Reprezentanţii instituţiei de cultură giurgiuvene au câştigat un proiect finanţat de Ministerul Culturii în acest sens, scrie Agerpres.

„Avem un proiect destul de interesant şi care răspunde nevoii Muzeului Judeţean ‘Teohari Antonescu’ de a se integra în lumea în care trăim. În primul rând, acest proiect îşi propune prezentarea tridimensională a unui număr de 32 de bunuri culturale mobile, de obiecte de patrimoniu din expoziţia permanentă dedicată Primului Război Mondial şi Marii Uniri, alcătuită din medalii, armament, uniforme, cele două tunuri Hotchkiss pe care le puteţi admira în faţa muzeului, care au fost folosite în Primul Război Mondial şi din care, la nivel naţional, mai există doar cinci, precum şi două monumente comemorative de patrimoniu, este vorba de Monumentul Armatei Franceze a Dunării din Parcul Alei şi de Mausoleul Eroilor din municipiu. Dar vor fi prezentate şi săbii, armament, decoraţii sau ultima grenadă a sergentului Muşat, autor Ion Constantin Dumitrescu Bârlad”, a declarat pentru AGERPRES, directorul Muzeului Judeţean Giurgiu, Ionel Muscalu.

El spune că proiectul ‘Centenar, perspective 3D’ este dedicat Marii Uniri şi este finanţat de Ministerul Culturii prin AFCN, în acest moment fiind semnat protocolul de colaborare între Muzeu şi Adminstraţia Fondului Cultural Naţional.

„Până în acest moment, metoda de prezentare tridimensională a bunurilor care aparţin patrimoniului cultural românesc a fost aplicată în ţară doar de Muzeul Naţional de Istorie a României, de Muzeul Olteniei din Craiova şi Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa, însă toate cele trei muzee au vizat obiecte aparţinând patrimoniului arheologic, iar propunerea noastră vizează obiecte de patrimoniu specifice Primului Război Mondial şi Marii Uniri, ceea ce face această iniţiativă dedicată Centenarului Marii Uniri unică în România”, a completat Ionel Muscalu.

ÎNTREGUL ARTICOL, AICI: https://www.agerpres.ro/cultura/2018/07/10/giurgiu-expozitia-dedicata-marii-uniri-din-muzeul-judetean-prezentata-3d-printr-un-proiect-finantat-de-ministerul-culturii–143066

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.