La debutul noii sesiuni parlamentare, senatorul giurgiuvean Niculae Bădălău a prezentat o declaraţie politică, publicată pe site-ul Senatului României şi pe care o redăm şi noi integral:

Stimaţi colegi,

Înainte de toate, doresc să vă spun că, şi în opinia mea, sunt condamnabile intoxicările Opoziţiei referitoare la salarii şi pensii, precum şi încercările de manipulare a opiniei publice cu privire la celelalte măsuri din Programul de Guvernare pe care PSD şi ALDE îl vor îndeplini aşa cum am promis. Însă, sunt convins că românii ştiu foarte bine să discearnă faptele de vorbe fără acoperire. Oamenii ştiu ce au în gospodăriile lor, ştiu ce văd în jurul lor, şi vor taxa faptul că Opoziţia se încăpăţânează să le spună că, de fapt, realitatea e alta.

În afară de măsurile socio-economice aplicate de la 1 ianuarie 2018 sau care urmează în scurt timp, avem veşti foarte bune şi în sectorul agricol. Şi pentru Giurgiu, care este un judeţ preponderent agrar, sunt convins că măsurile anunţate de către Ministerul Agriculturii sunt mai mult decât binevenite şi apreciate.

După ce, în guvernări anterioare şi de tristă amintire, subvenţiile nu doar că nu erau date la timp, ci întârziau nepermis de mult, iată că, în 2018, în Guvernarea PSD-ALDE, plăţile vor fi făcute anticipat.

Astfel, actuala Guvernare consolidează sprijinul acordat fermierilor români și continuă politica agricolă și financiară. Acest fapt a făcut ca, în 2017, România să obțină producții record, dar și să aibă cea mai consistentă absorbție de fonduri europene destinate agriculturii, din întreaga Uniune Europeană. Ca atare, în conturile ţării noastre a intrat peste un miliard de euro de la Uniunea Europeană. Aceşti bani sunt disponibili și reprezintă mai mult de 60% din plafonul de 1,8 miliarde alocat pentru 2017. Conform specialiştilor Ministerului Agriculturii, pe 3 februarie au intrat în conturile României peste 400 de milioane de euro, iar două zile mai târziu, au intrat peste 660 de milioane de euro.

De precizat este că, până în prezent, sprijinul acordat deja agricultorilor români se ridică la 1,3 miliarde de euro, adică 70% din plafon, şi este vorba despre 723.000 de fermieri care au primit subvenţii, din cei 885.000 care au depus cereri.

Totodată, sunt disponibile și subvențiile pentru motorina destinată lucrărilor agricole, pentru care Guvernul a alocat 320 de milioane de lei în 2017.  Mai mult, Ministerul Agriculturii anunţă că fermierii vor beneficia și în 2018 de sprijin financiar pentru reducerea accizei la motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare. Suma alocată de Guvern în acest scop pentru anul în curs este de 320,581 milioane lei și va fi asigurată de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru 2018.

Specialiştii din Ministerul Agriculturii precizează faptul că toate cantitățile de motorină ce vor beneficia de ajutor de stat sub formă de rambursare urmează să fie aprobate prin ordine ale ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. De menţionat este că schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură nu poate fi cumulată cu alte forme de sprijin pentru aceleași costuri eligibile.

 

Vă mulţumesc!

Senator PSD Niculae Bădălău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.