Deputatul social-democrat giurgiuvean Cristina Elena Dinu a postat, în urmă cu câteva minute, pe pagina sa de Facebook, un mesaj cu privire la acest subiect.

„Am semnat, astăzi, alături de toate colegele din Camera Deputaţilor şi Senat, indiferent de partidul din care provin, un proiect de lege prin care solicităm creșterea până la 7 ani a vârstei la care copiii din sistemul de protecție sunt trimiși în servicii de tip rezidențial

Iniţiativa îi aparţine deputatei independente Oana Bîzgan, iar proiectul de lege vizează modificare aliniatelor (1) şi (2) ale articolului 64 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Astfel, proiectul prevede creșterea vârstei minime de la 3 la 7 ani pentru trimiterea copiilor din sistemul de protecție în servicii de tip rezidențial – impropriu numite ”orfelinate” – România având încă una dintre cele mai mari rate de minori în centre de plasament din Europa.

Iniţiativa legislativă se bazează pe „principiul interesului superior al copilului”, care trebuie să primeze în orice decizie luată de autoritățile publice sau de organizații neguvernamentale.

Instituționalizarea copiilor, dovedită nocivă de către multiple studii științifice de specialitate încă din anii ‘50, are efecte ireversibile atât asupra comportamentului, cât și dezvoltării ulterioare a minorilor.

Copiii crescuți în centre de plasament au rezultate net inferioare din punct de vedere psiho-social și cognitiv.

În urma unor analize financiare, a reieşit că tranziția de la centre rezidențiale la îngrijire familială, familii substitutive sau asistenți maternali este mai avantajoasă și din punct de vedere bugetar”, a scris Elena Dinu pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.