Mulţumindu-le frumos giurgiuvenilor pentru că m-au „adoptat”, nu pot să nu spun, de câte ori am ocazia, că în Târgovişte- oraş cu doar vreo 10.000 de locuitori în plus faţă de Giurgiu- infrastructura era pusă la punct aproape în totalitate, încă de când eram eu mică. Adică, de acum peste 30 de ani.

Nu e nicio aroganţă, că n-are sens, e doar o sinceră comparaţie ce ar trebui să producă, întrucâtva, efecte pozitive. Sau măcar să ajute la o firească decenţă în declaraţii cică de „opoziţie”.

Nu ştiu dacă alţii ştiu, dar acum trei decenii, într-un oraş cu doar câteva străzi în plus faţă de Giurgiu, toate blocurile erau dotate cu sistem pentru gaze naturale, străzile erau asfaltate, canalizare peste tot şi apa caldă curgea la robinete fără să fie nevoie de boilere. Sigur, de municipiul Târgovişte vorbesc. De altfel, şi în judeţul Dâmboviţa ritmul de dezvoltare era unul alert, de pe vremuri când nici măcar nu mă interesa cine-i primar, prefect, preşedinte de consiliu judeţean sau preşedintele ţării. Nici nu ştiam că există aşa ceva.

Sincer, habar n-am de ce acolo s-a putut! Dar ştiu că pot fi găsite răspunsuri clare la de ce în Giurgiu NU.

Am ajuns aici acum 14 ani, într-un oraş în care sistemul de canalizare era realizat în proporţie de 30%(???), gaze nu-s nici acum decât în, cât, 20-30% din oraş? În municipiul Giurgiu, nici acum, în 2017!, nu sunt toate străzile asfaltate, oamenii umblă cu buteliile-n spate, cât despre judeţ, Doamne fereşte! Apă şi canalizare? Utopie, Science Fiction- vorba lu’ Mustăţea.

Înţeleg că, la nivel naţional, circa 4% din populaţia din mediul rural beneficiază de asemenea servicii normale- apă şi canalizare, şi necesare, iar Giurgiu e undeva pe lângă media generală, dacă nu cumva sub.

Ziceam că habar n-am ce minune s-a petrecut la Târgovişte, nici nu ştiu dacă are sens, habar n-am ce culoare politică au avut oamenii de acolo sau dacă încă de pe vremea lui Ceauşescu s-a păstrat o ambiţie de a dezvolta zona.

Dar cred că, la fel ca pe toţi giurgiuvenii pun pariu, mă apucă toţi dracii când văd că TU, PNL-ist(teoretic), ai incredibilul tupeu să deschizi gura foarte larg, la conferinţele de presă, şi să critici ce fac sau n-au făcut cei care sunt acum la cârma municipiului şi judeţului de un mandat, respectiv 1 an.

Doamne, o mai zic o dată, că poate te simţi: cum să ai acest tupeu, după ce ai avut posibilitatea să transformi Giurgiu în Las Vegas de România, cu fostul primar şi foştii preşedinţi de consiliu judeţean. Ani întregi, mandate fără număr, fără număr(la fel şi la nivel naţional).

Ai avut portul, zona liberă, apropierea de Bucureşti, bălţile, pădurile, oamenii.

Incredibil, pe cuvânt. Penibil şi jenantă opoziţia pe care o faci acum.

De fapt, ASTA este o jignire la adresa tuturor locuitorilor acestui judeţ, una urâtă de tot şi demna de ţinut minte.

Şi vă reamintim şi noi că tocmai din cauza lipsei proiectelor, a viziunii, a investiţiilor, a locurilor de muncă, a făcutului de… NIMIC pentru Giurgiu aţi fost îndepărtaţi fără drept de apel de la Puterea locală şi judeţeană. A durat cam mult, ce-i drept.

Acesta este adevărul! Nu pentru că le dă bani Ministerul Dezvoltării primarilor pe OG 28 ca să-i facă şcolile, drumurile, să-şi bage apă şi să-şi tragă ţevile de canalizare! Doamne apără şi păzeşte, cum s-o spui pe un aşa ton de parcă e cel mai mare rău făcut românului? Să-i dai… Să-i faci. Ce înseamnă asta? Adevărul e că, aşa i-aţi şi învăţat pe unii, n-aţi văzut că protestează pentru că salariile vor fi majorate?

