Senatorul giurgiuvean Niculae Bădălău este unul dintre co- inițiatorii unei propuneri legislative pentru modificarea Legii nr. 217 din 2016 privind diminuarea risipei alimentare. La finele lunii trecute, Niculae Bădălău transmitea o declarație politică pe această temă, publicată pe site-ul Senatului. O redăm și noi, aici, integral:

„Dragi colegi,

În întreaga Uniune Europeană, ajung la gunoi, anual, aproape 90 de milioane de tone de alimente, ceea ce reprezintă 20% din totalul mărfurilor agroalimentare produse. Acest lucru face ca risipa alimentară să devină o problemă din ce în ce mai acută. Nici România nu stă prea bine la acest capitol, studii arătând că risipim mai mult de 10% din mâncarea pe care o cumpărăm, în condiţiile în care cea mai mare parte din venit se regăseşte în asigurarea hranei. Aceleaşi studii relevă şi faptul că cei care aruncă la gunoi mai mult de 10% din alimentele cumpărate le-au luat preponderent din supermarketuri.

De-a lungul timpului, reprezentanţii mai multor instituţii şi ONG-uri au atras atenţia asupra acestei probleme, arătând că produsele agroalimentare aflate aproape de termenul de expirare a datei-limită de consum ar putea fi donate celor în nevoie, desigur în condiţii maxime de securitate sanitară şi fiscală.

După cum ştiţi, există o lege în acest sens, nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Însă, considerăm că Legea 217 în forma actuală este inaplicabilă, unele prevederi nefiind clare, precise şi fără echivoc, astfel, legea ar face mai mult rău decât bine. O să vă dau doar câteva exemple! În forma actuală a legii menţionate, se face referire la toţi operatorii din sectorul agroalimentar, neasigurându-se precizie şi claritate, având în vedere că în acest domeniu există operatori diverşi care nu au specific comun, cu  mari diferenţe referitoare la nivelul de producere a risipei.

Mai mult, legea prevede posibilitatea cumpărării produselor agroalimentare de către asociaţii şi fundaţii etc., la 3% din preţ şi vânzarea acestora la un preţ de 8 ori mai mare. Fluxul de comercializare nou-creat va fi foarte greu de gestionat sanitar-veterinar şi fiscal şi va pune în pericol sănătatea consumatorilor . Şi, poate cel mai important aspect, în forma actuală a legii nu există prevederi clare referitoare la autorităţile care efectuează constatarea contravenţiilor şi aplicare sancţiunilor.

Alături de mai mulţi colegi senatori şi deputaţi, sunt co-iniţiatorul unei propuneri legislative pentru modificarea Legii nr. 217 din 2016 privind diminuarea risipei alimentare, propunere înregistrată la Senat pentru dezbatere. Astfel, există mai multe modificări ale unor articole, prima referindu-se la obligaţii clare ce le revin operatorilor economici din sectorul agroalimentar: măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare,  de la producţie şi până la comercializare, măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum. De asemenea, modificările vizează transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consum uman, dar aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, către operatori receptori(înregistraţi al ANSVSA), cu asumarea întregii răspunderi privind siguranţa şi destinaţia alimentelor până la consumatorul final, prin obligaţia respectării prevederilor legale cu privire la condişiile de igienă, inclusiv cerinţele privind temperatura pe perioada depozitării şi transportului, precum şi la etichetarea corespunzătoare.

Operatorilor  receptori le este interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alţi operatori sau consumatorului final. De asemenea, modificările propuse de noi prevăd şi amenzi între 1.000 şi 10.000 de lei, pentru la microîntreprinderi, respectiv întreprinderi mari, în funcţie de gravitatea încălcării legii. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu atribuţii de control în domeniul agroalimentar.

Normele metodologice de aplicare a legii vor fi elaborate în comun de Ministerul Agriculturii, cel al Mediului, al Sănătăţii, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

 

Vă mulţumesc!

Senator PSD Niculae Bădălău”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.