Este vorba despre un tomograf, dar conducerea SJU Giurgiu speră că şi cele două aparate de radilogie vor fi înlocuite.

Recent, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au transmis conducerii Spitalului Judeţean Giurgiu că unitatea medicală este pe lista celor care vor primi un echipament de tomografie computerizată.  Printr-o adresă, aceştia arată că România a primit de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare un împrumut destinat finanţării costurilor Proiectului privind reforma sistemului sanitar- îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar(…). Proiectul este implementat de Ministerul Sănătăţii iar una dintre activităţile prevăzute în proiect este achiziţia de echipamente de imagistică medicală.

„În urma analizei răspunsurilor primite de la spitale privind dotările cu echipamente de imagistică medicală, unitatea dumneavoastră este propusă pentru dotarea cu un echipament de tomografie computerizartă”, se arată în adresa menţionată.

În acelaşi document, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cer şi confirmarea necesităţii dotării spitalului cu un astfel de echipament, dar vor să ştie şi dacă infrastructura SJU permite instalarea tomografului, precum şi dacă există un sistem de arhivare a imaginilor medicale.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu a transmis răspuns că la SJU există deja un echipament de imagistică medicală tip Computer Tomograf fabricat în anul 2011 şi pus în funcţiune pe 19.01.2012.

„Conform duratei de viaţă a echipamentelor de radiologie(categoria 2.1.25.3) din catalogul mijloacelor fixe, acesta are o durată de viaţă între 9 şi 15 ani. având în vedere că tubul de raze x are în prezent o capacitate de funcţionare de doar 1%, ne este util un nou echipament care să îl înlocuiască pe cel existent. Totodată, infrastructura permite instalarea imediată a echipamentului noi deoarece camera specială există deja pentru echipamentul existent”, se arată în răspunsul către Ministerul Sănătăţii.

Conducerea Spitalului din Giurgiu menţionează şi că în unitate nu există un sistem de arhivare a imaginilor medicale de mare capacitate(PACS), acesta fiind absolut necesar având în vedere numărul mare de examinări de Tomografie Computerizată(494 examinări lunar).

„În unitatea noastră există două echipamente de radiologie care sunt vechi(unul pus în funcţiune în 2005, celălalt în 2007, n.r.) şi au un grad de uzură crescut. acestea deservesc toate investigaţiile radiologice din Unitatea de Primiri Urgenţe, Ambulatoriu şi toate secţiile spitalului. în condiţiile în care echipa de service trebuie să intervină foarte des pentru remedierea problemelor de funcţionare şi schimbarea pieselor uzate ale acestor echipamente, vă rugăm să prioritizaţi dotarea unităţii noastre cu echipamente de radiologie”, au mai solicitat către Ministerul Sănătăţii cei din conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.