Lansarea monografiei ”Bolintin – cartea oraşului” a avut loc sâmbătă, 1 iulie, în sala de sport a Şcolii Gimnaziale din Bolintin Vale. Consilierul judeţean Cosmin Lazăr, participant la eveniment, ne-a transmis că apariţia acestui volum a fost posibilă cu sprijinul Primăriei Bolintin Vale, Consiliului Bolintin Vale şi Asociaţiei Culturale „Dimitrie Bolintineanu”.

Organizatorii evenimentului ne-au spus că monografia oraşului Bolintin-Vale este o lucrare de înaltă ţinută culturală, istorică, dar şi ştiinţifică. În acest volum, autorii au reuşit să adune informaţii esenţiale despre istoria localităţii, existente în documentele oficiale, arhive personale sau în memoria populară.

„Informaţiile nu au fost puţine, având în vedere că localitatea Bolitin-Vale are o istorie lungă ce curge documentar din 1433. În volum sunt surprinse momentele critice în evoluţia localităţii şi a comunităţii din Bolintin, dar şi ale realităţii prezente. Abordarea a fost multilaterală, completă, tratând aspecte sociale, culturale, educaţionale, dar şi arhitecturale, religioase şi geografice ale evoluţiei localităţii”, ne-a spus Cosmin Lazăr.

La evenimentul de sâmbătă, au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, cărturari, profesori şi oameni de cultură.

„Autorii Vasile Grigore, Nicuşor Beldiman, Constantin Bărbuță, Constanța Crudu, Ștefan Crudu, Florică Dan, Milica Dan, Marian Grigore şi Ciprian Necşuţu au dezvaluit cu emotie din culisele muncii de elaborare a cărtii şi au exprimat speranta ca aceasta carte sa ne ofere, prin cunoasterea trecutului, o poartă catre viitor”, am mai aflat de la tânărul consilier judeţean.

Conform sursei citate, evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa Ambasadorului Neagu Udroiu, prefaţatorul volumului, dar şi a primarului din Bolintin-Vale, Daniel Trăistaru.

„În contextul unei globalizari în extindere, păstrarea identităţii locale devine o virtute. Ne dorim ca această carte să ne stârnească dorinţa de a ne cunoaşte pe noi înşine, ca bolintineni, de a ne cunoaşte trecutul şi tradiţiile, dar şi de a ne da dorinţa şi mândria de a le duce mai departe”, a spus Trăistaru.

Locul lansării cărţii menţionate nu a fost ales întâmplător, fiind amplasat în imediata apropiere a Şcolii Vechi, un edificiu reprezentativ şi definitoriu al oraşului Bolintin-Vale.

„Scoala Veche reprezinta pentru multi dintre cei prezenti un loc plin de amintiri si emotii. Locul unde au fost initiati in educatie, unde au legat prietenii, unde si-au luat de la invatatori si profesori invatamintele definitorii pentru parcursul vietii. Acesta este si motivul pentru care vestea data de domnul primar Daniel Traistaru despre aprobarea finantarii si inceperea in cel mai scurt timp a restaurarii si moderniazarii acestui edificiu a fost primita cu mare bucurie si satisfactie”, ne-a mai transmis Cosmin Lazăr.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.