Totul este pregătit la ministerul Agriculturii înainte de termenul prevăzut, ca procedură, finanțare și aplicare de măsuri vitale pentru agricultură. Este o diferență radicală față de Guvernarea Cioloș când fermierii protestau că nu li se dădeau la timp subvențiile. Pentru 2018 sunt premise temeinice pentru performanțe record.
- Începând cu 1 Martie orice fermier îndreptățit poate depune la APIA solicitarea pentru plata compensatorie de dezvoltare rurală prin cererea unică de plată. Informațiile le găsesc online pe site-ul ministrului Agriculturii.Detalii aici.
- În acest an sunt peste 2,6 miliarde de euro, bani disponibili pentru proiectele fermierilor destinate dezvoltării rurale.
Detalii privind programul, măsurile compensatorii și beneficiarii aici.
- Pentru acest an, ministerul Agriculturii are ca prioritate și creșterea absorbției fondurilor europene, care în 2017, au atins 3,33 miliarde de euro – APIA și AFIR
- Programul ”Tomate românești” are până acum aproape 11.000 de beneficiari înscriși în ciclul 1, mai mulți cu 15% decât anul trecut.
- Programul crește, si-a dovedit utilitatea și beneficiile pentru români. A livrat produse proaspete in extrasezon, a permis un ritm regulat și coerent de aprovizionare. În 2017 finanțarea programului a fost de 28,5 milioane euro pentru 9.500 beneficiari; s-a obținut o producție suplimentară de 50.000 tone roșii și o extinderea a suprafețelor de sere și solarii cu 1.000 ha etc.
- Programul de colectare și depozitare a lânii – pentru 2018 se așteaptă colectarea a peste 36.000 tone; sunt peste 32.000 beneficiari înscriși în program.