Auzi, investiţii în mediul rural- „furt naţional”.

Deci, ca să pricepem şi noi, neliberalii, când vin alţii să facă ceva în sfârşit, -aveţi dat cu demisia-n alb că- tre’ să-i combateţi, să-i acuzaţi de furt, de interese, că firme, că lucrări… Iarăşi, incredibil! Cum dracu’să pomeneşti de funie în casa spânzuratului cu atâta candoare, ca o fată mare cu rochiţa albă proaspăt spălată, când numai dacă te uiţi în oraş, în trecut, la străzi, blocuri, băncuţe, stâlpişori, pietonale… Cine mama lu’ Lucică le făcea? Şi cum le-a făcut? Ca dracu, oricum.

Concret acum. La conferinţa de presă a PNL Giurgiu, azi, preşedintele organizaţiei municipale, Marian Măroiu, cu acelaşi discurs molcom, de parcă ar fi ştirist de la TVR Cultural citind de pe promter, s-a luat, evident, de PSD.

Băieţii au punct clar pe ordinea de zi, stabilită de şeful lor supărăcios.

Că… în 6 luni PSD n-a făcut nimic pentru Giurgiu(?) şi că d-aia arătăm cum arătăm. Acum, sincer, ce poţi să combaţi la asemenea declaraţie? Totul.

Nu mai zic de proiectele depuse şi în aşteptare, ci doar de faptul că oamenii de la judeţ au făcut pe dracu-n patru să deblocheze ce au blocat foştii voştri colegi, Beianu şi Mustăţea mai ales, pentru unele greşeli de-ale lor dăm bani europeni- milioane de euro- înapoi şi dumitale vii şi zici că nu sunt locuri de muncă, proiecte accesate, drumuri judeţene moderne şi Bădălău vinde gogoşi.

Citind presa favorabilă lor, Măroiu a înţeles că senatorul giurgiuvean ar fi spus că Mitsubishi ar putea aduce fabrica la Giurgiu. Ce haz, vai, ce stupefiat s-a declarat a fi liberalul „cu viziune de dezvoltare”…

Domnule Măroiu, în primul rând Bădălău a spus doar că Mitsubishi a pus ochii pe alte ţări din UE, în contextul Brexit, şi că FOARTE PROBABIL fabrica RĂMÂNE ÎN EUROPA. Ce-i drept, senatorul a spus şi că le-a vorbit unor investitori chinezi despre oportunităţile de la Giurgiu, dar ăia n-aveau treabă cu Mitsubishi. Dar şi dacă venea, parcă nu vă vine-a crede că se poate şi aşa ceva, nu?

Aşa cum nici lui Costel Dumitru- secretar general al PNL Giurgiu- nu-i vine a crede că vin în Giurgiu 20.000 de miliarde de lei vechi, adică 2 miliarde lei noi, adică 450 de milioane de euro… Păi, normal, dacă ei n-au încercat niciodată să aducă ceva. Mi se pare firesc că li se pare nefiresc.

Domnul Dumitru s-a agitat şi-a criticat: că de ce iau primarii fonduri prin OG 28, că există fostul POS de Mediu, actual POIM. Foarte tare! Auziţi, dar de ce n-aţi ajutat voi, PNL, primarii să ia fonduri pe orice era posibil, în anii anteriori, ca să nu ne trezim în 2017!!! că n-avem apă şi canal, că suntem judeţ sărac şi aşa mai departe?

Cel mai comod e când, neavând ce spune despre ce (n)-ai făcut tu, când eşti dat la o parte, să ţipi de pe margine că NU MERITĂ să fie făcut! Că dacă e ceva necurat la mijloc…

Hai că, pe alocuri, sunteţi şi haioşi. Doar că n-o să vă vină deloc să râdeţi nici la următoarele momente când o să fiţi faţă în faţă cu cetăţeanul de rând şi-o să vă întrebe: bine, bre, pricep, da’ tu ce-ai făcut?

E, păi să vedeţi: noi am zis că mai bine să vă tăiem pensiile, salariile, să vă închidem spitalele, să vă facem terenuri de sport în pantă, să închidem cât mai multe IMM-uri, să ne ocupăm noi de fondurile din retrocedări… Păi, ce dracu, să zică PSD-ul de noi că furăm? Mai bine facem ni’ca!

Cătălina Sfetcu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.