Senatorul giurgiuvean a venit, în conferinţa de presă a PSD Giurgiu, joi 10 mai, cu precizări pe tema proiectului legislativ privind trecerea din administrarea Apelor Române în cea a Consiliului Judeţean Giurgiu a lacului de acumulare Grădinari.

El a precizat că, la nivelul grupului parlamentar senatorial al PSD, Tit Brăiloiu este delegat cu probleme pe turism. „El ne-a cerut fiecăruia dintre noi să venim cu propuneri de dezvoltare pe acest segment. Aşa cum am reuşit dezvoltarea comunei Comana, tot cu Consiliul Judeţean, cu autorităţile locale, aşa avem ocazia acum să dezvoltăm şi zona Bălţii Hobaia. Sincer, nu am crezut că iniţiativa legislativă va provoca o aşa dispută şi am acceptat să intru în direct la unele televiziuni, pentru că ştiu că am dreptate. Mi-a mirosit a… peşte, aseară, din studioul Realitatea, dar am acceptat să stau de vorbă cu cei din platou pentru că, repet, ştiu că am dreptate”, a declarat Bădălău.

El a prezentat docmentul de care vorbea primarul jean Jipa, adică decretul prezidenţial semnat de Nicolae Ceauşescu pe 20 februarie 1979, prin care se aproba exproprierea a circa 19,5 hectare în zona respectivă.

„Balta, în anexe, variază de la 299,6 la 301 hectare, în funcţie de nivelul apei. Deci, exproprierea nu a fost făcută pe toată suprafaţa, ci doar pe acele 19 hectare! Aşa cum ştiţi, vorbim despre un lac de acumulare care este menit să preia viiturile. Cei care au dezvoltat diverse afaceri pe baltă nu au respectat legea din acest punct de vedere. Unii au spus că am vrea noi să luăm, „hoţeşte”, terenul de sub lac. Păi, terenul respectiv este oricum unul agricol şi figurează ca atare în registrele autorităţilor locale”, afirmă senatorul giurgiuvean.

El a reamintit faptul că, lacul de acumulare Grădinari este în proprietatea statului şi în administrarea Apelor Române. Principalul rol, conform legii, este acela de a prelua viituri, apoi cel pentru irigaţii, adăpare a animalelor şi, pe ultimul loc, este cel referitor la piscicultură şi agrement.

„Eu le-am promis în campania electorală locuitorilor din Ogrezeni că balta va reveni la ei, această acumulare este a cetăţenilor şi nu a unui singur om. Nu e normal să ţinem toată zona închisă pentru un afacerist care nici nu plăteşte vreun leu impozit la bugetul de stat sau local. Nu mă interesează domnul Păsat, nu e o chestiune personală, ci e o iniţiativă legislativă”, a mai spus Bădălău.

Parlamentarul social-democrat a spus şi că, în 2006, s-a încheiat un contract privind prestarea de servicii comune de gospodărire pe lacul Grădinari.

„Nu există contract de închiriere, nu există contract de cesiune sau unul care să ateste o administrare. Contractul de care vorbesc implică Pescaru Hobaia SRL şi Apele Române- ca administrator. Cu o valabilitate de 10 ani, contractul s-a tot prelungit prin acte adiţionale. După părerea mea, total ilegale. Vă spun şi de ce. În 2007, iese o Hotărâre de Guvern- 632- privind aprobarea închirierii unor bunuri proprietate a statului aflate în administrarea Apele Române, prin care Apelor Române li se cerea să scoată bunurile la licitaţie.  De ce le spune să facă licitaţie? Aşa cum v-am spus, proprietar este statul român şi administrator Apele Române, în cazul unui contract de prestări servicii, Administraţia Apele Române nu plăteşte nimic la stat. În cazul unei închirieri, erau obligaţi să dea jumătate din chirie la stat. Deci, Apele Române încalcă legea, nerespectând nici acea HG, şi statul nebeneficiind de niciun leu. Primăria Ogrezeni şi celelalte localităţi nu iau niciun leu. Dacă ne uităm pe cifra de afaceri a Pescarului Hobaia, aceasta este infimă, atunci de unde afacerea de miliarde? Şi de ce e atâta opoziţie? Mirosea rău a peşte în studioul ăla de la Realitatea. Oricum, toate documentele o să le trimit la Parchet, mi se pare normal că, la atâta opoziţie, trebuie să fie verificate!”, a mai spus Niculae Bădălău.

„O să propun ca zona Lacului Grădinari să fie declarată arie protejată! Ca să se termine cu speculaţiile!”

Balta Hobaia trebuie să se întoarcă la administratorul de drept, a mai declarat parlamentarul social-democrat, în conferinţa de azi.

„Din punct de vedere hidrologic, Apele Române au atribuţii de a regla nivelul apei, astfel încât rolul acumulării respective să fie respectat. Am fost acuzat că vreau să iau eu lacul ca să dezvolt o zonă imobiliară acolo. Vă anunţ că o să propun ca zona respectivă să o trecem ca arie protejată ca să se termine şi cu aceste speculaţii”, a spus Bădălău.

Cu precizarea că proiectul legislativ a fost votat şi de unii PNL-işti, senatorul a subliniat şi că parlamentarii ALDE au părăsit sala. „O să am o discuţie şi cu Tăriceanu şi cu Toma Petcu. Avem, totuşi, un parteneriat politic şi eu nu m-am băgat în treburile ALDE, dar nu e normal să nu reprezinţi interesele cetăţenilor, ci pe ale unor tinichele băsiste”, a conchis Niculae Bădălău.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.