu s-ar percepe chirie, însă şcoala ar primi procent din profit

Ca să înţelegeţi despre ce vorbim, şcoala primeşte un profit obţinut prin consumul de cofeină de către copii cu vârste între 6 şi 14 ani(unde mai punem că lasă de dorit calitatea substanţelor folosite la pregătirea cafelei în acest mod. Pentru conformitate, citiţi un reportaj despre otrava din paharul cu cafea luată de la automate: https://adevarul.ro/locale/zalau/otrava-automatele-cafea-bem-fapt-boli-pandesc-punem-fisa-aparat-cele-mai-periculoase-cafea-lapte-cappuccino-ciocolata-calda-1_55005e36448e03c0fd7588d0/index.html)

Sigur, pentru toate investiţiile or fi fost licitaţii, or exista contracte semnate, nu insinuăm absolut nimic, dar legăturile rămân aşa cum sunt. Şi PNL-iştii mai au şi tupeul să arate cu degetul către alţii…

Un aspect interesant este că bugetul acestei şcoli- o şcoală generală de comună dintr-un judeţ mic- este de 1.600.000 de lei, plus vreo 600.000 de lei, la ultima rectificare. Bravo, sunteţi harnici! Aşadar, dacă asupra lucrărilor nu ar mai fi nimic de spus, mai ales că au fost executate deja, spor în continuare!(deşi, unii părinţi s-au plâns că ar fi adus bani de acasă inclusiv pentru unele “consumabile”, perdele sau obiecte de mobilier), despre automatele de cafea aflate la îndemâna copiilor nu este normal să păstrăm liniştea.

Amplasarea lor pe coridoarele şcolilor sau în curtea şcolilor este ilegală, iar Inspectoratul Şcolar ar trebui să se sesizeze în acest caz. Ar putea să se sesizeze şi în ceea ce priveşte toalete din interiorul clădirii, la care elevii NU au ar avea acces. Sunt grupuri sanitare în care au fost invesite milioane bune.

E, după ce beau cafea, copiii merg la toaleta din curtea şcolii… În sezonul rece, trebuie să fie îngrozitor!

Şcoala din Bolintin Deal, pe acest subiect, a ajuns şi în presa centrală:

https://www.stirilekanald.ro/scoala-din-bolintin-deal-arata-impecabil-dar-cand-ajungi-la-toalete-te-iei-cu-mainile-de-cap-elevii-sunt-de-vina-ei-distrug-lucrurile-16985560

Mai mult decât un punct de vedere al ISJ în acest caz, ne dorim aplicarea Legii şi îndepărtarea automatelor, încurajarea copiilor să consume fructe, legume şi apă, pentru o viaţă sănătoasă, aşa cum merită fiecare dintre noi. Şi să le fie permis accesul la toaletele pentru care s-au investit atâţia bani din buzunarele locuitorilor comunei Bolintin Deal. Ne referim, desigur, la aceia din taxe şi impozite.

Redacţia

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.